top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


1           I        
E D    I    I P   AP6
1BE   RST   44J      
  E    T      W   LIU
  9           O      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Svečano obeležene 102 godine od osnivanja Šumarskog fakulteta

Naglašeno sistematsko širenje  svesti o ekološkom, privrednom, socijalnom i opštedruštvenom  značaju Šumarskog fakulteta

Sa sve intenzivnijim razvojem ljudske civilizacije potrebe za stručnjacima koji su završili Šumarski fakultet, za njihovim kompetencijama, teorijskim a naročito
praktičnim znanjima, sve su veće. Posebno je to važno danas, u eri naglog pogoršavanja uslova životne sredine, kada znanja koja sa sobom nose studenti našeg fakulteta mogu u velikoj meri doprineti ublažavanju energetske krize, prevenciji prirodnih katastrofa i ublažavanju negativnih efekata klimatskih promena na šumske ekosisteme i gradsko zelenilo. 

Takva znanja svršene studente našeg fakulteta pozicionira na specifično i prioritetno mesto u sistemu gazdovanja šumama i vodama, ali i ostalim vidovima urbanog zelenila. S obzirom na sve širi spektar zahteva javnosti i društva u celini prema šumama, urbanom zelenilu, vodama, zemljištu, proizvodima od drveta, Šumarski fakultet radi na stvaranju ne samo dobro školovanih i obrazovanih inženjera, koji su u stanju da rešavaju
rutinske zadatke u praksi, već inženjera koji su sposobni da budu i nosioci inovacija i tehnoloških unapređenja, što je nezamislivo bez poznavanja sofisticiranih i inovativnih tehnoloških procesa. Jedan od važnih naših zadataka je intenziviranje rada na još efikasnijoj promociji i privlačnosti Šumarskog fakulteta, njegovih
studija i značaja, kako za đake i studente iz Srbije, tako i inostranstva. To praktično pretpostavlja aktivnije pojavljivanje u različitim medijima i na društvenim mrežama. Ove aktivnosti predstavljaju osnov daljeg građenja brenda Šumarskog fakulteta, kroz širenje svesti o njegovom ekološkom, privrednom, socijalnom i opštedruštvenom značaju – ističe dekan Šumarskog fakulteta, profesor dr Branko Stajić.


Već decenijama, primereno društvenim okolnostima, Šumarski fakultet u Beogradu redovno obeležava dan svog osnivanja. Tako je bilo i proteklog 5. decembra, obeležene su 102 godine od osnivanja ove visokoškolske ustanove. Podsećamo, tog datuma davne 1920. godine, pored pet postojećih fakulteta u Srbiji, osnovan je i šesti – Poljoprivredni fakultet sa dva nezavisna odseka: poljoprivrednim i ŠUMARSKIM. Tada je počela nastava za prvu generaciju studenata šumarstva na jednom od najstarijih fakulteta Beogradskog Univerziteta. 


Prof. dr Branko Stajić, dekan Šumarskog fakulteta

Tim povodom naš sagovornik je bio profesor dr Branko Stajić, dekan Šumarskog fakulteta, koji nam je, uz osvrt o osnivanju, govorio o naučnim i nastavnim aktivnostima profesora i studenata, kao i o planovima za dalji razvoj ove visokoškolske ustanove.
– Dana 5. decembra 2022. godine Šumarski fakultet, kao jedna od najstarijih i najznačajnijih obrazovnih i naučnih institucija ovakvog profila u jugoistočnoj Evropi, obeležila je 102 godine postojanja i rada, sa čime se mi na Fakultetu posebno dičimo. Stoga se osećam posebno privilegovanim što sam na čelu jedne ovakve institucije, iz čega proizilazi i velika odgovornost – kaže na početku našeg razgovora profesor Stajić.
– Pripremajući se za ceremoniju obeležavanja ovog važnog jubileja, otišao sam i do kabineta u kojem se nalaze slike svih prethodnih dekana, među kojima je i slika našeg prvog dekana prof. Petra Đorđevića, čoveka koji je pre sto i više godina obavljao dužnost dekana, osećao sam ogromnu zahvalnost i ponos ne samo prema njemu i svim prethodnim dekanima, nego prema svakom nastavniku, studentu i zaposlenom, koji su uložili mnogo ljubavi, rada i požrtvovanja da bi Šumarski fakultet bio ono što danas jeste. Kada bi se minulo vreme ovog stogodišnjaka pretočilo u knjigu, bio bi to roman  - saga o jednoj velikoj porodici koja je postavila temelje šumarske nauke u Srbiji. O svakom našem zaposlenom bi bila napisana stranica koja bi podsetila na vrednosti vremena u kom su stvarali istoriju našeg fakulteta – sa ponosom i poštovanjem kaže dekan Šumarskog fakulteta, prof. dr Branko Stajić.
– Pre nešto više od godinu dana preuzeli smo rukovođenje Šumarskim fakultetom od prethodne uprave. Smatrali smo našim kandidovanjem da je, pored mnogih dobrih stvari koje su u prethodnom periodu urađene, Fakultetu neophodna Uprava sa novom energijom i vizijom, koja će sa još više entuzijazma i posvećenosti nastaviti tamo gde su prošla i sve prethodne uprave stale. Ovom prilikom bi hteo, u ime svih nas koji danas gradimo stvarnost Šumarskog fakulteta, ali i u ime svih onih koji će nastaviti tamo gde ćemo mi stati, da se zahvalim svima koji su pre nas vodili Fakultet za sve što su uradili da smo danas tu gde jesmo, a to je u drugom veku života Šumarskog fakulteta. 

– Sa sve intenzivnijim razvojem ljudske civilizacije potrebe za stručnjacima koji su završili Šumarski fakultet, za njihovim kompetencijama, teorijskim a naročito praktičnim znanjima, sve su veće. Posebno je to važno danas, u eri naglog pogoršavanja uslova životne sredine, kada znanja koja sa sobom nose studenti našeg fakulteta mogu u velikoj meri doprineti ublažavanju energetske krize, prevenciji prirodnih katastrofa i ublažavanju negativnih efekata klimatskih promena na šumske ekosisteme i gradsko zelenilo. Takva znanja su jedinstvena, što svršene studente našeg fakulteta pozicionira na specifično i prioritetno mesto u sistemu gazdovanja i upravljanja šumama i vodama, ali i gradskim parkovima i ostalim vidovima urbanog zelenila. 
– Pored ovakvih prioritetno ekoloških znanja, Šumarski fakultet školuje kadrove koji su istovremeno „privrednički’’ orijentisani, koji zaposlenjem u različitim sferama društva daju značajan doprinos ekonomskom, socijalnom, ruralnom, ali i kulturnom i umetničkom razvoju naše zemlje. Naprimer, inženjeri odseka za tehnologije drveta rade u sektoru u kojem su poslovni prihodi preduzeća dostigli 1,5 milijardi EUR u 2021. godini, a izvoz je iznosio 682 miliona US$ ili 2,7% u odnosu na ukupan izvoz Srbije. Drvna industrija učestvuje sa 1,6% u ukupnom BDP-u Srbije i u ovoj industriji je zaposleno 32 hiljade radnika, u preko 3.500 aktivnih preduzeća.
– S obzirom na sve širi spektar zahteva javnosti i društva u celini prema šumama, urbanom zelenilu, vodama, zemljištu, proizvodima od drveta, a imajući istovremeno u vidu današnje vreme, njegove okolnosti i probleme, Šumarski fakultet radi na stvaranju ne samo dobro školovanih i obrazovanih inženjera, koji su u stanju da rešavaju uobičajene – rutinske zadatke u praksi, već inženjera koji su sposobni da budu i nosioci inovacija i tehnoloških unapređenja, što je nezamislivo bez poznavanja sofisticiranih i inovativnih tehnoloških procesa, zasnovanih na najnovijim znanjima i tehnologijama. 
– Zato su profesori i saradnici stalno uključeni u vodeće evropske projekte različite vrste, članovi su svih najvažnijih udruženja i institucija koje se bave ovim oblastima. Mi smo uključeni u Horajzen projekte, IPA projekta, COST projekte, bilateralne projekte sa mnogim zemljama Evropske unije, projekte sa privredom, ali neposredno sarađujemo sa fakultetima okolnih zemalja, a formirali smo i master studije na engleskom, kao i zajedničke master studije sa više zemalja. Naši zaposleni odlaze na specijalizacije i usavršavanja u vodeće zemlje Evrope, a u nekim rade i kao vrlo cenjeni predavači i istraživači. Samo takav koncept može doprineti razbijanju postojećih dogmi u sferi nauke i struke u ovoj oblasti naučnog i stručnog interesovanja i predstavljati put napretka – kaže dekan Šumarskog fakulteta.

– Kada govorimo o najznačajnijim zadacima koji stoje pred Šumarskim fakultetom u budućnosti, treba se naznačiti da se u središte procesa unapređenja funkcionisanja rada Fakulteta moraju postaviti studenti i nastavni kadar. Kada o tome govorim istaći ću četiri osnovna pravca:
Prvo, dalje unapređenje akreditovanih studijskih programa i sveukupnog kvaliteta nastavnog i naučno istraživačkog procesa; 
Drugo, dalje smanjenje broja nenastavnog osoblja i stvaranje uslova za održivo zaposlenje mladih kadrova u nastavi i naučnoistraživačkom radu;
Treće, unapređenje finansijske egzistencije i dostojanstva nastavnika i saradnika Fakulteta; 
Četvrto, dalje unapređenje saradnje sa javnim preduzećima koja su već decenijama nezaobilazan partner Šumarskog fakulteta (Javna preduzeća za gazdovanje šumama „Srbijašume’’  i „Vojvodinašume’’, Nacionalni parkovi, Javna vodoprivredna preduzeća „Srbijavode’’ i „Vode Vojvodine’’ itd.), ali i nastojati uspostaviti što užu saradnju sa gradskim zelenilima, javnim komunalnim preduzećima, sekretarijatima za zaštitu životne sredine na nivou gradova i opština itd. 
– Ovom prilikom želim da se posebno zahvalim direktorima Javnih preduzeća za gazdovanje šumama, direktorima nacionalnih parkova, direktoru JP „Srbijavode’’ na veoma uspešnoj saradnji na zajedničkim projektima, ali i značajnim doniranim sredstvima za opremu i funkcionisanje Fakulteta.
– Veliki su i raznovrsni uspesi i rezultati nastavnika, istraživača i studenata našeg fakulteta u proteklom periodu, koji nisu na adekvatan način valorizovani i prezentovani široj javnosti. Stoga je jedan od važnih naših zadataka i intenziviranje rada na još efikasnijoj promociji i privlačnosti Šumarskog fakulteta, njegovih studija i značaja, kako za đake i studente iz Srbije, tako i inostranstva. To praktično pretpostavlja aktivnije pojavljivanje u različitim medijima i na društvenim mrežama. Ove aktivnosti predstavljaju osnov daljeg građenja brenda Šumarskog fakulteta, kroz širenje svesti o njegovom ekološkom, privrednom, socijalnom i opšte društvenom značaju – ističe dekan Šumarskog fakulteta, profesor Stajić.
– Dragi naši studenti, hvala vam što ste odabrali Šumarski fakultet, jer znamo da je odabir buduće karijere uvek bio i biće veliki izazov pred mladim i ambicioznim ljudima. Hvala vam što nas, kroz osvajanje raznih nagrada, pokazanu inventivnost i kreativnost, ali i visoko razvijenu ekološku i humanitarnu svest, činite veoma ponosnim. Uz nadu da će te tako nastaviti hteo bih da vas podsetim na nešto što vi sigurno znate, a to je da je najlepši deo posla profesora rad i saradnja sa vama, te da nam je nemerljivo zadovoljstvo ako kroz tu saradnju uspemo da kod vas probudimo kako ljubav i poštovanje, tako i ponos što se bavite jednom plemenitom, divnom i izuzetno značajnom strukom, koja na različite načine doprinosi daljem razvoju i funkcionisanju naše zemlje. 
– Prilikom kandidovanja za ovu funkciju rekao sam da verujem da imamo snagu i kapacitete da nastavimo gde su naši prethodnici stali i da sa novom vizijom i impulsivnošću dodatno unapredimo funkcionisanje Fakulteta i svih njegovih segmenata. Moram vam reći da sam i dalje verujući! … Jer Šumarski fakultet poseduje izuzetan resurs: iskusne stručnjake i ENERGIJU I OPTIMIZAM MLADIH LJUDI KOJI ĆE BITI GENERATOR RAZVOJA FAKULTETA!
– Na kraju, dozvolite da srdačno pozdravim sve čitaoce časopisa DRVO-tehnika, kao i sve sadašnje i svršene studente našeg fakulteta, da im poželim srećnu i uspešnu 2023. godinu, uz naš sada već tradicionalan slogan – PRIRODA SE BRANI ZNANJEM! – rekao je za naš časopis profesor dr Branko Stajić, dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu.

Tekst objavljen u časopisu DRVOtehnika, januar 2023.

Fotografije: Jovan Mitrović