top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


 L          1        
CI     Y    T 5   8T8
 T    KLK   3ET      
 U     Y      X   2II
2EB           G      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Za 10 godina izgrađeno samo 1.000 kilometara šumskih puteva

snezana bogosavljevic boskovic.jpgMinistarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije, prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da su javna preduzeća za gazdovanje šumama, preko Fonda za šume, u poslednjih 10 godina u izgradnju šumskih puteva u zemlji, ukupne dužine 1.000 kilometara, uložila oko milijardu dinara (ili oko 8,5 milina eura). Bogosavljević Boškovićeva je kazala da je pored zaštite šuma i usitnjenosti šumskih poseda u privatnom vlasništvu sa često nerešenim svojinskim odnosima, jedan od glavnih problema gazdovanja šumama u Srbiji i nedovoljno izgrađena putna infrastruktura.
Ona je na otvaranju skupa „Podrška razvoju planiranja i izgradnje šumske infrastrukture u Srbiji” koji je u Beogradu održan krajem prošle godine, kazala da stanje šumskih saobraćajnica karakteriše nedovoljna gustina mreže šumskih puteva. Prema njenim rečima, posledica takvog stanja su vrlo visoki troškovi transporta drveta i ostalih proizvoda šuma, što se odražava na ekonomičnost proizvodnje i otežano sprovođenje neophodnih mera nege i zaštite šuma.
Govoreći o projektu „Podrška razvoju planiranja i izgradnje šumske infrastrukture u Srbiji”, koji finansira Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO, Bogosavljević Boškovićeva je naglasila da on neće rešiti sve probleme u šumarstvu Srbije, ali je naglasila da će sigurno doprineti unapređenju trenutnog stanja i stvoriti neophodne preduslove za dalji razvoj šumarstva Srbije.

Izvor: Beta


Ako je za deset proteklih godina u šumsku infrastrukturu u Srbiji ukupno uloženo oko 8,5 miliona eura (što je prosečno 0,85 miliona eura godišnje), a predloženi Program predviđa da se u narednih 30 godina prosečno godišnje u gradnju šumskih puteva ulaže oko 21 milion eura, onda su u Srbiji ulaganja u šumske puteve 24,7 puta manja od Programom predloženih!
Podsećamo, uz tridesetogodišnje prosečno ulaganje oko 21 milion eura u šumsku infrastrukturu, prosečna dužina šumskih puteva sa sadašnjih 5 m/ha bi se povećala na 10 m/ha i otvorile ogromne mogućnosti za veću zaposlenost i znatno veću dobit u šumarstvu i preradi drveta.
Ukoliko ulaganja u šumske puteve zadrže dosadašnju dinamiku, lako se može izračunati da će prosečna otvorenost šuma u Srbiji sa sadašnjih 5m/ha na 10m/ha šumskog puta biti dostignuta za 150 godina.

Redakcija časopisa DRVOtehnika