top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


HLO          T       
Q N    W    BS    38N
CLP   7OP    H       
6 H    I     7    6LB
2N6         PQD      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Unikatni nameštaj

Imaginarijum - Tijana Živanović

Već desetak godina Tijana Živanović se bavi proizvodnjom i restauracijom nameštaja. Njen Imaginarium je nastao kao potreba da osmisli i realizuje netipične, umetnički nadahnute komade nameštaja. Njeni unikatni komadi nameštaja, savršeno se uklapaju u različite enterijere stanova, kancelarija, lokala-butika, restorana, kafića, salona i svojom ekscentričnošću im daju prepoznatljiv šarm.
Kada je pokazala interesovanje za dizajn nameštaja i kako je došlа do ideje da se bavi redizajnom nameštaja, kako teče taj proces, da li se bavi i restauracijom nameštaja i po čemu je njen pristup dizajnu jedinstven, bila su pitanja na kojа nam je odgovor dala Tijana Živanović, kojoj se zahvaljujemo za razgоvor.

– Dizajn, ili konkretnije, redizajn nameštaja mi se nametnuo kao logično rešenje dileme šta učiniti sa porodičnim, stilskim komadima nameštaja koji su sami po sebi „teški”, u tamnim bojama, koji imaju šmek starih i dotrajalih stanova i kuća, kako ga osavremeniti, prilagoditi životu i potrebama mladih koji samo žele da ga zadrže i koriste. Šta više, razmišljala sam o tome kako ga uklopiti u naš novi stan, u prostorije različite namene i da li i deci može biti interesantan, ali i koristan. I upravo u tom spoju staro-novo i lepo-korisno, leži suština onoga što će od tada biti moj veliki predmet preokupacije i obožavanja. Uspela sam da podmladim svoj stari nameštaj i da njime akcentujem delove prostorije u koji sam ga postavila. Tako je krenulo pre desetak godina... Tako su bidermajer stolica oslikana ružama, neoklasicistički kredenac u ciklama boji, artdeco fotelja presvučena u pacvork, patiniran stilski kredenac u nežnoj tirkiznoj boji i slična poigravanja, sve više počeli da privlače pažnju i da nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.
– Mogu reći da je nameštaj pronašao mene. Po obrazovanju sam istoričarka umetnosti, ne dizajner. Zavisnik sam od lepih stvari, uživam u kreativnom izražavanju, i od svega što sam ranije stvarala (garderoba, nakit, sveske, razni ukrasi), nameštaj se nametnuo kao moje zanimanje. Toliko uživam u transformaciji iz starog u novo da ne mogu da dočekam da završim neki komad! Fascinira me pomisao da ono što je odbačeno ili staromodno može toliko da se promeni, da se podmladi, da diše novim i drugačijim životom. Šta više, najčešće takvi prerađeni komadi nameštaja postaju omiljeni vlasnicima, što me posebno raduje.

Ideja o redizajnu i izradi nameštaja je potekla od moje želje da svoj stan opremim komadima nasleđenog nameštaja koji odišu starinom, istorijom i emocijom koja me vezuje za njih. Međutim, smatram da današnja estetika, način života kao i moje životno doba traži nešto što je vedrije i laganije. Te dve stvari sam pomirila farbajući ih u nežne pastelne boje sa ručno patiniranim detaljima kojima oslikani motivi dodatno udišu toplinu, mekoću i daju dopadljiv šarm – kaže Tijana Živanović.
– Najviše uživam u preradi fotelja. To je komad nameštaja sa kojim svakodnevno dolazimo u neposredni kontakt, u kojem se opuštamo i odmaramo. Najčešće je kompletno rasturimo, vajamo otpočetka i na kraju obučemo u različite vrste materijala što mi diktira njen oblik, namena i naravno, moja inspiracija... Ne bavim se restauracijom u klasičnom smislu te reci, nije mi izazov da vraćam stvari u prvobitno stanje već da menjam, da se igram sa različitim mogućnostima finaliziranja... Uvek sam voljna da klijentima dam savet u vezi opremanja prostora, da im dam ideju, da im olakšam neku dilemu. Takođe se bavim izradom zavesa, drapera, jastuka, stolnjaka, svog kućnog tekstilnog dekora koji, kada se objedini i namenski radi i uklapa sa nameštajem, novim ili postojećim, dobija pun efekat, kaže naša sagovornica.  

Imaginarium by Tijana Živanović

– Objektivno, najmanje vremena iziskuje ideja. Ona bljesne u momentu, ostalo je ozbiljan rad koji angažuje nekoliko različitih majstora sa kojima sarađujem i kojima koordiniram, a koji često potraje i par nedelja... Volim da dizajniram komade koji privlače pažnju, koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Zbog toga, najčešće moje fotelje kupuju kada je uređenje enterijera pri kraju, kako mnogi kažu „da razbiju jednoličnost”. One su dosta upadljive, bilo formom, bilo bojom ili kombinacijom boje mebla ili nijansom kojom je drvo tretirano. Zbog toga odlično pristaju i u objektima javne namene koji upravo treba da skrenu pažnju, da se razlikuju, da budu jedinstveni i kao takvi pošalju poruku svojim klijentima. Nasuprot tome, prepoznaju me po nežnim i romantično oslikanim ormarima, komodama, vitrinama koje krase trpezarije, sobe pa i kupatila nekih beogradskih stanova. Obožavam kontraste i rado ih smeštam tamo gde im možda i nije mesto. Na taj način, ovakvi komadi tek dožive pun izraz i šalju poruku – Usudite se, napravite izlet u neočekivano!
– Kada imam slobodnog vremena, preuređujem stvari koje sama nabavim ili ih pravim „od nule”, prema svom viđenju i inspiraciji. Pod tim mislim na fotelje, taburee, klupice koje najčešće imaju ekscentrične nogice, oslikane raznim oblicima i motivima. Sa druge strane, klijenti me zovu da redizajniram njihov nameštaj i tom prilikom im pomažem u odabiru boja i dezena kako bi se to što radimo najbolje uklopilo u enterijer ali i u budžet. Volim da ih slušam ali i da ih gledam jer mi često neverbalni jezik da mnogo bolje smernice u kom pravcu da idem. Naravno da mi je bitno koje im boje prijaju, kakve teksture i motive vole, a moje je da im sugerišem šta je u trendu, kako ce se šta ponašati, šta je dobro sa čim uklopiti... Moj posao je da pomirim ono što im se dopada sa „situacijom na terenu” i trendovima u dizajnu enterijera – kaže Tijana Živanović.

Tekst je objavljen u časopisu DRVOtehnika 64, oktobar 2019. godine.