top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


1IJ         87H      
  G    T      J   GYE
A5X   TWQ     3      
5      M      P   4YS
GUB           E      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Sanacija šteta od poplava na stambenim objektima – PITANJA I ODGOVORI

Piše: Mr Borisav Todorović, dipl.ing.arh. - BMSK
  • PITANJE: Stan mojih roditelja u suterenu jedne zgrade u Obrenovcu je u majskim poplavama potpuno bio potopljen tako da su u starijim godinama ostali bez ičega, a stan je u veoma lošem stanju. Ja sam ćerka koja mora da im pomogne, a nisam baš stručna. Pokušavam da uradim sve što treba da im bude suvo, bez vlage i bez buđi, a slušam različite informacije sa raznih strana i nisam sigurna šta je najbolje u ovakvoj situaciji. Do sada sam izbacila stvari, oprala zidove mašinom pod pritiskom vode (to je uradila stručna služba koju sam platila), sada su trenutno u stanu mašine za sušenje i izbacujem vodu otprilike na par sati oko 10l. Dogovorila sam se s majstorima, u ponedeljak dolaze da obijaju zidove, laminat i parket su izbačeni i pod se suši. Znam da vrata moram da bacam ali ne znam:

ŠTA SA PLOČICAMA U KUPATILU I KUHINJI?

ŠTA SA RADIJATORIMA KOJI SU OD LIMA I ISKRIVLJENI?

ŠTA SA PROZORIMA KOJI SU OD PVC-a?

POSLE SVEGA, KADA SE SVE OSTAVI DA SE SUŠI KAD PROVERITI ELEKTOINSTALACIJE?

ISPRAZNILA SAM KANALIZACIJU, KAMION JE BIO ALI VIDIM DA JOŠ NEGDE CURI.

Šaljem vam i fotografije stana mojih roditelja.

Hvala puno i pozdrav od Ljiljane Kostić iz Obrenovca

Stan u Obrenovcu, u suterenu - nakon poplave
 
Stan u Obrenovcu, u suterenu - nakon poplave
 
Stan u Obrenovcu, u suterenu - nakon poplave
 
Stan u Obrenovcu, u suterenu - nakon poplave
 
Stan u Obrenovcu, u suterenu - nakon poplave

Kliknite na sliku za prikaz fotografija stana

Odgovor: Situacija u kojoj ste se, na nesreću, našli je vrlo teška. Fotografije koje ste poslali, a snimljene su odmah posle ulaska u stan, su potresne. Ako iole možemo da Vam pomognemo blagovremenim savetima, učinićemo to sa velikim respektom.

  • Najpre morate da utvrdite odakle se pojavljuje nova voda, da li se proceđuje kroz pod i zidove, ili izvire iz rešetki kanalizacije. Ako je voda iz kanalizacije, problem je manji. To znači da su hidro-izolacije podova i zidova dobre, a sa spuštanjem nivoa podzemnih voda i posle pražnjenja šahtova, verovatno je ovaj dotok već prestao. Ako budete morali da radite neke intervencije na kanalizacionom odvodu, a zbog niskog položaja kupatila, bilo bi dobro da se na pogodnom mestu ugradi nepovratni ventil kojim bi se sprečio povratni tok voda u kalaizaciji.
  • Sve što ste opisali da ste do sada uradili, je dobro. Verovatno se već po toplom vremenu pojavila buđ i zidovi svakako moraju da se obiju. Kod obijanja majstori će proveriti o kakvom se malteru radi. Po obliku prslina koje su ovlažene, pa su uočljive, radi se verovatno o produžnom malteru sa većim sadržajem cementa. Malter nije razoren, ali bi suviše dugo produžio sušenje zidova i zato malter treba obiti. Posle obijanja, videćete kojim su materijalima zidani zidovi. Zgrada je relativno skoro građena pa pretpostavljamo da su obimni zidovi u zemlji od betona, a delovi iznad zemlje i svi ostali zidovi od opekarskih blokova. Bušenjem pri dnu, a do unutrašnjih slojeva zidova, proverite da li u šupljinama ima još zaostale vode.
  • Prozori su mali, ali treba proveriti raspored i da li su otvaranjem osigurava jaka i stalna promaja. Ako je to nedovoljno, kada popravite elektro-instalacije, postavite jače ventilatore tako da kod prozora izbacuju vazduh napolje. Dodatno zagrevanje ne pomaže ako je relativna vlažnost vazduha visoka.
  • Što se tiče pločica, najpre proverite da li su i dalje dobro vezane za zidove. Kod tankih zidova, sa kojih je obijen malter sa druge strane, sačekajte da vidite kako teče proces sušenja zida pa tek ako je suviše spor, obijte pločice sa druge strane. Pločice sa obimnih i sa debljih zidova bi trebalo obiti, jer je to jedini način da se omogući i ubrza sušenje tih zidova do dubljih slojeva.
  • Prozori od PVC profila su verovatno najmanje oštećeni. Kada se iz njih ocedi voda, proverite da li je ušla voda između stakala, što je kod ovih veličina prozora malo verovatno. Bilo bi dobro da majstori skinu lajsne i staklo pa da temeljno operete i očistite sve žljebove i spojeve pa da onda vrate staklo. Proverite da li funkcionišu okovi, probajte da odstranite preostalu vodu iz svih šupljina, a kada se prozor osuši, dobro podmažite okove. Mesta za podmazivanje su jasno obeležena.
  • Za instalacije morate da obezbedite odgovarajuće majstore koji će jedini moći da, posle detaljnih pregleda, predlože dalje postupke da se one dovedu u ispravno stanje.
  • Nadamo se da ispod cementne košuljice poda nema šupljeg prostora sa nekim izolacionim materijalom. To majstor može da proveri i kucanjem. Ako treba, pažljivo skinite deo košuljice da ne biste oštetili hidroizolaciju, a ako ispod košuljice ima vode, i košuljica i izolacija moraju da se skinu.
  • Kako će se odvijati sušenje, proveravajte sami. Na žalost, u konkretnim uslovima, to će dugo trajati. Ipak, ne počinjite obnovu i bilo kakve završne radove, dok se dovoljno ne osuše sve mokre i vlažne podloge.

Mr Borisav Todorović, dipl.ing.arh.

Serija tekstova o SANACIJI ŠTETA OD POPLAVA NA STAMBENIM ZGRADAMA koje smo objavili nakon nemilih događaja u našoj i okolnim zemljama u maju ove godine izavala je interesovanje naših čitalaca. Ove događaje ne treba zaboraviti, kao ni činjenicu da ljudima iz ugroženih područja i dalje treba pomoć. Jedan od načina je svakako i savet. Naši stručni saradnici odgovaraju na vaša pitanja.

Poštovani čitaoci, sva pitanja o tekstovima na temu poplava možete uputiti na e-mail redakcije: info@drvotehnika.info i stručnjaci će Vam odgovoriti u što kraćem roku.