top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


P6T         J49      
R Q    P      U   6RX
T9P   CEP     R      
  D    H      H   JXF
CEX           I      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Stolica koja se sastavlja bez upotrebe lepka

Njujorkški dizajner Paul Loebach izradio je stolicu koja se sastavlja bez upotrebe lepka. On je prototip stolice, koju je dizajnirao zajedno sa Anonimnim kreatorima, predstavio na nedelji dizajna u Njujorku prošlog meseca.

Ova stolica, za koju dizajner kaže da je "šarmantna i detinjasta u svojoj čistoti", izrađena je od osam komada brezinog drveta uz pomoć CNC tehnologije.

Kako se drvo prirodno širi i skuplja struktura vremenom postaje čvršća i tako nastaje stabilna forma PEG (Parts Excludeing Glue - Delovi bez lepka ) stolice.

"Kao dizajner, ja stalno posmatram kako se stvari uklapaju i njihove međusobne veze" rekao je Loebach. "Inspriracija za PEG stolicu su mi bile plastične barikade koje sam viđao na ulicama Njujorka. One koriste isti princip sastavljanja da naprave čvrstu strukturu koja se, kad je potrebno, može brzo i lako rastaviti."

Loebach je želeo da napravi stolicu koja će odgovoriti na savremene zahteve isporuke nameštaja koji zahtevaju da on bude što kompaktniji i da se prostor prilikom isporuke što efikasnije iskoristi.

 

 

"Mislim da su kompaktna pakovanja i montaža i demontaža postali simbol inteligencije u oblasti dizajna nameštaja" rekao je on. "To se odnosi na prenošenje stvari gde veliki paketi puni vazduha predstavljaju rasipništvo i bespotrebno zauzimaju prostor."

Stolica se montira prostim spajanjem delova rukom ili malim čekićem.

Anonimni kreatori su studio iz Bruklina koji spaja CNC tehnologiju sa tradicionalnim tehnikama za razvoj proizvoda i izradu u ograničenim serija.

Pripremio: Milan Blagojević

Izvor: www.dezeen.com