top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


1LA         TKF      
  G    X      H   EQI
  1   O2M   319      
  J    I    U     WPW
  H         TFE      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Škola od keboni drveta

Piše: mr Mare Janakova Grujić, istoričar umetnosti

Skola od keboni drveta

U norveškom gradu Fredrikštatu sagrađen je interesantan objekat škole koji je privukao pažnju kako svojom održivom arhitekturom, tako i materijalizacijom. Naime, objekat je gotovo u celini sagrađen od keboni drveta, ekološkog proizvoda, naprednih tehničkih karakteristika. 
Škola „Waldorf” u Fredrikštatu namenjena je đacima osnovnog obrazovanja, i nedavno je puštena u upotrebu. To je internacionalna institucija koja zastupa sistem obrazovanja nastao u Nemačkoj još u prvoj polovini prošlog veka zalaganjima Rudolfa Štajnera, tvorca tzv. antropozogije. Tako je njen nastavni plan i program utemeljen na obrazovnoj filozofiji koja stavlja značaj na negovanje i poštovanje slobode svakog pojedinca, uz naglašavanje uloge mašte u učenju. Ideja škole je da intelektualni, praktični i umetnički razvoj učenika treba da budu holistički integrisani. Ovaj obrazovni sistem, namenjen deci „iz svih sfera života sa svim vrstama talenta”, logično je zahtevao i posebno osmišljen objekat u arhitektonsko-funkcionalnom smislu. 
Svojim neimarsko-morfološkim odlikama, škola „Waldorf” u Fredrikštatu predstavlja novi standard u ovoj graditeljskoj temi. Locirana je na jednoj od južnih gradskih padina i okružena drvećem, a njeno dvorište graniči se sa obližnjom šumom. Da bi se očuvala prirodna konfiguracija zatečenog terena, zgrada je delimično postavljena na drvene stubove, koji se uzdižu iznad potoka i stena. Očuvanje ambijenta i odabir materijala za izgradnju koji su isključivo prirodnog porekla, govori o intenciji sredine i samog projektanta da se nivo prirodnosti i održivosti u svakom smislu uzdignu na najveći mogući stepen.

Skola od keboni drveta
Autor projekta je arhitektonski biro „Link Arkitektur”, plodna i vrlo prosperitetna organizacija koja ima svoje projektne ispostave u nekoliko norveških gradova. Njen poseban interes za održivu arhitekturu i arhitekturu škola, bili su najbolja preporuka za fredrikštatski projekat. Škola koju su projektovali ističe se pre svega modernim dizajnom. Keboni fasada je dominantna karakateristika eksterijera. Ona joj istovremeno pruža i nenametljivost u ambijentu i prostornu markantnost. U unutrašnjosti objekta poštovana su tradicionalna načela „antropozofske” arhitekture. Učionice su jednostavne, prostrane, pune svetlosti i vazduha, upadljivo neuniformisane. Poseduju zanimljiv petougaoni oblik osnove i impresivne visoke plafone. Dizajn zajedničkih prostorija nastavlja ovu estetiku, primenjujući velike prozore jarkih boja na svakom zidu. Iznad svakog prozora ugraviran je tekst iz Geteovog „Fausta”, ispisan Morzeovim kodom – to je svojevrsni omaž istoriji Valdorf škola budući da je „Faust” integralni deo u Štajnerovoj interpretaciji modernog obrazovanja i ljudskog razvoja.

Skola od keboni drveta
Martin Ebert, vodeći arhitekta projekta, objasnio je da je na koncepciju projekta fundamentalno uticala kreativna sloboda za koju se zalaže Valdorf školski sistem. Tako je nastao niz hrabrih kreativnih arhitektonskih rešenja, koja su dalje odvela u tvorevinu arhitekture koja postoji radi specifične forme obrazovanja u kojoj se učenici posmatraju kao deca a ne kao đaci. Povezano sa tim je autorsko fokusiranje na prirodno postojeći ambijent sa šumom, stenama i žuborećim potokom, koji su inkorporirani u projekat. A sam objekat, koji koristi konstrukciju od prirodnih materijala i eksterijernu opnu od keboni drveta, čini se da izrasta iz samog terena, na najprirodniji mogući način.

Tekst objavljen u časopisu DRVOtehnika, jul 2016.