top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


 I          G2L      
XQ     S    Y H   RCM
 T    GLU   P T      
 C     M    4 I   E7O
R31         NQP      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

UREĐENJE MALIH STANOVA uz osmeh na licu

Piše: Ivana Davčevska

Imate malo kvadrata, a puno stvari? Manjak prostora, a višak sitnica? Kada uđete, na primer, u kupatilo osnovni princip je Ne okreći se sine, a kada razmišljate o stambenom kreditu kao da Daleko je sunce. Naš istaknuti književnik Dobrica Ćosić nije razmišljao o malom prostoru stvarajući svoja dela, ali ipak, neosporno naslovi njegovih knjiga inspirativni su i danas i na više načina. Uz dužno poštovanje velikom književniku i dobitniku mnogobrojnih nagrada, ponekad se ipak zapitate kako to da vama do sada niko nije odao priznanje za kretanje po prenatrpanom stanu, manevar kabastim nameštajem u skučenom prostoru, smeštanje sve gardarobe u samo jedan plakar, ili nešto slično.

Mali stan, izvor www.net.hr.
Mali stan, izvor www.net.hr

Ma, dobro, nije valjda sve tako crno?! Hajde da vidimo šta nam je činiti. Pa sigurno postoji neko rešenje… Da vidimo, plakar izbacite pred ulazna vrata, komšije su ok, neće se buniti. Velika garnitura pravac u smeće, kupite fotelju na rasklapanje, imaćete gde da sednete, a i da spavate, 2in1, to je u trendu. Kupite transportni frižider, rešo umesto šporeta, jedite uz šank umesto za trpezariskim stolom, i tako dalje, snaćićete se već. Kreativnosti našoj naciji ne manjka, vežbamo je već godinama…

Uređenje malog stana, izvor fotografije www.findmefurniture.co.uk
Mali stan, izvor fotografije www.findmefurniture.co.uk

Ili, da probamo drugačije. Želite mali, ali udoban stan, koji je zategnut i šik (kao ovaj iznad:)).

Nažalost mala kvadratura nam neretko diktira organizaciona rešenja, pa uređenje enterijera zahteva praktičnost i funkcionalnost. Nekoliko praktičnih informacija o što boljem iskorišćenju prostora će, možda, biti od koristi.

Hodnik, ulazni prostor na koji otpada uglavnom mali deo stana, možemo iskoristiti za odlaganje obuće i većeg dela gardarobe. Cipelarnici u koje staje više pari obuće mogu biti praktično rešenje, a i razlog više da kupimo još jedan novi par. Gardaroberi od poda do plafona idealno su mesto za jakne, mantile, kapute, kofere, torbe, tašne, košobrane i toliko toga još. Ukoliko na vrata gardarobera ili slobodan zid (ako i dalje postoji) postavite veliko ogledalo, skučen prostor dobiće na širini, a vama se nikako neće desiti da u žurbi izađete, na primer, neočešljani.

Dnevna soba odaje naš životni stil. U ovom slučaju volimo skučenost. U ovu prostoriju potrebno je smestiti malu garniture koja se razvlači, još ako ima sanduk za posteljinu to je idealno rešenje. Druga opcija, za još manje prostore, je da postavite krevet na zid iznad sofe za sedenje, danju ćete nesmetano sedeti i boraviti u dnevnom boravku, a noću udobno odmoriti. I treća, poslednje opcija je da u toku noći razapnete mrežu za spavanje od prozora, pa sve do ulaznih vrata, preko stola za rad i ručavanje i jedne jedine stolice… Ali, šalu na stranu, nadamo se da nije baš do toga došlo… U dnevnom boravku na kombinovanim policama, otvorenim i zatvorenim, od poda do plafona, možete smestiti vašu biblioteku i bar sa pićem, kao i veliki broj sitnica i detalja koji će prostor učiniti vama što prijatnijim. Tanak televizor, kao i lap-top umesto desk računara, takođe će uštediti prostor u vašem dnevnom/noćnom boravku. Klub sto može biti i tabure, ili još bolje, tabure sa fiokom. U stanu nikada nema dovoljno mesta za sve nepotrebne potrebne sitnice. Dnevna soba je slika njenog vlasnika i ona priča priču o njemu, zato se potrudite da vas vaša dnevna soba predstavi baš onakvim kakvi jeste.

Kuhinja, iako mala, treba da bude praktična. Sudopera, radna ploča i šporet treba da su u nizu, a viseći elementi mogu da budu do plafona (uvek će se naći nešto za odlaganje). Kuhinja u malom stanu uglavnom ima i kutak za ručavanje. Dimenzija stola može da zavisi od veličine prostorije. Sto za ručavanje može biti u produžetku kuhinjskih elementa i tako štedeti na prostoru. Ukoliko je sto sa radnom pločom za vreme kuvanja može da se koristi kao radni pult, ili zanimljivo rešenje mogu biti i visoke stolice postavljene u visini radne ploče, koja zauzima centralno mesto u kuhinji. Mnogo je toga što predlažu stručnjaci, na vama je samo da izaberete po svom ukusu.

Kupatilo, obično najmanje, ali svakako najvažnije u celom stanu. Malo i skučeno, dobro je da je što svetlijih boja i sa što većim ogledalom, zbog širine prostora. Toliko bi sitnica stavili u njega, ali za police uglavnom nema mesta, zidovi su uglavnom mnogo ćoškasti. Ili je tu radijator, ili bojler, jedva da smo smestili i kukicu za peškir. Za kupatilo su vrlo praktični uski i visoki plakari sa zatvorenim policama, sa fiokama i ugrađenom korpom za prljavi veš. Bitno je da su police zatvorene jer puno sitnica koje se vide prave gužvu u prostoru i čine ga još skučenijim. Prostor ispod lavaboa takođe može da se iskoristi za ormarić, a kupovinom mašine za veš koja se puni odozgo takođe ćete uštediti na prostoru. Ukoliko nemate terasu, veš možete sušiti na praktičnom štriku koji se montira iznad kade.

Postoje još neke sitnice bitne pri uređenju malih prostora. Kako sve plakare, police, pa i kuhinjske elemente pravite do plafona važno je da u stanu imate rasklopive merdevine. Za merdevine i, na primer, dasku za peglanje možete odvojiti uzak vertikalni deo u gardaroberu. Ukoliko se gardarober radi po meri, za ove stvari se može napraviti posebna pregrada. Kuhinjski elementi, plakari i sofa trebalo bi da budu na nožicama radi lakšeg čišćenja, jer u malom prostoru nema gde šta da se pomeri. Pri uređenju malih prostora sugestija je i da bude što manje pregradnih zidova, jer je prostor i onako skučen, a ovo je način da se dobije na širini.

I eto, sada, kada ste lepo uredili i raskrčili stan, treba da platite i časove joge, gimnastika više nije obavezna pri kretanju u vašem stanu, a taman ste se navikli na vitku liniju i dobru formu. Dodatni trošak, ali, šta je, tu je, lepota košta.
I za kraj, da ne zaboravimo. Naravno, u stanovima postoje i druge prostorije, spavaća soba, dečija soba, ili više njih, pa, na primer, gostinska soba, trpezarija, još jedan salon, ostava, terasa, i tako dalje sve do komšije, ali to bi značilo da vi zapravo nemate mali stan i da ovaj tekst ne čitate jer vas uopšte ne zanima.


Njeno visočanstvo – gospođa FIOKA
kraljica urednog enterijera

Kako nadomestiti nedostatak prostora za odlaganje u malom stanu?
Iskoristite što više neiskoristivog prostora, napravite fioku u svakoj rupi.
Fioke treba postaviti na svim praktičnim mestima.

U dnevnom boravku ona može da bude u donjem delu sofe. Takođe, može da bude i sastavni deo klub stola, gde će se odložiti sve sitnice tako da uvek budu na dohvat ruke, ali opet sklonjene tako da je stan uvek uredan. Fioke mogu da budu pliće ili dublje, sa različitim klizačima. Mogu se postaviti ispod stepenica ukoliko ih imate, ili mogu biti stepenice pomoću kojih ćete dohvatiti nešto sa vrha police. Ukoliko na takvu fioku stavite i jastučić za sedenje, ona može da posluži i kao neka vrsta taburea. Funkcionalne i praktične, u spavaćoj sobi fioke su nezaobilzne, štede prostor, a u vizuelnom smislu ga nikada ne narušavaju. U malom stanu dragocen je svaki delić prostora, tako da ga treba praktično iskoristiti, a gospođa FIOKA je najbolje rešenje.