top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


2HE         I4T      
U      Y    G K   K6X
71N   MNS   9 A      
  C    G    E M   TJK
FIC         G1P      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Sanacija šteta od poplava na stambenim zgradama - RAŠČIŠĆAVANJE

Piše: Mr Borisav Todorović, dipl.ing.arh. - BMSK

Kada se poplava povuče, za sobom ostavlja fino, često smrdljivo blato, otpad, mokre zidove, tavanice i podove i brojna oštećenja zgrada. Ovaj pregled zapažanja, provera i postupaka može da Vam olakša obnovu i pomogne da izbegnete pogrešne odluke.

Katastrofe izazvane poplavama, i kada prođu bez žrtava, osim materijalnih šteta, izazivaju i velike emocionalne i zdravstvene probleme. U prvim danima sve je u haosu, ali je važno da sebe ne dovodite u nove opasnosti, da se ne prehladite i preopteretite, da sačuvate volju i snagu za obnovu sopstvenog, jedinog doma. Skoro sva materijalan dobra mogu da se obnove, ali ne i sopstveno zdravlje. U emocionalnom smislu je važno da okolina pruži pomoć, da se ljudi ne osete sami i napušteni.


Foto: www.vestinet.rs - Obrenovac

Važno da se odmah po povlačenju vode započnu radovi na rašćišćavanju, uklanjanju vode i isušivanuju. Kada se rastvorene prljavštine osuše i prodru u malter, drvo ili podove nastaju štete koje se kasnije teško otklanjaju ili znatno povećavaju obim posla i troškove pri čišćenju. Zadržavanje vlage, naročito u toplim periodima godine, utiče na ubrzan razvoj plesni i bakterija, štetnih i za zgradu i za ljude u njoj.

Pre ulaska u objekat proverite sledeće:

 • Uverite se da su isključeni struja i gas.
 • Najpre pomoću plastične folije popravite krov ako je oštećen, jer će nove kiše doneti nove probleme.


Foto: teslicdanas.net - Doboj

Za raščišćavanje vam treba sledeća osnovna oprema:

 • Lopate i osnovni kućni alati
 • Pribori i sredstva za čišćenje i dezinfekciju
 • Gumene čizme, rukavice, zaštitno odelo
 • Grejalice, ventilatora i jača oprema ako to možete da obezbedite
 • Čvrsti džakovi za otpad
 • Fotoaprat za praćenje posla i snimanje oštećenja

Uklonite zaostalu vodu:

 • Za ispumpavanje većih količina zaostale vode koristite pumpe. Ispumpavajte vodu etapno da bi se na minimum sveo rizik od eventualnog ugrožavanja stabilnosti kuće zbog pritiska vode spolja.
 • Iz podruma okruženih masivnim zidovima voda ne sme da se ispumpava suviše rano. Ako voda i dalje prodire u podrum, to znači da je podrumski prostor okružen vodom. koja će odozdo i sa strana pritiskati podove, temelje i zidove. Mogu da nastanu prsline, a u najgorem slučaju provaliće se zidovi ili pući temelji. Tekuća voda stalno odnosi pesak i zemlju iz podloge. Posledice su potkopavanje temelja i prsline od sleganja. Zato bi trebalo da u podrumu ostavite onoliko vode koliko je ima i okolo, da bi se izjednačili pritisci vode i da bi se rasteretili podrumski podovi i zidovi.


Foto: Tanjug, Saša Petrović, Grdice kod Kraljeva

Uklanjanje blata:

 • Pokušajte da što je moguće više blata uklonite iz kuće lopatama. Ostatke blata zatim uklonite vodom i crevom.
 • Ako se blato nalazi i visoko uz zidove, spolja i unutra, uklanjajte ga naizmenično sa obe strane da bi se održao ujednačen pritisak sa obe strane zida.
 • Nemojte da koristite pumpe visokog pritiska da isterate blato iz kuća.

Poštovani čitaoci, sva pitanja o ovom i ostalim tekstovima na temu poplava možete uputiti na e-mail redakcije: info@drvotehnika.info i stručnjaci će Vam odgovoriti u što kraćem roku.