top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


CRC         6LC      
  D    M    P 9   FDJ
FRT   1TY   X 4      
4      Q    D E   W5P
HK9         TKK      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Za enterijer iz snova - prelepi beli premazi za drvo

Beli premazi na drvenim podovima, na nameštaju, kuhinjskim radnim površinama i drugim drvenim površinama su postali sve popularniji poslednjih godina. To i nije tako čudno jer je, kada se pravilno i dobro premaže površina, efekat svetao, čist, atraktivan i savremen. To je takođe sjajan način da se postigne današnji izuzetno popularan retro izgled enterijera koji je bez poteškoća potisnuo trend minimalisitčkog izgleda enterijera koji je trajao duži vremenski period.

Kako postići apsolutno savršenu, glatku, belu površinu drveta? U daljem tekstu dati su odgovori na najčešće postavljana pitanja na ovu temu.

Šta je beli finiš za drvo?

Postoje različiti načini da se postigne ovaj efekat na drvetu. Pre svega, jako je važno ustanoviti kakav efekat želimo da postignemo. Efekti koje možemo postići su kreč beli izgled, ispran izgled bele boje i potpuno neproziran izgled.

Beli finiš koji se postiže upotrebom kreč voska

Popularan tradicionalni efekat koji se dobija upotrebom kreč voska se najčešće nanosi na drvo hrasta. Može se dobiti utiskivanjem mekog dela drveta, što se obično radi žičanom četkom. Na taj način je kasniji deo goda izdignutiji a bela boja ispunjava rani deo goda. Efekat je zapanjujući: naglašava se prirodna lepota drveta i izgled godova.

Na nekoliko stvari treba obratiti pažnju. Prva: potrebni su veština i umeće da bi se postigao savršen finiš. Druga: kao i mnogi voskovi, kreč vosak ima tendenciju da bude jako mekan i stoga nije savršen za upotrebu na drvenim podovima, posebno u predelima koji se mnogo habaju ili koji imaju više dodira sa vlagom. Generalno pravilo za kreč vosak je da je savršen za unutrašnja drvena vrata, ramove za slike i druge drvene površine sa kojima se ne dolazi toliko često u kontakt.

I poslednje, ali ne i najmanje važno, je da nije dobra ideja nanositi lak, ulje ili proizvode na bazi ulja preko površina koje su premazane voskom uglavnom zbog toga što neće stajati na površini. Vosak formira vodootporan sloj na kojem lak neće stajati a uljima će trebati mnogo vremena da penetriraju.

Beli vodeni premazi za drvo

Popularan način za postizanje lepe bele boje je korišćenje bele boje za drvo na bazi vode koja pravi mrlje na površini (postoje odvojeni premazi za tvrdo i za meko drvo) ili bajc. Bajc ima visoku koncentraciju pigmenata i može se koristiti kako bi se stvorile neprozirne bele površine na drvenim podovima, nameštaju i drugim drvenim površinama. Boja za drvo koja na površini stvara mrlje je slična belom bajcu ali ima manju koncentraciju pigmenata pa je stoga transparentnija, odaje delikatan izgled i kroz boju se mogu videti šare drveta.

Oba premaza se mogu razblažiti sa vodom za postizanje različitog efekta bele boje. To znači da imamo veliki spektar izbora nijansi bele boje, sve od jedva vidljive do potpuno neprozirne.

Uljane bele boje za drvo

Prvenstveno se koriste za enterijer, savršeno su rešenje za sve oblike drvenih površina. Jednostavne su za korišćenje, trajne i mogu se koristiti za postizanje velikog spektra efekata. Ulja za drvo su napravljena tako da se mogu nanositi u veoma tankom sloju. Idealno bi bilo da 90% premaza drvo upije a da oko 10% ostane na površini. Pruge, nejednak premaz, šare nastale premazivanjem četkom i neočekivano dugačak period sušenja su uglavnom greške koje nastaju zbog nanošenja prevelike količine ulja odjednom, i stoga se mora paziti pri korišćenju ove vrste premaza. Uljane premaze je vrlo lako prepraviti, a malih grešaka i pruga na površini se možete lako otarasiti.

Pripremila: Miljana Ristović

Izvor: www.wood-finishes-direct.com