top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


5IO         WSE      
Y J    P      Q   2WK
S79   4OH   B5Y      
  5    O    R     3TE
S6R         XNP      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Trakaste testere WOOD-MIZER

Istorija nastanka Wood-Mizer trakastih testera

Rezultat dvadesetogodišnjeg istraživanja i miliona dolara investicija je svetsko poznate i priznate Wood-Mizer trakaste testere

Godine 1982, osnivači Wood-Mizer kompanije, inženjeri Don Laskovski i Daniel Tekulve izumeli i patentirali su jedinstveni dizajn pilane. Ali, ubrzo je postalo jasno da 90% uspeha sečenja drveta ne zavisi samo od mašine i testere  – već i dizajna, kvaliteta i oštrenja. Wood-Mizer je pokušao da pronađe testeru odgovarajućeg kvaliteta na tržištu – ali bezuspešno. Tako je doneta odluka, da sami ulažu u razvoj inovativnih proizvoda – testere specijalno dizajnirane za drvo.

Wood-MIzer testere

Eksperimentalno je ustanovljeno, da jeftina legura čelika koju koriste i drugi proizvođači testera, nije i najbolje rešenje, već je bolja skuplja legura, kakva je trenutno dostupna testera iz serije Double Hard proizvođača Wood-Mizer. Takođe se, tokom istraživanja rešio problem optimalnog profila zuba, koji je 10/30  i postavljen je kao standard u drvnoj industriji.

Uprkos očiglednoj jednostavnosti, testera Wood-Mizer je čvrst proizvod koji je testiran na milione kubika rezane građe. Testera geometrijskih parametara je strogo izbalansiran proizvod i optimalno odgovara vrsti rezane građe, snazi motora i brojnim drugim faktorima. Wood-Mizer tim inženjera kontinuirano radi na razvoju i unapređenju ovog proizvoda.

Geometrija Wood-Mizer testera

Danas se Wood-Mizer testere koriste u više od 100 zemalja i svugde ih karakteriše isto – stabilno i kvalitetno rezanje drveta.

Uske testere bi trebalo da imaju imati rez debljine oko 2 mm. To je mnogo tanji rez nego rez kružne testere. Zato se uz pomoć Wood-Mizer testera iz svakog stabla dobije u proseku više od jedne daske, a to znači da je za istu količinu proizvoda potrebno mane drva, čime se doprinosi i očuvanju šuma.

Profil zuba

A. Korak zuba – rastojanje između susednih zuba na testeri.
B. Koren zuba – prazan prostor između zuba. Neophodan je radi uklanjanja piljevine tokom rezanja.
C. Visina zuba – udaljenost od dna do vrha zuba
D. Prednji ugao  – ugao nagiba ivice rezanja zuba u odnosu na prav ugao tj. vertikalu.
E. Razmet zuba – vrednost udaljenosti savijanja zuba u odnosu na ravan testere.

Unastavku će biti reči o tome, kako više puta razmetnuta Wood-Mizer testera omogućava kvalitetno rezanje drveta.

Korak zuba Wood-Mizer testere je 22.225 mm. To je projektovani razmak između dva susedna zuba.

Koren zuba – razmak između zuba, koji “izbacuje” piljevinu pri rezanju. Površina korena posle oštrenja treba da bude ravnomer no glatka, bez vidljivih ivica i tamnih fleka od pregrevanja usled tečenja materijala u toku oštrenja, kao i da ne ostanu ogrebotine i neravnine.  Pritiskom testere prilikom rezanja, na njoj nastaju mikroskopske pukotine, koje se mogu proširiti, pogotovo u korenu zuba, gde je najveći pritisak. Da bi se sprečilo prerano pucanje, neophodno je očistiti testere , ukloniti mikro pukotine, i sa oštrenjem ukloniti sve nastale neravnine.

Profil zuba se formira iz dva ugla – napred i pozadi. U fabrici Wood-Mizer su utvrdili, da postoje šest tipova profilisanja zuba. Izbor profila zuba određuje tvrdoća rezanog drveta. Ako profil ne odgovara rezanom drvetu, testera može pući, naročito u korenu zuba.

Prednji ugao  – ugao nagiba vodeće ivice rezanja zuba u odnosu na prav ugao, vertikalu. On omogućava zubu pravilno rezanje. Zub sečiva mora zahvatiti dovoljno drva tokom rezanja, da bi mogao utonuti u trupac. Bira se odgovarajući ugao kako bi se smanjio pritisak guranja. Ako je ugao rezanja prevelik za datu vrstu drveta, rez će biti grub, a kvalitet reza loš. Ako je ugao ulaza suviše mali, testere teško ulaze u trupac, što smanjuje brzinu rezanja, a kao posledica toga će doći do smanjene proizvodnje.

Debljina testere se bira u zavisnosti od prečnika točka na brenti. Kod većeg  prečnika i debljina testere može biti veća. Debljina testere takođe zavisi od svog radnog veka i preciznosti rezanja. Teoretski, tanja testera lakše podnosi pritisak savijanja pa bi trebala duže trajati, ali sa druge strane, raste rizik pucanja zbog nemara ili nepravilnog rada sa njom.

Širina noža. Wood-Mizer testere se proizvode u širinama od 32 mm, 35 mm, 38 mm 40 mm  50 mm i 75 mm. Pravilno se mogu koristiti sve dok se njihova širina ne smanji na 60% od originala, i ukoliko dizajn i karakteristike brente (vođilica i kaiš) podržavaju tu širinu. Razmetnut zub ne sme preći  pereko remena i vodilice, jer to dovodi do gubitka razmeta zuba sa jedne strane testere.

Razmet zuba – udaljenost, preko koje je zub savijen u odnosu na ravan testere. Bitna je stvar kod uskih testera, jer veći razmet zuba, širi profil zahteva veću snagu motora. Svrha razmetnutog zuba – stvaranje slobodnog hoda u radu testere. Drugim rečima, zbog razmetnutosti se smanjuje trenje između drveta i testere, tako da testera reže bez pregrevanja.

Dužina testere. Wood-Mizer trakaste testere se ne proizvode samo za sopstvene pilane, već i za brente drugih proizvođača. Znači, mi proizvodimo testere bilo koje zahtevane dužine.

Proizvodnja Wood-Mizer testera

Kompanija Wood-Mizer pridaje veliki značaj kvalitetu svojih trakastih testera. Profil Wood-Mizer testere je priznat standard u drvnoj industriji.

Proizvodnja testera fokusirana je na dve fabrike – u Sjedinjenim Američkim Državama i Poljskoj.

Wood-Mizer je  jedinstveni kupac na tržištu koji vodi računa o kvalitetu kupljene sirovine, jer se svi ulazni materijali testiraju u laboratoriji kompanije, zubi  se kale putem elektromagnetne indukcije, i  17 proizvodnih linija rade non-stop. Vare, oštre i razmeću tračne testere, kako bi klijenti došli do testere spremne za rad – samo da stave na mašinu i započnu rezanje.

Svaka  testera ima svoj identifikacioni broj, kako bi se mogao pratiti kvalitet iste. Broj sadrži potpune informacije o tome, kada u kom aparatu za varenje, koji operater ju je zavario, i koliko je testera napravljeno iz pakovanja.

Za kupce ovaj podatak pruža garanciju da su kupili proizvod kompanije, a ne falsifikat.

Svaki put, kada se razmatraju reklamacije na testere, Wood-Mizer koristi identifikacioni broj, kojim se lako može utvrditi da li je došlo do greške na radnom mestu.

Počev od 2003.godine proizvodnja Wood-Mizer testera u Poljskoj poseduje i sertifikat kvaliteta ISO9001, koji se od onda ažurirao već tri puta – 2006., 2009. i 2012. godine. Poslednji put je komisija izdala sertifikat proizvodnje 15. novembra 2012. godine. To znači, da je u svim fazama uveden sistem kontrole kvaliteta, počev od naručivanja , snabdevanja čelikom, preko procesnih tehnologija, pakovanja, skladištenja, prodaje, pa do otpreme proizvoda i usluga.

Bitne stavke u proizvodnji, u kojoj stručnjaci kontrolišu i mere, su sledeće:

 1. Provera kvaliteta ulazne sirovine – čelika – nakon dopreme u fabriku
 2. Merenja i ispitivanja kvaliteta materijala u laboratoriji
 3. Merenja u toku izbijanja  zuba
 4. Merenja u toku indukcijskog kaljenja zuba
 5. Merenja u procesu razmetanja zuba, brušenju i rezanju trakastih testera
 6. Ispitivanje čvrstine vara na mašinama za savijanje
 7. Selektivno ispitivanje trakastih testera u radu na Wood-Mizer mašinama

Vrste Wood-Mizer testera

Wood-Mizer proizvodi pet vrsta testera: DOUBLEHARD, SILVERTIP, MAXFLEX, Stelit čelikom ojačane testere RAZORTIP i bimetalne testere BIMETAL

Wood-Mizer Double Hard
Testere DoubleHARD - “Duplo kaljene” - od legure plemenitih čelika, koji je superioran u odnosu na kvalitet materijala koji konkurencija koristi. Ove  testere pružaju fleksibilnost i otpornost na kidanje u kombinaciji sa mogućnošću zadržavanja tvrdoće. One su univerzalne, jer su sposobne za rezanje skoro svake vrste drveta: mekog i tvrdog, suvog i smrznutog kao i za trupce sa puno grana i smole.

Wood-Mizer - SilverTip
Testere SilverTIP su napravljene od kvalitetnog čelika, koje koriste i konkurentni proizvođači. Ove, tkz. komercijalne testere su jeftinije, ali se mnogi korisnici opredele za njih, jer su se pokazale savršeno pri rezanju čiste sirovine, kao što je građa.

Wood-Mizer, MaxFlex
Nove testere MaxFLEX su se pojavile na tržištu 2013.godine. One su napravljene od prvoklasne legure čelika po izboru stručnjaka iz Wood-Mizera prilikom testiranja, a čija je svrha bila da se proizvedu maksimalno funkcionalne testere odličnih performansi, superiorne u odnosu na konkurenciju. Kao rezultat, odabrani čelik MaxFLEX pruža veću fleksibilnost, a posledica toga je duži radni vek testere.

Wood-Mizer, RazorTip
Trakaste testere RazorTIP uvedene su na tržište 2010. godine. Imaju ugljenične zube i namenjene su za rezanje izuzetno tvrdog tropskog drveta. Karakteristika RazorTIP testera je da mogu da se oštre i razmeću kao i druge Wood-Mizerove testere.

Wood Mizer, testere Bi Metal
Testere BiMETAL – specijalizovane testere, koje kompanija Wood-Mizer proizvodi ne samo za drvo, već i za metal.

Šest profila zuba

Spektar Wood-Mizer testera je širok, jer su one dizajnirane za različite vrste drveta. Wood-Mizer testere su dostupne u šest varijanti profila zuba. Parametar  profila ostaje isti u toku procesa oštrenja testera, jer i Wood-Mizer oštrilice koriste CBN kamen, koji je identičnog profila.

 1. Profil 10/30 – Najpopularniji profil zuba; za tvrdo i meko drvo.
 2. Profil 13/29 – Dizajniran specijalno za meko drvo; sa ovim profilom se može povećati brzina rezanja za 10%. Odlično se pokazao na mašinama sa jakim pogonom kao što su LT70, WM3500 i WM4000.
 3. Profil 9/29 – Najbolji izbor za rezanje drveta zimi na mašinama Wood-Mizer LT15, LT20, LT40 i LT70.
 4. Profil 4/32  - Koristi se za sečenje suvih tropskih šuma.
 5. Profil 7/34 – Ovaj profil je razvijen nedavno, ali prva iskustva sugerišu da najbolje odgovara za rezanje bora i hrasta zbog većeg sinusa zuba testere.
 6. Profil 7/39 – Namenjen za smrznute, tropske i izuzetno guste šume. Testere sa ovim profilom se koriste samo na mašinama sa motorom snage jače od 15kW.

Kako izabrati testeru Wood-Mizer

Testere se biraju u zavisnosti od vrste rezane građe, a odluka pri izboru zavisi od sledećih faktora:

 1. Dizajn mašine: snaga motora, prečnik kaiša i rolke testere
 2. Tvrdoća materijala koji se reže

Savetujemo Vam, da se obratite Wood-Mizer predstavnicima, i zajedno prodiskutujete o mogućim opcijama.

Generalni zastupnik firme Wood-Mizer Industries
za Srbiju, BiH, Crnu Goru, Makedoniju i Kosovo
Wood-Mizer Balkan d.o.o.

Svetosavska 21, 23300 Kikinda
Tel: +381 (0) 230 425 754, 230 423 567

Tel/Fax: +381 (0) 230 40 20 50
Mob: +381 (0) 63 568 658
Mob: +381 (0) 63 108 21 33

E-mail: office@woodmizer.co.rs
www.woodmizer.co.rs