top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


4F1         QBE      
  X    H    X G   NXT
  2   QE7   6 H      
  I    5    X 1   SUK
  H         M6N      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Uticaj sektora turizma na tržište nameštaja od drveta

Turizam je već decenijama moćna snaga koja oblikuje globalnu ekonomiju i industrije. Njegov direktan uticaj manifestuje se u mnogim, dobro poznatim i proučenim oblastima, ali ne treba zanemariti ni indirektne potencijale koje ovaj ekonomski sektor ima na neke druge privredne grane. Na primer na drvnu industriju, posebno na tržište nameštaja od drveta.

Turistički radnici na destinacijama često nastoje da poboljšaju njihovu privlačnost ulaganjem u estetski vredne i kulturno prepoznatljive enterijere, što dovodi do povećane potražnje za visokokvalitetnim, lokalno izrađenim drvenim nameštajem.

Turistički radnici na destinacijama često nastoje da poboljšaju njihovu privlačnost ulaganjem u estetski vredne i kulturno prepoznatljive enterijere, što dovodi do povećane potražnje za visokokvalitetnim, lokalno izrađenim drvenim nameštajem. Vlasnici ugostiteljskih objekata – hotela, apartmana, vila, odmarališta, restorana, kafeterija… daju prioritet jedinstvenom i održivom nameštaju, kako bi stvorili topla i nezaboravna iskustva gostiju. Tako se podstiče tražnja za nameštajem od drveta, a kompanije koje ga proizvode planiraju razvoj i ponudu tako da budu što bliže domaćim i inostranim turističkim destinacijama. Trend nije nov. Prisutan je i kod nas, pa kompanije kao što su Simpo, Matis, Dalas nameštaj, vide interes i profit na srpskom, ali i nama najbližem tržištu Crne Gore.

Povećanje svesti o pitanjima životne sredine posebno je dovelo do rastuće potražnje za održivim i ekološki prihvatljivim proizvodima, uključujući drveni nameštaj. Turisti sa fokusom na odgovorna putovanja traže proizvode sa minimalnim uticajem na životnu sredinu. Ova promena u ponašanju potrošača uticala je na industriju nameštaja od drveta i podstakla je da usvoji održive prakse kao što su korišćenje sertifikovanog drveta, ekološki prihvatljive završne obrade, i sprovođenje odgovornog upravljanja šumama.

Ponuda se prilagođava tražnji. Nameštaj od punog drveta dodaje vrednost prostoru i vlasnici ugostiteljskih i objekata za smeštaj to znaju. Drvo se toliko ceni da je poželjno da, radi estetskih i ekoloških vrednosti, čak i tapacirani nameštaj kao što su ugaone garniture i fotelje ima nogice od drveta.

Povećanje svesti o pitanjima životne sredine posebno je dovelo do rastuće potražnje za održivim i ekološki prihvatljivim proizvodima, uključujući drveni nameštaj. Turisti sa fokusom na odgovorna putovanja traže proizvode sa minimalnim uticajem na životnu sredinu.

Vredi napomenuti, takođe, da turističke destinacije imaju ogromne potrebe za nameštajem od drveta na otvorenom, koji je prirodan i ekološki, ali i zaštićen na adekvatan način, tako da može da podnese promene temperature, vlažnosti i kvaliteta vazduha u mestima u kojima se nalazi. Sve to utiče na rast proizvodnje i obrade specifičnih proizvoda u industriji nameštaja.  

Pored zadovoljavanja potreba turista i regulisanja odnosa ponude i tražnje, turizam podstiče kulturnu razmenu i izloženost raznovrsnoj estetici dizajna. Dok putnici istražuju različite regione, susreću se sa jedinstvenim stilovima nameštaja koji odražavaju lokalnu izradu i tradiciju, reflektuju istoriju, običaje i navike. Turistička razmena utiče na trendove dizajna na globalnom tržištu nameštaja od drveta, što dovodi do inkorporacije različitih stilova, materijala i tehnika, odnosno fuzije tradicionalnih i savremenih elemenata u dizajnu drvenog nameštaja. Pomenimo, na primer, oduševljenje turista nameštajem od ratana koga su sretali na svojim putovanjima po jugoistočnoj Aziji, a koji se kasnije proširio na čitav svet.

Pored upoznavanja sa tradicijom izrade nameštaja, turisti su ponekad u prilici da unikatan i karakterističan komad nameštaja kupe, ili bar dobiju ideju za dizajn ličnog prostora. Tradicionalni nameštaj u Crnoj Gori, na primer, za koji bi bez putovanja i komunikacija malo ko znao, ima jedinstvenog predstavnika. To je vekovima stara stolica stolovača, sa tri noge i karakterističnim ovalnim naslonom, koja se danas masovno traži. Turisti koji su je videli i isprobali njenu udobnost u etno restoranima i hotelima daju joj najviše ocene. Varijacija ima mnogo, pa se stolovača može po želji tapacirati i rezbariti tako da postane izvanredan i unikatan primerak za svaki prostor.

Povećanje svesti o pitanjima životne sredine posebno je dovelo do rastuće potražnje za održivim i ekološki prihvatljivim proizvodima, uključujući drveni nameštaj. Turisti sa fokusom na odgovorna putovanja traže proizvode sa minimalnim uticajem na životnu sredinu.

Izazovi u razvoju tržišta nameštaja od drveta

Iako turizam donosi unosne mogućnosti za tržište drvenog nameštaja, on postavlja i određene izazove. Masovni turizam u popularnim destinacijama može dovesti do prekomerne eksploatacije prirodnih resursa, uključujući drvo. Ovo preveliko oslanjanje na lokalne resurse može opteretiti ekosisteme i negativno uticati na dostupnost kvalitetnog drveta za proizvodnju nameštaja. Pored toga, potražnja za pristupačnim i brzo proizvedenim nameštajem kako bi se zadovoljile potrebe turističkog sektora može ugroziti kvalitet i trajnost drvenih proizvoda.

Uticaj turizma na tržište nameštaja od drveta je, dakle, složena interakcija mogućnosti i izazova. Kako turizam nastavlja da raste, očekuje se da će potražnja za lepim, kulturno specifičnim i ekološki održivim drvenim nameštajem rasti. Zainteresovane strane u industriji moraju da upravljaju ovom dinamikom prihvatanjem odgovornih praksi, podsticanjem inovacija u dizajnu i obezbeđivanjem ravnoteže između ispunjavanja zahteva tržišta i očuvanja integriteta prirodnih resursa.