top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


4UP         O8D      
  P    1    L W   62B
G99   XCF   FCP      
6      T      P   4KH
2EC         5IB      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Svest o zagađenosti vazduha – problematika gorionika koji se koriste kod grejanja biomasom

Kako se u mnogim mestima u svetu ljudi sve više okreću biomasi umesto fosilnim gorivima za stvaranje energije i toplote, naučnici se fokusiraju na ono šta ovaj trend može da znači za kvalitet vazduha i zdravlje ljudi. Jedna takva studija o emisijama čestica iz drvne piljevine iz gorionika, koja može izazvati probleme sa srcem i plućima, pojavljuje se u poznatom časopisu ACS - energija i gorivo. Naučnici kažu da rezultati mogu pomoći proizvođačima da smanje negativan uticaj ovog goriva u budućnosti.

gorionici pelet

Naučnik Aki Kortelainen i njegove kolege su primetili da je u Evropi, loženje drveta za grejanje jedan od najvećih izvora finih čestica emisija, koje doprinose otprilike istu količinu onih sitnih komadića zagađenja u vazduhu kao što stvaraju vozila na prometnoj ulici. Sve ukupno, ove emisije - koje su povezane sa nepravilnim otkucajima srca, problemima disanja i nefatalnim srčanim udarima - povezane su sa 350.000 prevremenih smrti svake godine širom Evrope. U SAD, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti procenjuje da bi smanjenje 10 odsto čađi i dima u ovim česticama prašine sačuvalo najmanje 13.000 života godišnje.

Kortelainenov tim je želeo da bolje sagleda moguće tehnološke uticaje na zagađenje i zdravlje. Istraživači su izmerili fine čestice emisije iz gorionika u koje se ubacuju drvni peleti i otkrili da emisije variraju kako gorivo prolazi kroz različite faze sagorevanja. Oni zaključuju da štetna emisija može biti smanjena ukoliko gorivna efikasnost može da se održava na visokom nivou. Ovo otkriće, kažu, može pomoći pri projektovanju jedinica industrije koje manje zagađuju i koje su manje štetne za ljude.

Prilpremila: Anđela Obradović

Izvor: http://biomassmagazine.com