top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


FL9         MOJ      
  U    E    U 2   M8X
CTT   H5W   L5D      
  R    R    P C   I4Y
YQD         JEX      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Uporan i korektan rad garantuju uspeh

Shvativši da u državnom preduzeću INOMAG gde je praktično prošao sve faze rada i kao dispečer potvrdio svoju stručnost i organizacione sposobnosti, Lajoš Djantar je 1997. godine odlučio da se otisne u vode privatnog biznisa. Znao je Djantar onu staru izreku da pobeđuje ko se usuđuje, bio je siguran u svoje iskustvo, znanje i sposobnosti, a imao je dodatni motiv: zarade u državnoj firmi su u to vreme znatno pale i videlo se da državna preduzeća nemaju perspektivu...

Lajoš Djantar, vlasnik firme Ake Djantar iz Bačke Topole

Da li je ta odluka pre 25 godina ispunila njegova očekivanja, pitali smo gospodina Djantara?

– Doneo sam odluku i polovinom 1997. godine, bez dvoumljenja, osnovao preduzeće AKE Djantar. U početku je to bila mešovita firma osnovana u kooperaciji sa nemačkom firmom AKE iz Balingena. Sa tradicijom dugom više od 50 godina AKE iz Balingena zauzima u svetu jednu od vodećih pozicija u oblasti proizvodnje alata za obradu drveta, pločastih materijala i aluminijuma – objašnjava gospodin Lajoš Djantar. – Od te godine smo na tržištu Srbije počeli prodaju alate za preradu drveta i pločastih materijala. Logično, naš program rada je podrazumevao servisiranje alata u drvnoj industriji. Uz strpljiv, uporan i korektan rad, imali smo dinamičan razvoj, pa smo 2013. godine postali samostalna firma, pošto smo otkupili nemački deo vlasništva. S obzirom na dugogodišnje partnerstvo i korektnu saradnju u poslovanju smo i dalje ostali lojalni proizvođaču alata za drvnu industriju, kompaniji AKE Knebel GmbH & Co. Značajno je istaći da pored prodaja, oštrenja i kompletnog servisiranja alata za obradu drveta, vršimo i projektovanje i izradu novih alata. Alati se prave sa vidija i sa dia zupcima – kaže naš sagovornik.

Ake Djantar, Backa Topola

– Takođe je značajno da se bavimo i prodajom mašina za drvnu industriju. Mi smo bili prvi distributeri i serviseri u Srbiji za mašine ALTENDORF, HEBROCK, ROJEK kao i za otprašivačke sisteme NESTRO, i već više godina i za kompaniju KIMEL FILTRI. Mašine za preradu drveta ovih proizvođača i dan danas prodajemo i servisiramo širom Srbije.

– Iza firme AKE Djantar je dugogodišnje iskustvo, sistematičan, stručan i korektan rad, pa bez skromnosti želim istaći da naše usluge koristi veliki broj renomiranih drvoprerađivača i proizvođača nameštaja. Naravno, sa velikim zadovoljstvom pomažemo i malim stolarskim radnjama – ističe gospodin Djantar. – U sklopu naše firme postoji i odeljenje za servisiranje DIA alata, gde na CNC oštrilici oštrimo DIA testere, glodala i nadstolna glodala, a ako je potrebno možemo čak i da zaminimo pločice. – Kao i većina firmi u našem okruženju proteklih godina smo imali uspona i padova, ali je činjenica da smo beležili permanentan razvoj. Značajno je istaći da smo imali i sreće, jer su i deca postala suvlasnici firme unoseći novu energiju u naš rad i poslovanje. To baš i nije čest slučaj u našem okruženju, pa je ta činjenica veći razlog da čovek bude više zadovoljan i da se oseća ispunjeno... A ove godine smo završili izgradnju i uselili se u novi poslovni prostor, novu halu sa odgovarajućom infrastrukturom za nesmetan i produktivniji rad, a da bi uslovi rada za naše zaposlene bili što bolji, instaliran je savremeni sistem za podno grejanje i hlađenje. Pored toga uspeli smo i da ulažemo u obnovi mašinskog parka, u sedam novih mašina za oštrenje koje smo već pustili u rad. Sa tako velikim ulaganjem u kvalitetne mašine za oštrenje, možemo obezbediti najkvalitetniju uslugu oštrenja testera za naše partnere. Ovu tehnologiju smo nabavili od proizvođača VOLLMER, a radi se o šest ostrlica za grudno i za leđno oštrenje vidije testere i jedna za duo tj. za bočno oštrenje. – Kompanija AKE Djantar će zadržati i razvijati svoju dosadašnju poslovnu praksu. I dalje ćemo biti pouzdan, kvalitetan i konkurentan poslovni partner za sve naše klijente. Planiramo povećanje kapaciteta proizvodnje alata u vidiji i u dia izvedbi, kao i dalje poboljšanje kvaliteta tog alata.

Takođe planiramo nove investicije, moramo kupiti još jednu VOLLMER oštrilicu, jer je znatno povećana potražnja za oštrenje DIA alata... Mi smo pouzdan i profesionalan tim, uvek na usluzi našim klijentima. Iza nas je 25 godina iskustva, a uporan i korektan rad su uvek garancija uspeha – kaže na kraju našeg razgovora gospodin Djantar, a mi shvatamo da smo dobili odgovor s početka ovog teksta. Saznali smo da je gospodin Djantar pre četvrt veka postavio temelje i trasirao put razvoja svoje firme i da može biti ponosan i miran. Nastale na porodičnoj tradiciji i naslonjene na porodičnu strukturu, ovakve firme imaju solidnu osnovu za razvoj i uspeh, s tim što u radu i međusobnoj komunikaciji mora uvek biti izražen nivo tolerancije, poverenja, međusobnog razumevanja, uvažavanja i poštovanja. Takođe je važno da se zna ko o čemu odlučuje, ko šta radi i za šta odgovara… Ova pravila su, očigledno, sastavni deo poslovanja firme AKE Djantar u kojoj vladaju rad i red, ali i svojevrsna jednostavnost i neusiljen duhovni mir. Takav utisak će, sigurno, poneti svaki posetilac ovog preduzeća čije temelje je odavno postavio i poslovni put trasirao gospodin Lajoš Djantar. 


Pripremio D. Blagojević

Tekst objavljen u časipisu DRVOtehnika, oktobar 2022.