top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


RLA         K4Q      
K 4    1    N     KN3
T Q   TYW   173      
O 3    M      5   2OH
UE8         O8P      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Sanacija šteta od poplava na stambenim zgradama - OBNOVA ZIDOVA, PLAFONA, PODOVA, IZOLACIJE, VRATA I PROZORA

Piše: Mr Borisav Todorović, dipl.ing.arh. - BMSK

Ovde napominjemo neke od činjenica vezanih za proces sušenja i obnovu zidova, podnih obloga, plafona, izolacije, vrata i prozora. Pregled zapažanja, provera i postupaka pri sanaciji poplavljnih stambenih objekata će Vam olakšati obnovu i pomoći da izbegnete pogrešne odluke.

Zidovi:

 • Pošto je zgrada spolja i u prostorijama osušena, zid i dalje sadrži vlagu. Najjednostavnije je da se vlaga isuši pomoću prirodnog isparavanja; zato je važno da uklonite sve slojeve koji sprečavaju isušivanje. Ipak, vreme sušenja spoljašnjih zidova može da bude značajno duže i od mesec dana. Isušivanje malterisanog zida traje višestruko duže od neomalterisanog. Zato je korisno da se zidovi obiju do visine iznad nivoa vode i da se po isušivanju ponovo malterišu.
 • Proverite da li na spoljašnjoj fasadi ima eventualnih prslina ili oštećenja boja ili maltera. Ako se pojave uočljive prsline koje počinju od ivica krova i prolaze naniže do temelja, to mogu da budu prsline od sleganja. Ove prsline se najčešće vide na istim mestima i na unutrašnjim stranama spoljašnjih zidova, i sve do poda u podrumu. Za ovo biste morali da pozovete statičara da utvrdi razloge za pojavu prslina.
 • Nemojte da bojite zidove pre nego što se potpuno osuše.
 • Na zidovima će se tokom sušenja pojaviti bele fleke kao so (šalitra iz opeka ili maltera). One nastaju tokom procesa sušenja i mogu da se oribaju četkom.
 • Ako utvrdite da posle znatnog vremena zid nije suv, zatražite savet stručnjaka.
 • Najmanje dve nedelje posle poplave nemojte da koristite dimnjak. Pare koje nastaju od vlažnih opeka, mogu da ga oštete.

Podne obloge

 • Potpuno uklonite sve tekstilne i plastične podne obloge i sve izolacione materijale ispod njih. Ako su podne obloge bile zalepljene, sa košuljica morate da očistite ostatke lepka i da ih prema potrebi doradite (mase za ravnanje i sl.).
 • Ako u kući imate drveni pod, trebalo bi da podignete nekoliko dasaka da voda može da se pokupi i ispari. Zatim proverite da li su svi slojevi potpuno isušeni.
 • Parket vlaženjem povećava zapreminu. Ako se pod podiže na sredini prostorije, mora da se kompletno zameni. Sušenje i priprema košuljica i izolacionih slojeva za nove podove se obavlja kao što je opisano.
 • Zatalasane li prelomljene podne obloge uklonite, ukoliko posle potpunog sušenja ne mogu da se vrate u prvobitni položaj.
 • Kada ste nesigurni, vlažnost izmerite instrumentima. U normalnim uslovima, sadržaj vlage u četinarskom drvetu ugrađenom u zgrade, iznosi oko 18%.
 • Kada je izvesno da će oštećene prostorije i dalje biti ugrožene, za zamenu se preporučuje primena podnih obloga koje su manje osetljive na vlagu, kao što su keramičke pločice ili homogene plastične obloge.
 • Isušivanje drvenih tavanica je složeno i dugotrajno. U drvenim tavanicama se između pojedinačnih nosača (tavanjača) nalaze ispune od peska, gline ili izolacionih materijala. U normalnim slučajevima, za oslobađanje od vlage treba izbušiti rupe u plafonu, jer će on svakako posle radova na isušivanju biti ponovo malterisan i obojen. Ako je i drveni broski pod isto tako ovlažen, preporučuje se da se uklone obloge nepropusne za paru, tako  da pod može da se isušuje i odozgo.
 • Ako su u montažnim drvenim zgradama, u slojevima poda prisutne ploče iverice, one će se u poplavi deformisati, a posle sušenja će te deformacije biti još veće. Tada mora da se ukloni kompletan pod. Pri sanaciji je bolje da se umesto iverica postave trapezasti čelični limovi, a preko limene podloge treba izliti cementnu košuljicu tako da ukupna debljina sloja bude oko 5cm. Zvučna izolacija od traka («izofon») se pre prikivanja limova polaže po drvenim tavanjačama. Posle vezivanja košuljice (21 dan na min. + 5°), može da se postavi podna obloga koja nije osetljiva na vlagu, a za ostale mora da se sačeka potpuno isušivanje.

Plafoni

 • Gipsni malter ili obloga od gips-kartonskih ploča sa plafona su sigurno uništeni ako su bili u kontaktu sa vodom. Ako je posle sušenja malter ispucao i deformiše se na pritisak prstima, mora da se ukloni i zameni novim produžnim malterom. Pokvašena plafonska obloga od gips-kartonskih ploča je deformisana  i svakako mora da se ukloni i zameni novim plafonom.

Izolacija - Mokra izolacija mora da se izvadi i ukloni, jer će i u procesu sušenja biti oštećena i izgubiće izolaciona svojstva.

 • Izolacije od staklene vune mogu da tokom rada izazovu svrab i slično pa mora da se koristi zaštitna oprema.
 • Ako sumnjate da su izolacije u šupljim prostorima podova, zidova ili tavanica nakvašene, konsultujte stručnjaka pre nego što počnete uklanjanje izolacija.

Vrata i prozori

Očistite i proverite sve prozore i vrata, a brave i šarke isušite da ne bi zarđali. Unutrašnja vrata od drvenih ploča i lakih ispuna, zbog svoje konstrukcije, najčešće nisu upotrebljiva posle poplava.

 • Proverite da li ima oštećenja na lajsnama i zaptivkama, a zatim ispitajte funkcionalnost okova na prozorima.
 • Na termo-izolacionim staklima prozora proverite da li je voda ušla između stakala. Proverite da li su blato i voda ušli u prostor između okvira prozora ili vrata i zida u otvoru. Ako se to desilo, mora da se izvrši privremena demontaža i čišćenje i isušivanje zidova. Ispravnu i suvu stolariju možete da vratite, a oštećenu morate da zamenite.

Poštovani čitaoci, sva pitanja o ovom i ostalim tekstovima na temu poplava možete uputiti na e-mail redakcije: info@drvotehnika.info i stručnjaci će Vam odgovoriti u što kraćem roku.