top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


TO3         BBF      
  Y    I    B H   DFR
  B   MR2   F E      
  E    Y    9 X   D32
  F         4HN      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Sertifikacija drveta

Sertifikacija šuma potvrđuje održivost gazdovanja šumama. Sertifikacijom možemo pratiti stablo od seče u šumi, preko svih procesa izrade, do gotovog proizvoda i njegove krajnje upotrebe. Širom sveta postoji više od 50 nezavisnih programa sertifikacije šuma što govori u mnogome o raznolikosti šumskih vrsta, ekosistema i posredovanja.

Dva najveća programa sertifikacije su: Savet za upravljanje šumama (Forest Stewardship Council, FSC) i Program za utvrđivanje setrifikacije šuma (Programme for the Endorsement of Forest Certification schemes, PEFC). PEFC podržava: Udruženje Kanadskih standarda (Canadian Standards Association, CSA), Inicijativu održivog razvoja (Sustainable Forestry Initiative, SFI) i Američki Tree Farm System (AT FS). To su tri standarda koja funkcionišu u Severnoj Americi pored FSC. Iako su svi programi različiti, jedna stvar im je ista: promovisanje održivog razvoja šuma.  

                                                       

Zašto sertifikovane šume imaju određenu vrednost?

 • Drvo je odličan izbor za konstrukciju ili renoviranje objekata. Ono raste prirodno. Obnovljivo je i može se reciklirati. Stablo iz šume koja je dobro očuvana ima dug životni vek. Sertifikat kupcima omogućuje uvid u ove podatke.
 • Pruža se kredibilan način na koji se kupac uverava u to da proizvodi od drveta dolaze iz legalnih i odgovornih izvora; sertifikacija podstiče održivo gazdovanje šumama i stalno poboljšanje šumske prakse.

Kako uključiti sertifikovanje šuma u projekte?

 • Green rating nudi opcione kredite za one koji makar u minimalnom procentu koriste sertifikovane drvne materijale (na osnovu troškova) kao građevinske komponente. Većina rejting sistema uključuje korišćenje drveta kao materijala za grede, podove, vrata, prozore i završne radove. Oplata, učvršćivanje, skele, nameštaj i slične konstrukcije kod kojih je drvo osnovni materijal se takođe mogu koristiti u proračunima za upotrebu sertifikovanog drveta. Krediti za korišćenje sertifikovanog drveta se rangiraju u opsegu od 1 do 6 u zavisnosti od vrste sistema zelene gradnje koji se primenjuje.
 • Važno je utvrditi opravdanost korišćenja sertifikovanog drveta na samom početku procesa projektovanja; ustanoviti cilj projekta za sertifikovane prizvode od drveta i uskladiti ih sa zahtevima rejting sistema. Treba indetifikovati komponente projekta koje mogu koristiti sertifikovano drvo i istražiti dostupnost proizvoda od drveta iz sertifikovanih izvora koji mogu da se iskoriste u željenom projektu.
 • Za industrijske proizvode (na primer prozore), kvalifikovani proizvodi od drveta za sertifikovane drvne kredite su novo drvo i “rre-consumer recycled fibre“ (finalni proizvodi koji nisu dostavljeni krajnjem potrošaču pa su reciklirani). Ovakvim proizvodima (recikliranim) se nudi posebna vrsta kredita. Drvo reciklirano pod ovim uslovima se posmatra delimično kao novo drvo.

Postupak uključivanja sertifikovanog drveta u projekte:

 • Utvrditi preko kog sistema sertifikacije će drvo biti praćeno;
 • U ugovoru navesti zahtev za drvo koje je sertifikovano;
 • Pratiti nabavku sertifikovanog drveta i zadržati svu dokumentaciju koja je vezana za vlasnike nad istim u procesu izrade proizvoda;
 • Sakupiti kopije kupljenih faktura za svaki proizvod sertifikovanog drveta;
 • Održavati listu koja identifikuje procenat sertifikovanog drveta u svakoj kupovini;
 • Izraditi tabelu za izračunavanje iznosa novog, recikliranog i sertifikovanog drveta potrebnog za projekat. Za svaki proizvod navesti, na osnovu troškova, procenat sertifikovanog drveta.

Izvor: http://www.naturallywood.com/design-environment

Pripremila: Miljana Ristović