top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


 Q          7TA      
I2     3    A U   E9J
 X    BOW   U I      
 A     U    W C   M4Q
M4O         89J      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

TASMANIJSKO CRNO DRVO

Australijsko crno drvo je vrsta bagrema poreklom iz istočne Australije. Takođe je poznat kao crni bagrem, hikori, mudgrabah i muzičko drvo, ali ćemo se za ovu priliku fokusirati samo na naziv tasmanijsko crno drvo.

Jedno od najpoznatijih i najčešće korišćenih tasmanijskih vrsta drveta, crno drvo se proizvodi u umerenim količinama i raste u različitim tipovima šuma. Najviša, najpravija i najveća stabla rastu u kišnim šumama i močvarama severozapadne Tasmanije. Generalno, ova vrsta ima kratak životni vek i brzorastuća je, obnavlja se lako iz semena posle požara. Crno drvo cveta u vlažnoj atmosferi i postojano je kada raste u senci, a i kada je izloženo udarima vetra.

Tasmanijsko crno drvo (Acacia melanoxylon)

KARAKTERISTIKE: Tasmanijsko crno drvo (Acacia melanoxylon) vazdušno suva ima zapreminu oko 640 kg/m3 , dobro podnosi pritisak, otpornoje na udarce i srednje krutosti.

Crno drvo skoro uvek ima jako lepe šare, svrstava se u cenjenije vrste koje se upotrebljavaju u proizvodnji nameštaja, dekorativnih furnira i podova. Boja beljike varira od zućkaste (približno boji sena) do sivo-bele boje i jasno je odvojena od srčike. Srčika je zlatne do tamno braon boje sa prstenovima prirasta koji su tamno braon boje (boja čokolade).

Stablo je, generalno, vrlo jedro ali se može naići na stabla koja su blago talasasta (zakrivljena u jednoj ili više osa). Četvrtače imaju jako lepe šare i zbog toga su dosta cenjene. Drvo je sjajno i tekstura mu je fina. Na lepljenje se ne dobijaju uvek dobri rezultati, ali se vijci sa lakoćom mogu upotrebljavati. Drvo se lako bajcuje, a posle površinske obrade se dobijaju visoko kvalitetne površine. Tasmanijsko crno drvo ima slične karakteristike, boju i oblik kao havajska koa koja se puno upotrebljava i dosta ceni u proizvodnji akustičnih gitara. Pošto je sada teško naći havajsku kou iz legalnih šuma, tasmanijsko crno drvo je drvo koje je sada dosta traženo kao zamena jer potiče iz sertifikovanih i legalnih šuma.

RASPOLOŽIVOST: Crno drvo iz sertifikovanih šuma je široko dostupno od legalnih Tasmanijskih trgovaca i može se kupiti u raznim oblicima: panj, trupac, ploče veštački osušene, podovi, zidne obloge, četvrtače… U močvarama, koje se nalaze na severo-zapadu ostrva, postoje gotovo čiste sastojine i one su primarni izvor već više od jednog veka.

ODRŽIVOST: Blizu 40% šuma tasmanijskog crnog drveta su rezervati. Oko 8000 ha močvarnih šuma seče se na održivoj osnovi, uglavnom na oko 70 godina. Drvo se lako gaji i seme mu je trajno. Nakon seče, tretman regeneracije podrazumeva spaljivanje kako bi se podstaklo klijanje, ograđuje se kako bi se zaštitlo od divljači. Oko 800 ha plantaža sa obnavlja na četrdeset godina.

Sertifikovanim šumama se upravlja u skladu sa međunarodno priznatim standardima koji su zasnovani na učinku. Najviše šume u Australiji je sertifikovano u australijskoj šumskoj sertifikaciji (ACFS). ACFS je međunarodno priznat od strane programa potvrđivanja sertifikacije šuma (PEFC).

UPOTREBA: Lako se obrađuje, stabilno je i dugotrajno. Često se za njega kaze da je savršen za fini nameštaj, građevinsku stolariju, stepenice, podove, oblaganje, muzičke instrumente… Čvorovi i odstupanje od pravilne teksture se smatraju njegovim prirodnim karakteristikama i sve su popularniji kod projektanata i dizajnera.

Izvor: http://www.timberdesignmag.com/specifiers-guide/tasmanian-blackwood/

Pripremila: Miljana Ristović