top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


BSC         763      
  U    I      R   2LY
  7   E7N     2      
  E    8      U   5MB
  A           3      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Sto koji se udvostruči prostim rotiranjem

Fletcher Capstan Table je sigurno jedan od najinovativnijih stolova koji se mogu naći na tržištu. On se za samo 3 sekunde proširi od 1,67 metara (1,9 ili 2,28 metara za veći sto) do 2,2 metra (2,5 ili 3,6 metara) u prečniku. Da bi se sto proširio potrebno ga je zarotirati za 120 stepeni, a to je moguće učiniti ručno ili uz pomoć električnog motora koji se pokreće pomoću malog daljinskog upravljača.

Kada je sklopljen sto se sastoji od 6 delova koji zajedno formiraju krug. Ispod toga se nalaze još dva sloja od kojih prvi ima šest delova u obliku strelica, a drugi je veliki središnji deo u obliku zvezde. Uz pomoć kompleksnog mehanizma pokreću se drveni delovi koji formiraju malu odnosno veliku ploču ovog stola. Mehanizam je izrađen od nerđajućeg čelika i aluminijuma.

 

Za izradu drvene ploče koriste se najkvalitetnije drvo. Na raspolaganju su tikovina, brazilski mahagoni, evropski orah dok su od egzotičnijih materijala tu ružino drvo, madagaskarski abonos kao i retko drvo koa koje raste na Havajima.

“Ovo je okrugli sto, koji kada se rotira, za samo nekoliko sekundi udvostruči broj mesta, a da pritom zadržava svoj okrugli oblik,”poručuju iz kompanije. “Takođe važno je napomenuti da svi delovi ostaju unutar stola i da je proces rasklapanja i sklapanja potpuno automatizovan.”

Sto izrađuje Fletcher Burwell-Taylor, britanski proizvođač luksuznog nameštaja koji se specijalizovao za izradu ovakvih stolova koji su prvenstveno namenjeni luksuznim jahtama.
Izvori:
http://fletchertables.com/
http://www.trendhunter.com/trends/fletcher-capstan-table-49700-expanding-table
http://www.dudeiwantthat.com/household/furniture/fletcher-capstan-worlds-coolest-expandable-table.asp