top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


TST         CP9      
J S    G    M     4DA
5B2   WBD   1IG      
  G    L      C   JDA
RXJ         TRK      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Upotreba nanotehnologije za zaštitu drveta od truleži

Prirodno drvo truli. Drvo tretirano pritiskom eliminiše taj problem, ali metalne soli koje se koriste da bi drvo bilo kvalitetno i neoštećeno predstavljaju opasnost za zdravlje i životnu sredinu. Drugi, sigurniji materijali, kao što su organski insekticidi i fungicidi koji se koriste po baštama u domovima, takođe imaju potencijal da sačuvaju drvo. Međutim, zbog toga što se oni ne rastvaraju dobro u vodi, veoma je teško navesti ih da se prožimaju u građu.

Sada, naučnici Tehnološkog Univerziteta u Mičigenu koriste nanotehnologiju da reše ovaj problem. Pet Hajden, profesor hemije, i Piter Laks, profesor Upravljanja šumskim resursima i za zaštitu životne sredine, otkrili su način da dodaju ova organska jedinjenja u plastične perlice prečnika oko 100 nanometara.

Šest stotina njih u nizu će biti reda veličine ko širina ljudske dlake, kaže Laks. Suspendovane u vodi, perle su dovoljno male da putuju kroz drvo kada su postavljene pod pritiskom. Drvo ima veoma finu strukturu, kao sito. Potrebne su čestice koje su dovoljno male da stanu i prođu kroz te sitne kanale.

Perlice idu skroz do srca drveta i tu ostaju, da ga štiti od truleži i propadanja. Tehnologija je licencirana u Nju Džerziju, u sedištu kompanije Phibro-Tech, koja proizvodi hemikalije za industriju zaštite drveta.

Ovo je oblast u nastajanju, rekao je Džim Bejker, direktor Michigan Tech-ovih tehnoloških partnerstava. To je nanotehnologija koja biva primenjena u tradicionalnoj industriji koja već koristi tehnologiju, ali za koju se ne misli da pripada nekoj višoj tehnologiji.

Tehnologija može biti mala, ali prednosti mogu biti ogromne. To omogućava industriji da koristi više ekološki usmerene supstance za zaštitu drveta, rekao je Bejker. Pored toga, nanočestice umanjuju curenje, koje će pomoći u zaštiti životne sredine, prilikom upotrebe bilo kojeg zaštitnog sredstva.

Ovo bi omogućilo industriji da koristi čak i dobroćudnije hemikalije, kao što je boraks, koji je efikasan ali se lako ispere iz drveta kada se pokvasi.

Pripremila: Anđela Obradović

Izvor: http://news.softpedia.com/news/Using-Nanotechnology-to-Preserve-Wood-from-Rotting-24714.shtml