top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


T4T          N       
N      L    SN    M4M
WS3   STQ    8       
  6    T     W    DTX
CK5         1HF      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Upotreba drveta pri izradi trkačkog vozila – Drumska strela

Piše: Ninoslav Marković

Drumska strela je prvi srpski Formula Student tim, čiji članovi su studenti 9 fakulteta Univerziteta u Beogradu: Mašinski, Tehnološko-metalurški, Elektrotehnički, Saobraćajni, Ekonomski, Fizički i Šumarski fakultet, Fakultet organizacionih nauka i Fakultet primenjenih umetnosti. U ovom projektu koji traje već šest godina, učestvovalo je 150 studenata koji su izradili 5 vozila.
Pre svega, Formula Student je najprestižnije svetsko inženjersko takmičenje u kojem učestvuje preko 600 univerziteta. Danas ovo takmičenje okuplja timove iz celog sveta, i pruža priliku studentima da se takmiče na stazama Formule 1, kao i raznim trkalištima širom Evrope i sveta. Kako bi otišli na takmičenje, studenti prvo moraju da sami isprojektuju i izrade vozilo, ali uz pomoć fakulteta i raznih firmi koje sponzorišu projekat. Na samom takmičenju, timovi se takmiče u statičkim i dinamičkim disciplinama, i stiču bodove na osnovu kojih se kasnije rangiraju. Zanimljivo je da dizajn vozila na takmičenju ocenjuju sudije koje su iskusni inženjeri iz sveta auto-industrije i auto-moto sporta. Dinamičke discipline nose najveći broj bodova, jer je to pravi način da se performanse vozila ispitaju. Od ubrzanja, osmice, sprint trke, sve do testa izdržljivosti koji predstavlja trku od 22 kilometra, ove discipline izlažu prednosti i mane svakog segmenta vozila. Sve to čini Formula Student takmičenja veoma zahtevnim i ozbiljnim izazovom za mlade inženjere koji se odvaže da učestvuju u njemu.
 Od svog osnivanja, 2010. godine, do danas, tim Drumska strela učestvovao je na 12 takmičenja, i ostvario značajne razultate za jedan mlad tim iz Srbije. Prvi veliki uspeh tima bio je u Italiji 2013. godine kada je Drumska Strela zauzela 10. mesto u konkurenciji od 43 prestižna tima, a nakon toga ogromno iznenađenje bilo je 4. mesto u najzahtevnijoj disciplini, trci izdržljivosti, u Češkoj 2015. Konačno, 9. mesto u ukupnom plasmanu na istom takmičenju donelo je ovom timu titulu najboljih u regionu. Prošle godine osvojili su treće mesto u klasi III, za idejni koncept vozila na električni pogon, koji je iz godine u godinu sve populariniji, i na čijem projektovanju rade u ovoj sezoni. Za sve ove godine postojanja, ostvarena je saradnja sa mnogim uspešnim firmama, od kojih su mnoge iz raznih sfera koje se tiču obrade materijala i izrade delova, i bez čije podrške ne bi bilo moguće predstaviti novu formulu svake godine i otići na takmičenja. Zahvaljujući dobroj komunikaciji i zajedničkim ciljevima, Drumska strela je postigla puno toga i nastavlja da pomera granice uspeha.
Ono čime su studenti stalno poboljšavali svoje vozilo jesu inovacije, upotreba novih materijala, simulacije i testiranja, pa se ovaj tim može pohvaliti prvim usisom varijabilne geometrije projektovanim i izrađenim na prostoru Balkana, prvim isprojektovanim aero paketom za trkačko vozilo u Srbiji, kao i izradom aero paketa, volana i elemenata za oslanjanje od ugljeničnih vlakana. Međutim, ono što bi retko ko mogao da pretpostavi, jeste da su za izradu aero paketa, neophodni kalupi od drveta.


Konkretno, kada su u sezoni 2016. krenuli sa planom izrade delova od karbonskih vlakana, postavilo se pitanje od kod materijala treba napraviti kalupe u koje se postavljaju vlakna. Kao najbolji izbor ispostavio se medijapan, kao materijal koji je generalno dobar za obradu, i pomoću kog se dobija solidna površina. Kako bi se dobio potreban oblik, obrada je rađena na CNC mašinama, a zatim se u radionici Drumske strele nastavlja proces finije obrade koja uključuje farbanje špric gitom, šmirglanje vodenom šmirglom, i ponovno tretiranje špric gitom. Po potrebi je moguće ponavljati sve ovo dok se ne dobije dovoljno glatka površina, koja će biti zadovoljavajućeg kvaliteta za izradu delova od karbona. Kalupi mogu biti razne geometrije, a jedan od zadataka podtima zaduženog za projektovanje i izradu ovih delova jeste da na najbolji mogući način iskoriste oblik kalupa i naprave deo bez ikakvih oštećenja koja mogu nastati usled neravnomernog rasprostiranja smole, lošeg prijanjanja karbonskih vlakana uz kalup i tako dalje. Usled stalnog korišćenja kalupi se redovno moraju održavati, prepravljati i čuvati kako bi i dalje bili funkcionalni i spremni za korišćenje. Do sada se medijapan pokazao kao veoma dobar materijal, i pomoću istih kalupa pravi se aero paket za Drumsku strelu 2017.


Naravno, uz dalja unapređenja aerodinamike vozila, menjaće se oblik većine delova, od krila do difuzora, pa ovaj tim očekuje još puno obrade drveta, i smišljanja novih, inovativnih rešenja za izradu delova. Na kraju, može se reći da iza jake, čelične konstrukcije , koju krasi karbonski volan i oplata, kao i mnogi drugi delovi osim aero paketa, stoji puno „nevidljivih” delova od drveta, bez kojih ne bismo mogli da formulu vidimo kao takvu.   

Tekst objavljen u časopisu DRVOtehnika, broj 55, jul 2017.