top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


3BY         WJN      
P 7    D      W   S95
9ES   W4H     1      
B T    8      K   DOT
FKX           I      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Uz kvalitetnu sirovinu održan kontinuitet optimalne proizvodnje

 

 

 

 

 

Novi Drvni Kombinat iz Sremske Mitrovice je izrazito izvozno orijentisano preduzeće sa 80% proizvodnje namenjene stranim kupcima. 

Šperploča iz NDK je cenjena i izvozi se u Grčku, Bugarsku, Italiju, Bosnu i Hercegovinu. Proizvodnja topolove šper-ploče je zasnovana na drvetu mekih lišćara, a suština napredovanja i rada Novog Drvnog Kombinata je u stalnom unapređenju svojih proizvoda uz posebnu brigu da se obezbedi što veća efikasnost u korišćenju drveta kao osnovne sirovine. Nedostatak pločastih materijala na svetskom tržištu još više stavlja akcenat na proizvodnju topolove šperploče, kao najvišeg nivoa prerade ove vrste mekih lišćara.


Naš sagovornik dipl. ing. prerade drveta Zoran Vladisavljević, doajen i rukovodilac u proizvodnji topolove šperploče   

– Sirovinska baza kombinata su isključivo sertifikovane šume odgovarajućeg klona, kao i usklađenost dužinskih mera prilikom seče trupaca što je od izuzetne važnosti za proizvođače ploča. Za proizvodnju topolove šperploče kvalitet trupaca je najvažniji faktor. Uz razumevanje našeg dobavljača, JP Vojvodinašume, a posebno kolega iz svih gazdinstava, uspevamo da obezbedimo kvalitetnu sirovinu i da održavamo kontinuitet optimalne proizvodnje. Inače, veoma je važno prilagoditi uzgoj topole proizvođačima ljuštenog furnira i šperploče – kaže dipl. ing. prerade drveta Zoran Vladisavljević, doajen i rukovodilac u proizvodnji topolove šperploče.   

– Proizvodnja ploče je niskoakumulativna i ne dozvoljava greške, pa probleme u organizaciji proizvodnje i u potrošnji energije nadoknađujemo maksimalnim zalaganjem i potpunim korišćenjem drvnog ostatka, ali smo u znatnoj meri prinuđeni da kupujemo i drvni ostatak tvrdih lišćara. U Novom Drvnom Kombinatu rade izuzetni ljudi, radnici koji ostaju verni fabrici po tridesetak i više godina i koji su stub postojanja ove fabrike. Uz staru tehnologiju i svu problematiku proizvodnje i troškove, veoma je bitno održati sistem sigurnih i redovnih plata koje su u okviru proseka ostalih proizvodnih fabrika u Srbiji – kaže naš sagovornik.   

– Novi drvni kombinat je napravio značajan pomak u proizvodnji i prodaji topolove šperploče. Za razliku od ranijih godina sad smo u mogućnosti da izađemo u susret i prefinjenim zahtevima kupaca za pločom visokog kvaliteta. Ploče radimo u debljinama od 3,8 do 38 mm i u klasama BB/C, C+/C i C/C. Naše ploče prati i stroga kontrola kvaliteta i usklađivanje sa propisima i smernicama tržišta Evropske unije, koje je i naše glavno tržište. Pored FSC potvrde Novi drvni kombinat poseduje i CE sertifikat što je znak da se o ploči vodi računa od sirovine pa do samog kraja proizvodnje. Pored izvoza u sve većoj meri kao ozbiljan kupac javljaju se i domaći kupci koje Novi drvni kombinat prepoznaje kao veoma važan deo tržišta. Važno je istaći da smo u 2021. godini, od januara do decembra, povećali kvalitet i dostigli prosečne evropske cene od 600 evra za metar kubni ploča, tako da smo u 2022. godinu ušli sa još većim ambicijama i planom proizvodnje od cca 6.000 metara kubnih ploča. Imamo potvrdu i najnoviju ohrabrujuću vest da ćemo sa Javnim preduzećem Vojvodinašume zaključiti ugovor na 18.000 m3 trupaca F/L/I kvaliteta i obezbediti trupce za bezbedan kapacitet ljuštilica, sušara, presa i brusačica, tako da će 90 naših zaposlenih radnika imati siguran posao i zarade sa mogućnošću povećanja sto će biti motiv i zajednički interes menadžmenta i zaposlenih – kaže gospodin Zoran Vladisavljević.

Tekst je objavljen u časopisu DRVOtehnika, broj 73, januar 2022.