top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


3T8         XDX      
6 X    W    O H   M8I
J W   WHY   W71      
D L    5      U   LX7
2CG         1EH      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Studijsko putovanje učenika i profesora Tehničke škole iz Čačka

Učenici i profesori Tehničke škole iz Čačka na svom studijskom putovanju na Sajam nameštaja u Ljubljanu
Učenici i profesori Tehničke škole iz Čačka na svom studijskom putovanju u Ljubljanu

Sejem pohištva, kako Slovenci nazivaju Sajam nameštaja je održan po 29. put protekle jeseni, od 7. do 11. novembra, istovremeno kad i Sajam nameštaja u Beogradu. Sa površinom hala od ukupno 8.000 m2 znatno je manji od Beogradskog sajma, kao što je i Ljubljana sa svojih 289.000 stanovnika višestruko manja od Beograda. Inače, Slovenija ima ukupno oko 2.000.000 stanovnika.
Sajam je otvorio gradonačelnik Ljubljane, najmanje prestonice u Evropi, Zoran Janković, uz najavu izgradnje još jedne multifunkcionalne izložbene hale do 2021. godine što će znatno povećati Sajamski prostor. Gradonačelnik Janković, po obrazovanju ekonomista, inače rođen u okolini Smedereva i dugogodišnji direktor više uspešnih firmi, je nešto kasnije,18. novembra izglasan po 5. put na tu funkciju, što je samo po sebi presedan, a jasno govori o njegovoj omiljenosti i uspešnosti na toj funkciji.
Ove godine, po treći put, Sajam nameštaja Ambient je održan zajedno sa sajmom Dom plus koji predstavlja opremu za objekte visokogradnje, sisteme grejanja i ventilacije, kao i izgradnju prefabrikovanih kuća. Svoje proizvode i usluge je predstavilo 234 izlagača iz 19 zemalja, a najviše izlagača je bilo iz Slovenije, zatim  iz Italije, Austrije, Hrvatske... Upravo ta ponuda je zainteresovala učenike i profesore čačanske Tehničke škole da posete ovu manifestaciju na svom Studijskom putovanju na Bijenale arhitekture u Veneciji.
Vreme našeg dolaska u Ljubljanu je bilo ranije najavljeno, a ljubazni domaćin, gospodin Stane Kavčič, rukovodilac sajma, nas je dočekao i na odličnom srpsko-hrvatskom uputio u osnovne informacije i organizaciju sajma. Ulaz je bio besplatan za svih 66 učenika koji pohađaju drugi, treći i četvrti razred, smera arhitektonski tehničar, kao i za njihovih šest profesora.
Odmah na početku razgovora gospodin Kavčič je rekao da se slovenačka drvoprerađivačka industrija sad već uspešno oporavlja nakon krize kroz koju je prošla pre par godina. Domaći kupci su verni domaćim proizvođačima, ali i italijanskom dizajnu. Iskustvo u obradi drveta neosporno postoji, ali i težnja da ga prerađuju i izvoze kao finalni proizvod visoke dodate vrednosti.
Prostor Gospodarskog razstavišča ima nekoliko hala i otvorene površine koje su uređene kao i plato za okupljanje ili predah u bašti kafea, ali i za razne prezentacije.  Najpre smo posetili hale zvane Kupola i Kocka, u kojoj se održavaju i koncerti  (pomenuše nam čačanina Boru Čorbu!), pa i izbor za pesmu Evrovizije. Učenicima je bilo interesantno da su za akustične panele u ovoj hali ulaganja bila u visini pola miliona evra! U ulaznom paviljonu, na samom početku izložbenog prostora, predstavio se Biotehnički fakultet Ljubljanskog univerziteta sa ambicioznim timom mladih doktoranata i studenata, što simbolično govori o značaju koji se pridaje obrazovanju (veliki procenat radno aktivnog stanovništva je visoko kvalifikovan). Oni su prezentirali svoje prve preduzetničke korake kroz radove u drvetu, sirovini koju  Slovenija ima u izobilju, posle Finske i Švedske ona je treća najpošumljenija zemlja u Evropi (oko 60 % ukupne površine je pod šumom).  
Unutar sajamske hale nije bilo gužve, kako nam rekoše, još je bilo radno vreme, a gužvu i većinu od 32.000 posetilaca očekuju za vikend, pa smo uživali u razgledanju uglavnom minimalistički oblikovanog nameštaja. Pažnju su nam privukle stolice i ogledala od drveta, precizne izrade i pročišćenih linija na štandu firme MITJA, gde smo od vlasnice saznali da firma postoji već 84 godine i da su pre nekoliko godina izlagali u Beogradu, gde su bili divno prihvaćeni, ali komercijalno su im zanimljiviji sajmovi u Parizu, Kelnu, Londonu. Angažuju dizajnere iz Slovenije, Danske, Francuske i Hrvatske, a materijal nabavljaju u Hrvatskoj i Bosni. Njihove stolice imaju cene od 500 eura na više, a drvo kombinuju sa mermerom, tako da ceo štand odaje utisak vrhunske ekskluzive. Pri pogledu na njihovu Cockpit Chair ili Kalota table zastaje dah, kao pred umetničkim delom.
Firma VELANA LIVING je izložila nameštaj od prirodnih materijala i posebno zanimljive naturalističke stolove od panjeva, minimalno oblikovanih i prilagođenih upotrebi. Lokalnim javorovim drvetom se inspirisao studio Mashoni pa je u saradnji sa proizvođačima koji ga ručno obrađuju stvorena linija Ribrand, geometrijski oblikovanih kuhinjskih pomoćnika: daski, noževa, varjača...
Pored dobro poznatih firmi kao što su ALPLES i MURALES kroz brojne štandove i  prezentacije komadnog i ugradnog nameštaja stigli smo i do dela gde su izlagali mladi dizajneri, nazvanom Top ideje. Njih dvadeset je dobilo prostor od po 6 m2 da predstave svoju viziju upotrebnog dizajna. I tu je jedan od zanimljivih eksponata bila opet stolica, kraljica mobilijara, u mladalačkom duhu projektovana sa rasklopivom konstrukcijom, izvedena u veselim bojama organskog porekla - to je model Fitbull. U blizini mladih nada, upoznali smo se sa gospodinom Jurijem Riharom, koji se više decenija bavi restauracijom Thonetovog nameštaja. Slavni klasik iz 19. veka, od ogibanog drveta, koji je i danas standard za opremu trpezarija, a posebno ugostiteljskih prostora, oživljava u rukama ovog majstora. Gospodin Rihar svoje iskustvo prenosi na svoje potomke, ali i sve zainteresovane za rad sa bečkom slamom čijim prepletajem ispunjava elegantne forme stolica i naslonjača za ljuljanje.  Majstor nam je poverio da godinama sarađuje sa prodavcima nameštaja iz Srbije od kojih dobija komade kojima treba stručna restauracija. Za svoje potrebe Rihar je konstruisao sprave za parenje i savijanje drveta.
Kao kontrast klasici, postavila se firma SPINALIS sa svojim izumom – radnom stolicom za aktivno sedenje! Navodno sprečava bolove u leđima uzrokovane kancelarijskim poslovima, a i jača muskulaturu. Probali smo je na kratko i delovala nam je vrlo udobno.
Specijalni gost sajma je bila italijanska firma TWILS a svoje predstavljanje je imala i poljska industrija nameštaja sa 40 firmi iz oblasti proizvodnje nameštaja, tekstila i industrijskog dizajna.
U istoj hali smo videli i interesantane eksponate nazvane OBLIQUE - prilagodljiv sistem polica, držača i drugih sitnih dodataka za kuhinju ili radni prostor. Simpatična devojka na štandu nam je objasnila da funkcionišu po principu magnetnih držača i konzolnih elemenata, u kombinaciji drveta i metala, na vertikalnoj podlozi. Osmislile su ih i proizvele u porodičnoj firmi 3S design njena majka, inače arhitekta, sestra, primenjena umetnica i ona, takođe arhitekta. Prezivaju se Strle pa odatle i naziv firme. Veoma nas je obradovala informacija, koju smo naknadno čuli, da su upravo one dobile glavnu nagradu sajma.
Drugi nagrađeni eksponat, sto za stoni tenis od veštačkog kamena smo imali priliku da vidimo na platou između hala. Firma Žurbi Teamje uspešno rešila pitanje trajnosti, funkcionalnosti i dizajna objekata namenjenih za otvorene prostore.
U Marmornoj dvorani smo se upoznali sa drugim delom sajma posvećenom montažnoj gradnji i tehničkoj opremi objekata. Izlagači kao što su Jelovica hiše, Marles hiše i drugi se oslanjaju na dugu tradiciju prerade drveta i izgradnje kuća od ovog najzdravijeg materijala. Posebno nas je zainteresovala prezentacija kuća firme Riko hiše koja tradiciju pretače u izuzetan, moderan i nadasve praktičan dizajn. Učenicima je bio zanimljiv topao doček koji smo imali gde god bismo zastali i pitali da nam objasne svoje eksponate. Mi, profesori smo mladima objasnili sa koliko interesovanja i danas proučavamo projekte takozvane slovenačke kuće koje su nam nekada bile uzor dobre organizacije prostora i racionalne estetike.
Slobodno vreme neki su iskoristili da vide i deo sajma u Steklenoj dvorani gde se izlagala oprema za kupatila i saune, kod kojih je opet prisutno drvo, omiljeni materijal ekološki osvešćenih Slovenaca. Drugi su posetili štandove gde su bile predstavljene geotermalne pumpe i sistemi za grejanje i hlađenje domova. Obišli smo i mobilne kancelarije gde su arhitekte davale besplatne savete posetiocima sa posebnim akcentom na pitanja vezana za obnovu i primenu niskoenergetskih standarda. Sajam je zaista u potpunosti opravdao svoj moto Sve za dom.


VELANA LIVING
 


3S design

Završetak posete obeležilo je zajedničko fotografisanje sa domaćinima i izlagačima sa pojedinih štandova koji gaje neskrivene simpatije prema Srbiji i rado je posećuju i poslovno i privatno. Učenici su bili oduševljeni prijemom koji su imali na ovoj manifestaciji, pa su potpuno uživali u obilasku Ljubljanskog grada, stare tvrđave, Tromostovlja i pešačke zone uz reku Ljubljanicu, koja je ovenčana baroknim zgradama i prefinjenim klasicizmom arhitekture slavnog slovenačkog arhitekte Plečnika iz perioda između dva svetska rata.


MITJA
Studijska putovanja doprinose širenju kulture i upoznavanju sa drugim narodima, njihovim sistemom vrednosti i poslovnom etikom. Ovoga puta učenici i profesori Tehničke škole iz Čačka su dobili razne ideje na koji način se sve može baviti dizajnom i proizvodnjom nameštaja, a i gde smo u odnosu na evropske standarde u pogledu znanja i umešnosti. Utisak u poređenju sa sličnim manifestacijama je da je Ljubljanski sajam manje okrenut komercijalnom, iako je to naravno prisutan sadržaj, a da se daleko više prikazuju nova dostignuća i dometi u tehnici obrade i dizajnu nameštaja. Manje eksponata, needukovanih hostesa i flajera nego drugde, a više individualnog i direktnog kontakta sa proizvođačima i dizajnerima, daju humaniju notu celom dešavanju i želju da ih opet posetimo.
Mala centralnoevropska, primorska i alpska zemlja, koja je od 2004. godine članica Evropske unije, beleži visok privredni rast i pored minimalnih stranih ulaganja i više kriza koje su je kao i ostatak sveta potresale.
Slovenija sebi postavlja visoke ciljeve i angažuje se na njihovim ostvarenjima, pa je tako Ljubljana bila 2016. godine Zelena prestonica Evrope. BDP u Sloveniji iznosi 88% od proseka Evropske unije, a vrlo značajan prihod donosi joj turizam. Minimalna neto plata u Sloveniji iznosi 667 evra, a u 2020. godini će, planiraju, biti 700 evra. Upravo to, kao i nedostatak radne snage nižih kvalifikacija, je razlog što naši radnici rado odlaze u pečalbu u bivšu nam bratsku Republiku. Slovenija prima i naše mlade na svoje univerzitete po vrlo povoljnim uslovima, pa se tako iz Čačka 2018. godine dvadesetak studenata upisalo na tamošnje fakultete.

Članak je objavljen u časopisu DRVOtehnika, broj 61, januar 2019.