top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


M46         TSG      
5 S    D      T   3DQ
COI   GRW     E      
  B    3      H   IQL
CQS           T      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Skivena oaza Beograda: ARBORETUM ŠUMARSKOG FAKULTETA

Naziv Arboretum potiče od latinske reči arbor što znači drvo, jer predstavlja svojevrsnu zbirku drvenastih biljaka na otvorenom. Prvenstvena namena je pomoć u edukaciji kako studentima Šumarskog, tako i studentima drugih srodnih fakulteta.

Međutim, Arboretum koji se nalazi na Banovom brdu, kao svojevrsno blago urbanog prostora pruža jedinstven uvid u biljni svet i odmor od gradske vreve, zbog čega predstavlja prostor koji morate da posetite, ukoliko do sada za to niste imali prilike.

Arboretum Šumarskog fakulteta u Beogradu osnovan je 1955. godine na inicijativu našeg poznatog profesora i pedagoga prof. dr Branislava Jovanovića koji je do penzionisanja bio upravnik arboretuma.

Površina samog arboretuma iznosi oko 3 hektara uz mogućnost proširenja na preostali deo okućnice fakulteta. Od trenutka osnivanja, na ovom prostoru je sađen veliki broj autohtonih i alohtonih vrsta, od kojih pojedine imaju poseban značaj, uz stalno obogaćivanje biljnog fonda.

Domaće vrste su nabavljane, uglavnom, sa terena Srbije, alohtone vrste i egzote potiču iz rasadnika bivše Jugoslavije, dok je izvestan broj vrsta poklon od strane botaničkih bašti iz Skoplja, Beča i Ciriha.

Kao posebna vrednost arboretuma, po svom značaju posebno se ističu endemiti, rariteti i zakonom zaštićene vrste.

 

 

Za studente Arboretum predstavlja mesto na kome mogu uživo da vide i bolje upoznaju sve vrste o kojima uče iz udžbenika, pa se može okarakterisati i kao svojevrsna učionica na otvorenom koja pruža znanja koja se ne mogu steći ni u jednom drugom okruženju.

Kada su u pitanju mlađi posetioci, Arboretum za njih može biti mesto na kome će učiti o prirodi i o njenim specifičnostima, kao i prostor koji će im pomoći da razviju ljubav i razumevanje prema živim bićima koja nas okružuju.

Svi koji žele da posete ovaj jedinstveni prostor, imaće priliku da na jednom mestu vide različita lica prirode i njena brojna blaga u vidu specifične botaničke bašte naučnog profila za proučavanje biodiverziteta.

Poseta Arboretumu podseća na svojevrsnu zelenu reviju vrsta, formi, varijeteta i kultivara, koja se ne može naći ni na jednom drugom mestu u Srbiji. Samim stupanjem na ovaj prostor jasno je da on predstavlja jedinstvenu zelenu površinu, kako po svojim osobinama, tako i po organizaciji.

Prostor iza Šumarskog fakulteta se odlikuje visokom koncentracijom različitih biljnih vrsta, iz čega proizilazi i parcelacija prostora koja omogućava što lakši pristup biljkama. Većina biljaka je označena posebnim tablama sa domaćim i latinskim nazivom, koje olakšavaju upoznavanje sa raznolikošću biljnog sveta.

Kada je u pitanju značaj Arboretuma na gradskom nivou, bitno je istaći brojne funkcije koje on vrši. Posebno se izdvaja školsko-obrazovna funkcija arboretuma, dekorativno-estetska funkciju u okviru gradskog zelenila, kao i bitne sanitarno-higijenske funkcije koje se izdvajaju kao posebno značajne u gradskoj sredini.

Prostor Arboretuma se odlikuje impozantnom veličinom, što samim tim zahteva i puno rada i angažovanja. Kako bi ostvario svoj pun kapacitet, potrebno je uložiti sredstva, znanje i ljubav kako bi se važnost i vrednost ovakvog jednog objekta podigla na viši nivo, što svakako zaslužuje.

Arboretum Šumarskog fakulteta je pod zaštitom države kao Spomenik prirode, odnosno zaštićeno područje svrstano u III kategoriju kao zaštićeno područje od lokalnog značaja.

 

 

 

Autor: M.M.
Foto: Dnevno.rs/Petar Marković