top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


P           C        
U N    2    D M   O35
SET   9M6   TU4      
  T    C      W   ETA
  X           M      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Šta je keboni drvo

Piše: mr Mare Janakova Grujić, istoričar umetnosti

Keboni drvo

Keboni drvo (kebony wood) predstavlja ekološki proizvod koji je plod najsavremenijih tekovina razvoja tehnologije drveta. Ova jedinstvena, keboni tehnologija razvijena je u Norveškoj i zasnovana na patentiranom procesu kebonizacije (kebonization) koji poboljšava svojstva mekog drveta koristeći specijalnu tečnost na bio bazi. Tako ovaj proces trajno modifikuje drvo tj. njegove ćelijske zidove, pri čemu se postižu svojstva tvrdog drveta i bogat, smeđi kolorit.

Keboni drvo Keboni drvo
Modifikacija drveta sa trajnim menjanjem strukture ćelijskih zidova u cilju poboljšanja biološko-tehničkih svojstava je postupak kojim se u drvnoj industriji pribegava već određeno vreme, kroz metode kao što su termička obrada, acetilacija i polimerno kalemljenje. No, za razliku od svih njih, kebonizacija menja drvo formiranjem stabilne, polimerno impregnirane strukture ćelijskih zidova, čime se povećavaju stabilnost, trajnost i tvrdoća drveta. Proces kebonizacije se jednostavno može podeliti u tri faze.
PRVA faza zasniva se na impregnaciji, pri čemu se drvo potapa u furfuril alkohol, bio-jedinjenje koje je dobijeno na prirodan način i od organskih sirovina (biootpad od poljoprivrednih useva u industriji šećera). Ova smesa prodire kroz drvo i reaguje sa molekulima njegovih ćelijskih zidova.
DRUGA faza zasniva se na zagrevanju i sušenju drveta. Zagrevanjem drveta pravi se polimerna struktura između molekula ćelijskih zidova drveta i furfuril alkohola, i ovaj korak se naziva korakom očvršćavanja jer dobijeni polimer ostaje trajno „zaključan” u strukturi ćelije drveta, ne može se raspasti ili vremenom iscureti iz drveta. Istovremeno, zagrevanjem se drvo i suši.
TREĆA faza predstavlja dobijanje finalnog proizvoda, keboni drveta. Nakon tretmana u prve dve faze, drvo ima veću zapreminsku gustinu, odnosno tvrdoću za 50% u odnosu na drvo pre kebonizacije, jer su zidovi njegovih ćelija zasićeni polimernom strukturom, dakle celulozna vlakna u drvetu su učvršćenija, povećana je gustina materijala, i proizvod postaje krući. Drvo je, dakle, postalo izuzetno stabilno, maksimalnog koeficijenta tvrdoće, spremno za dug život pod bilo kakvim klimatskim uslovima.
Po svojim karakteristikama keboni drvo predstavlja dostojnu alternativu najkvalitetnijim tropskim vrstama drveta, kao i savremenim impregniranim pločastim fasadnim oblogama. Njegova povećana gustina i ojačana struktura čine ga krućim i tvrđim od prirodnog mekog drveta, budući da se kebonizacijom postiglo da ćelije drveta budu trajno ukrućene, što umanjuje skupljanja i uvijanja za oko 50% u poređenju sa običnim drvetom.
Keboni drvo ne sadrži nikakave toksine i hemikalije, dakle potpuno je zdravo i bezbedno za upotrebu, ono je ekološki čisto i održivo. Otporno je na truljenje i ne napadaju ga mikroorganizmi i insekti. Uz sve to, keboni je materijal koji nema potrebu za održavanjem – on ne zahteva nikakvu negu (impregnacije, lakiranja, farbanja i sl.) osim uobičajenog čišćenja. U fazi raspadanja, koja nastupa od trenutka kada se ovako tretirano drvo zamenjuje i baca, sa njim se može raditi sve što i sa običnim drvetom (iverje, sagorevanje, itd). Boja keboni drvenih panela je zlatno-braon koja se vremenom pretvara u sivkastu. Kada je izložen suncu i kiši, keboni dobija zanimljiv površinski izgled sa srebrno-sivom patinom. Ovo se može izbeći korišćenjem uljanih premaza sa UV zaštitom, pri čemu se čuvaju prvobitna boja i izgled.

Šta je keboni drvo
Keboni drvo proizvodi se u istoimenoj norveškoj firmi „Kebony”, po kojoj je i dobilo ime. Ova kompanija je osnovana 1997. godine u Oslu. Narednih godina ostvareni su prvi pilot projekti u proizvodnji, da bi 2009. godine bila otvoreno postrojenje u Skienu, sa zaokruženim procesom proizvodnje. Od 2010. godine Kebony počinje ekspanziju na internacionalnom tržištu, najpre u SAD, a potom i u Kanadi i evropskim zemljama.
Broj zaposlenih u ovoj kompaniji danas iznosi 60, ne računajući internacionalne zastupnike i partnere. Razvoj ove kompanije konstantno je praćen nagradama, među kojima se svakako ističe imenovanje za Pionira u tehnologiji Svetskog ekonomskog foruma. Osim tih mnogobrojnih nagrada na ličnom nivou, nagrade osvajaju i autorski arhitektonski projekti zasnovani na materijalizaciji u keboni drvetu. Na svoje proizvode, posebno fasade i dekinge, Kebony daje garanciju od čak 30 godina.
Keboni drvo se može izrađivati od nekoliko vrsta drveta: bor i žuti bor, smreka, hrast, jasen ili bukva. Sirovine za preradu nabavljaju se iz šuma namenjenih za eksploataciju sa strogim nadzorom.  Keboni drvo dostupno je u dve varijante, koje se razlikuju u postojanju teksture godova – jedna je čista, a druga zasićena.
Keboni proizvodi pogodni su za najrazličitije namene i tipove dizajna, obuhvatajući i unutrašnju i spoljašnju upotrebu. Keboni drvo specijalizovano je za održiva rešenja u projektima iz rezidencijalne, komercijalne, javne, pejzažne i marinske arhitekture.
Popularna mu je primena i kod različitih vrsta podova, kao što su spoljne terase, šetališta, bazeni, rive, pristaništa... Veliku primenu nalazi i kao obloga, bilo da su u pitanju fasade i spoljašnje instalacije, ili krovne konstrukcije, ograde, barijere od buke.

Keboni drvo
U enterijeru se obilato primenjuje za sve vrste podova i obloga, od parketa do kuhinja, kupatila i tuš-kabina. U najnovije vreme u Nemačkoj je razvijena tehnologija proizvodnje keboni prozora, izuzetno efikasnih i otpornih karakteristika. Takođe, mnogi brendovi savremenog dizajna, oprobali su svoju umetničku praksu na keboni drvetu, praveći zanimljive komade na temu opremanja enterijera i elemenata nameštaja.

Keboni drvo u kuhinji

Tekst objavljen u časopisu DRVOtehnika, jul 2016.