top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


4TY         PTH      
9 F    D    Y F   7O8
W47   N9Y   OMA      
K H    B    F O   5O5
8Q4         WLK      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

WoodWave paneli

WoodWave je jedinstven proizvod koji objedinjuje značajna tehnološka dostignuća - prenosi opterećenja na potpuno nov način, apsorbuje zvuk kroz otvore između slojeva, a konstruisan je pomoću jednostavno dimenzionisane građe koja zadovoljava uslove zaštite od požara. Gornja površina panela podnosi opterećenje snegom, vetrom, a snaga se distribuira od strane iverice koja je dijagonalno upletena u drvene niti i u nosače.

  

Ovaj novi montažni WoodWave strukturni sistem je razvijen uz korišćenje konvencionalne metode lightframelumber (vrsta ramovske konstrukcije) koja se, u Severnoj Americi, obično koristi u drvenim ramovskim konstrukcijama za velike distance, radije nego konvencionalne metode koje se koriste ekserima i lepkom za izradu lameliranih ploča od masivnog drveta.

Svaki WoodWave panel se sastoji od nekoliko šupljih trougaonih kompozitnih delova drveta. Dva nagnuta lica svakog dela su raširena pod određenim uglom u odnosu na centralni donji deo i izgrađeni su od uzastopnih niti istog materijala postavljenog na ivici. Svaki lanac je pričvršćen za strukturu. Naizmenične niti se nastavljaju na susednu nit koja sadrži građu kratke dužine i koja je uzdužno odvojena prazninama različite dužine. Tako formirane praznine olakšavaju strukturu i poboljšavaju akustične performanse. Šperploča koja je pričvršćena na nosače daje oblik i bočnu stabilnost odeljcima.

WoodWave je dostupan u raznim veličinama i može se prilagoditi svakom projektu, rasponu, kao i ostalom. WoodWave olakšava predinstalaciju i omogućuje sakrivanje mehaničkih, električnih i vodovodnih instalacija u svojim šupljinama.

Proces proizvodnje WoodWave panela

  

Izrada panela uključuje potpuno jedinstven proces koristeći se CNC mašinom (ComputerNumericalControl) podešenom isključivo za izradu ovih panela koja je programirana tako da smanji, iseče, vijcima ojača svaki lanac dimenzije 2x4 inča (5x10 cm). Konstrukcija svakog panela je kompleksna, ali svaka komponenta ima optimalnu efikasnost. Fabrička izrada panela uključuje i instalaciju sloja crne tkanine i mineralne vune kako bi se zadovoljili protivpožarni i akustični zahtevi.

Pripremila: Miljana Ristović

Izvor: www.structurecraft.com