top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


N4C         AGT      
  L    Y    P 4   Q6I
XJ2   2PJ   LHI      
9      E    1 P   GTY
ROI         TLS      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

U carstvu drveta: JOGA

Piše: PIŠE: mr Mare Janakova Grujić, istoričar umetnosti

Kedar (Cedrus) je rod četinara iz familije borova (Pinaceae). Obuhvata dve vrste, rasprostranjene u visokoplaninskim oblastima Mediterana i zapadnih padina Himalaja. To je visoko zimzeleno drvo, sa širokom i nepravilnom krošnjom kod starijih stabala. Kao drvena građa predstavlja materijal koji je lak a izuzetno trajan, sa visokim stepenom vodootpornosti i baktericidne uloge. U Starom Egiptu, kedrova smola bila je jedan od najvažnijih sastojaka balzama za mumificiranje. Zahvaljujući kedrovom ulju, sve do danas su se sačuvali neprocenjiv egipatski papirusi.
Feničani su od kedra gradili galije, a i Asirci su ga takođe koristili.

Zanimljiv i veoma nesvakidašnji po produkciji, arhitektonski studio iz Velike Britanije, „Blue Forest”, projektovao je krajnje inspirativan objekat specifične namene – Joga studio.

 

Objekat je smešten u Sariju, seocetu na jugo-istoku Engleske. Već sam naziv klijenta („Treehouse Yoga Studio”) ukazuje na njegovu orijentaciju i ideje-vodilje, a slučajno ili ne, to je u potpunosti korespondiralo sa filozofijom projektanta.

 
Lokacija za izgradnju objekta učinila se kao idealno mesto – mirno, okruženo zelenilom, u srcu prirode i šumskih vrtova, spremno da čoveku pruži sve što mu je potrebno da bi postigao jedinstvo tela, uma i duše. Objekat je projektovan skladno i harmonično sa ambijentom, sledeći organske oblike prisutne in situ, i zadatu konfiguraciju terena. Tako je dobijena forma izduženog kvadra sa dramatično zakrivljenim začeljem. Sfera kao oblik poziva na mir, pomirenje, ravnotežu, jer prodirući u prostor ona to čini nenametljivo i neagresivno. Spoljašnjost objekta materijalizovana je u kedrovini. Kedar je prisutan u formi šindre i linijske obloge od lajsni. Petu fasadu čini živi „zeleni krov”, koji zajedno sa širokim partijama kedrovine najprisnije integriše zgadu u ambijent, ostajući pri tome jasno građeni antropogeni prostor savremenih stilskih određenja.

 
Veliki prozori i veranda izvedena celom dužinom objekta pozivaju korisnike i posetioce zgrade da komuniciraju sa svojom okolinom. Nekoliko setova velikih kliznih vrata omogućavaju ne samo vizuelni, već i fizički kontakt sa spoljašnjošću. Zahvaljujući njima prostor je okupan prirodnom svetlošću, a tokom letnjih meseci i potpune otvorenosti zgrade meditiranje vežbača upotpunjava prirodan povetarac iz šume. Veranda, koja okružuje strukturu objekta sa tri strane, poseduje pod urađen u specijalnoj tehnologiji keboni drveta. Ova tehnologija omogućava da obično drvo dobije karakteristike i prednosti tropskih tvrdih vrsta, čime se na najbolji mogući način čuva tradicija gradnje od lokalnih materijala.
Enterijer je dizajniran tako da bude miran i funkcionalno efikasan. Unutrašnjost studija obložena je kombinacijom obloga od kedrovine i malternih partija. Kontrast između bele, neutralne površine i toplih, likovno izražajnih drvenih sekvenci stvara neophodan estetski diverzitet i pojačava vizuelno dejstvo prostora na posmatrača. Zalučeni zadnji zid prostorije predstavlja epicenter prostora. Prirodnost koja iz njega izvire, pojačana neprikosnovenom terapijskom ulogom prirodne svetlosti i vazduha, kao i impresivnim, nesputanim vizurama na šumu i obližnje jezero, povećavaju spokoj i harmoniju koju postižu vežbači. Raskošan svetli kedrov parket čini savršenu fizičku platformu za odvijanje joge.


No, uprkos svojoj prozračnosti, ovo otvoreno i mirno mesto je vrlo energetski efikasno i ekološki održivo. Njegov dizajn spaja odličnu klimatsku homogenost (vazdušna nepropustljivost kada su svi otvori zatvoreni) sa visokim standardima izolacije i nisko-energetskom potrošnjom.