top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


HDN         LR4      
  9    K    Y F   KX8
DD6   DK3   U85      
Q      1      S   PS2
QCT         HWI      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Termička obrada drveta

Termički modifikovano drvo prolazi kroz proces koji se sastoji iz tri faze za koje se koriste peći s visokom temperaturom i potrebno je od 22 do 72h da se završi ceo proces. Tokom faze u kojoj se primenjuje visoka temperatura, drvo je zaštićene od sagorevanja pomoću pare. Tada je vlaga drveta skoro u potpunosti otklonjena, a kasnije dodata u preciznom iznosu. Prirodne kiseline i šećeri su modifikovani zbog uticaja visoke temperature koja menja fizičku strukturu drveta. Sposobnost drveta da apsorbuje vlagu je smanjena čineći drvo manje podložnim truljenju i propadanju. Sadržaj relativne vlage drveta se smanjuje. To znači da se bubrenje i utezanje drveta, usled varijacije vlage, može smanjiti i do 60% u poređenju sa drvetom koje nije termički modifikovano. Najočiglednija promena je promena boje drveta. Drvo tokom procesa potamni.

Tri faze procesa

Tri faze u procesu koriste samo toplotu i vodu kako bi promenile sposobnost drveta da se odupre uticajima, a to je jedan od najboljih načina kojim se drvetu produžava životni vek.

FAZA 1. POVEĆANJE TEMPERATURE

Temperatura u peći se brzo podiže na oko 100 ̊C, što utiče na prirodni sastav drveta. Para se uvodi kako bi se sprečilo raspucavanje drveta pri velikoj temperaturi. Sadržaj vlage u drvetu je smanjen sa 15-20% na nulu.

FAZA 2. TERMIČKA MODIFIKACIJA

Temperatura se i dalje podiže, na oko 212 ̊C, da bi se postigla željena boja. Što je temperatura viša i izloženost duža, drvo je tamnije. Para se primenjuje kako bi se sprečilo sagorevanje drveta.

FAZA 3. HLAĐENJE I KONDICIONIRANJE

Temperatura se redukuje prskanjem vode na drvo i hlađenjem. Kondicioniranjem i vlaženjem se postiže željena vlažnost drveta, a to je od 4-6%.

Primena termički modifikovanog drveta

Termički modifikovano drvo se najviše koristi u opremanju eksterijera gde bi vlaga ugrozila materijal manjeg kvaliteta. Najčešće se koristi za: deking, dokove, koloseke, parket u enterijeru, prozore, vrata, enterijer u kupatilu, saune...

Poboljšanje u estetici i izdržljivosti se može postići kod mnogih vrsta drveta koje imaju lošije karakteristike, pa one mogu zameniti skuplje tropske vrste drveta.

Stabilnost

Nakon što je drvo termički modifikovano stabilnije je od standardno sušenog drveta. Bubrenje i utezanje drveta usled varijacije vlage može se smanjiti i do 60%. Nakon procesa modifikacije, hemijska struktura drveta je trajno promenjena. Zbog ovih promena u strukturi drveta, njegova sposobnost da apsorbuje vlagu iz okruženja znatno opada, što ga čini trajnijim od drveta koje nije termički obrađeno koje je izloženo truljenju. Da bi se dobio najbolji efekat i trajnost, termički modifikovano drvo treba i površinski obložiti premazima.

Pripremila: Miljana Ristović

Izvor: arborwoodco.com