top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


1M9         F47      
8      8      T   9AL
GLU   AEB   QBQ      
  T    Y    B     FHN
NUR         I5Y      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Suvi tipl – rešenje za održivu konstrukciju

Piše: dr Igor Džinčić

Za razliku od ostalih grana industrije, ulaganje u savremenu opremu i tehnologiju u industriji nameštaja ne zaostaje za sličnim proizvodnjama u Evropskoj uniji. Međutim investicija u opremu nije propraćena adekvatnim ulaganjem u visokoobrazovane kadrove. Nedostatak adekvatnog visokoobrazovanog kadra (nekada inžinjera prerade drveta, a danas, inženjera za tehnologije, menadžment i projektovanje nameštaja i proizvoda od drveta) dovodi do velikog broja promašenih konstruktivnih rešenja koja utiču na kvalitet krajnih proizvoda. Čak i u najvećim fabrikama za izradu nameštaja, na pozicijama konstruktora nameštaja se nalaze inžinjeri mašinstva ili arhitekte koji su priučeni za ove poslove. Nepoznavanje tehničko-tehnoloških karakteristika osnovnih i pomoćnih materijala, instalirane tehnologije uz paušalno znanje o principima konstruisanja dovode do promašenih konstruktivnih rešenja čiji se gubici mere hiljadama evra. Usled nepostojanja organizacione strukture i zanatskog pristupa proizvodnji, za vlasnike firmi ovi gubici u najvećem broju slučajeva ostaju u potpunosti nevidljivi. Navedeni nedostaci posebno su evidentni kod srednjih i velikih preduzeća koji su zbog snižavanja transportnih i skladišnih troškova prinuđeni da proizvode nameštaj montažno-demontažnog tipa.
Ideja za ovaj članak nastala je tokom pregleda rezultata kontrolisanja u Zavodu za kontrolu kvaliteta nameštaja Šumarskog fakulteta. Analizom rezultata kontrolisanja nameštaja za odlaganje (garderobnih ormana, komoda, vitrina i polica) koji nisu ispunili zahteve prema SRPS EN 16122:2012, uočene su velike varijacije u pogledu konstruktivnih rešenja. Najčešći nedostatak koji je uočen odnosi se na nepostojanje suvog tipla. Kod takvih korpusa celokupno opterećenje nosili su montažno demontažni okovi. Ovom prilikom treba napomenuti da su analizom obuhvaćeni samo korpusni proizvodi montažno-demontažne konstrukcije kod kojih je kao element veze korišćen ekscentar spoj. Na osnovu pregleda rezultata i konstruktivnih rešenja proizvoda postavlje je eksperiment i izvršena su ispitivanja na dve grupe uzoraka. Korpusi prve grupe (dimenzija 1600·600·400mm – visina·širina·dubina) spajani su samo pomoću ekscentar spoja, dok je kod uzoraka druge grupe pored ekscentra dodavan i suvi tipl. Ispitivanje je izvršeno u skladu sa SRPS EN 16122:2012. Korpusi prve grupe, koji su spajani samo uz pomoć ekscentra, nisu zadovoljili zahteve prema referentnom standardu. Vrednost gubitka krutosti (ugiba kospusa) iznosila je u proseku 14 mm. Za razliku od uzoraka prve grupe, uzorci druge grupe pokazali su značajno veću krutost. Prosečna vrednost gubitka krutosti kod ove grupe uzoraka bila je skoro trostruko manja i iznosila je 5 mm.

Rešenje za održivu konstrukciju: montažno-demontažni okov i suvi tipl
Rešenje za održivu konstrukciju: montažno-demontažni okov i suvi tipl

Na osnovu dobijenih rezultata može se zaključiti da prisusutvo suvog tipla nedvosmisleno doprinosi povećanju krutosti i trajnosti kod korpusnog nameštaja.
Na osnovu analize primenjenih elemenata veze u okviru ovog eksperimenta, može se uvideti da montažno-demontažni okov samo privlači horizontalni element korpusa za vertikalni dok glavno opterećenje na sebe preuzima suvi tipl. Prilikom definisanja konstrukcije pored ispravnog izbora elementa veze, posebnu pažnju treba posvetiti proračunu broja potrebnih elemenata veze. Usled nepoznavanja mehanike spoja, kao i veličine opterećenja kojima su spojevi izloženi u eksploataciji broj elemenata veze je uglavnom predimenzionisan.
Domaći proizvođači nameštaja stručnu literaturu (stranu ili domaću) koriste veoma retko. Prilikom rešavanja konstrukcije nameštaja uglavnom se oslanjaju na rešenja domaćih konkurentskih firmi. S druge strane raspoloživi resursi i potencijal stručnih kadrova ostaje u potpunosti neiskorišćen. Šteta koja nastaje ovom prilikom je nemerljiva, pogotovo ako se u obzir uzme snižavanje ugleda kompanije kod krajnjih korisnika.
Tekst je objavljen u časopisu DRVOtehnika, broj 50, april 2016.