top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


AIM         34E      
F S    2      8   2F2
WA4   HW1   6B1      
U D    I    A     NEJ
IW7         U7W      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Stolica u obliku slova A

Za potrebe pravljenja ove vijugavo sečene stolice, koju je dizajnirao Brodie Neill, korišćeno je računarski kontrolisano sečenje. Slaganje Alfa stolice je dizajnirano tako da je korišćen numerički kontrolisan računarski (CNC) sistem sa pet osa. Ova proizvodna tehnika koristi mašinu koja ima robot-ruku koja rotira u pet osa kako bi od komada drveta dobila željeni i dizajnirani krivudavi oblik.

Ova metoda se obično koristi za kreiranje brzih kalupa ili prototipa za komade nameštaja koji se često proizvode od drugih materijala. Međutim, dizajner Neill je iskoristio upravo nju za kreiranje gotovih drvenih stolica umesto tehnike dugotrajnog ručnog rezbarenja.

„Kroz dostignuća u tehnologiji, CNC proces postaje sve dostupniji za proizvodnju i više nije ograničen samo na proizvodnju prototipova ili samo malih serija proizvoda“, rekao je Neill.

Njegovi prethodni proizvodi su uglavnom bile ograničene serije komada nameštaja, ali sada kada je počeo da koristi CNC metodu veruje da će se njegova proizvodnja povećati.

Neke od fabrika sa kojima sarađuje koriste CNC proizvodne procese u proizvodnji stolica tradicionalnog dizajna. To ga je navelo da dizajnira stolicu takoreći od nule, sa ovom tehnikom na umu. Digitalni model ove uvijene stolice je napravljen korišćenjem računarskog programa koji omogućuje crtanje 3D oblika. Ovaj program pruža mogućnost digitalnog izdvajanja svakog detalja sa svojim spojem. Tako napravljeni fajlovi se šalju na CNC mašinu, koja svaki deo pojedinačno proizvodi od drvenih elemenata. Svi elementi su fiksirani zajedno čime se stvara efekat da je cela stolica iz jednog dela, odnosno da je napravljena iz jednog velikog komada drveta.

Alfa stolica je dobila ime po svom obliku, formirana od nogu koje se prostiru nagore čime formiraju visoki naslon, u čijoj se sredini nalazi sedište. Svi spojevi su skriveni unutar strukture kao bi se naglasio kontinuitet oblika.

Izrađuje se od jasena i oraha. Stolica je predstavljena na nedelji dizajna u Milanu, koja je održana od 14. do 19. aprila ove godine.

Pripremila: Miljana Ristović

Izvor: www.dezeen.com