top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


UUM         CCG      
J B    Q      D   PXT
D 4   5IY   HU3      
2 P    A      L   2KN
BMH         7Q4      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Rusko tržište veliki izazov za srpske proizvođače nameštaja

Krajem aprila smo imali priliku i zadovoljstvo da naš sagovornik bude gospodin Aleksandar Šestakov, vlasnik kompanije Pervaja mebelnaja fabrika iz Sankt Peterburga. Istovremeno gospodin Šestakov je predsednik Asocijacije za proizvodnju nameštaja i preradu drveta kompletne Rusije. 


Naš sagovornik Aleksandar Šestakov

Njegov domaćin u našoj zemlji bio je Željko Studen, čovek koji se širom Evrope dugi niz godina bavi tehnologijom u preradi drveta i proizvodnji nameštaja, a između ostalog je počasni doktor Moskovskog univerziteta. Saznali smo da su njih dvojica zajedno obišli neke firme u Srbiji, između ostalog kompanije JELA JAGODINA i ENTERIJER JANKOVIĆ...

Gospodine Šestakov, molim Vas da za naše čitaoce u nekoliko rečenica predstavite Vašu kompaniju.

– PERVAJA MEBELNAJA fabrika ima dugu tradiciju, poslujemo od 1945. godine, uspešni smo i poznati širom Rusije. Naše sedište je u Sankt Peterburgu, a naša fabrika proizvodi kuhinje, nameštaj za hotele i unutrašnja vrata za enterijere.
– PERVAJA MEBELNAJA fabrika zapošljava oko 600 radnika, a na teritoriji Rusije imamo sopstveni trgovinski lanac, svoje prodavnice preko kojih realizujemo kompletnu proizvodnju. Proces proizvodnje u našoj fabrici je u velikoj meri automatizovan, ali u svakom slučaju pred sobom imamo nove planove za razvoj, imamo čime da se bavimo, da razvijamo fabriku i proizvodni program.

Kojim povodom ste, gospodine Šestakov u Srbiji i to u društvu sa Željkom Studenom?

– Sa gospodinom Željkom sarađujem već 30 godina i mnogo smo stvari zajedno napravili u te tri decenije. Sada planiramo i radimo rekonstrukciju i modernizaciju posebno u smislu dalje automatizacije proizvodnje u mom preduzeću... A moja poseta je primarno namenjena tome da se upoznam sa potencijalnim partnerima u Srbiji, kao i da produbimo saradnju sa onima sa kojima već radimo i susrećemo se na mnogim objektima kao dobavljači... Zašto ne bliže sarađivati, ako već postoje kompetencije? 
– U Srbiji su drvna industrija i proizvodnja nameštaja veoma dobro razvijene delatnosti, imaju tradiciju i prostor za još dalji razvoj, tako da je nama interesantno da vidimo mogućnosti bileteralne saradnje – kaže gospodin Šestakov. – Ja, kao predsednik Asocijacije za proizvodnju nameštajaca i drvnu industriju u Rusiji, kažem da je tržište Rusije za firme iz Srbije potpuno otvoreno i da će tako ostati. Ne postoje nikakve carinske prepreke i prostora za saradnju uvek ima. Ruska proizvodnja nameštaja je prošle godine zabeležila rast od 30%, to je odličan rast i podatak, ali i pored toga na ruskom tržištu ima dovoljno prostora i za srpske proizvođače.


Željko Studen i ja smo, između ostalog, posetili upravu i stadion Crvene zvezde gde sam dobio dres koji će biti u mom kabinetu. Ja sam član uprave fudbalskog kluba Zenit iz Sankt
Peterburga koji je u pobratimskom odnosu sa Crvenom zvezdom, kaže Aleksandar Šestakov. 

Vi ste sa nekim od srpskih proizvođača nameštaja i drvoprerađivača, već vodili razgovor...
– Posetili smo firme Enterijer Janković, Jela Jagodina i još nekoliko drugih firmi. Moj utisak je ekstremno pozitivan... Podsetiću da je u Rusiji građevinska industrija u permanentnom usponu, grade se hoteli, stambeni kompleksi i drugi objekti, tako da u tom smislu postoji prostor i za srpsku industriju. Ovo je poziv srpskim firmama da se bez ustezanja mogu orijentisati i na rusko tržište.

Firma Enterijer Janković ima veoma veliko i dobro iskustvo u Rusiji i vrlo je priznata kao jedna od najozbiljnijih dobavljača u našoj sferi. Naša eventualna kooperacija na velikim projektima bi bila poželjna, a mi smo raspoloženi da iskoristimo postojeće mogućnosti saradnje sa gospodinom Jankovićem. Ceo njihov menadžment je pozvan kod nas u Sankt Peterburgu i ja se nadam da ćemo u budućnosti sarađivati. Isti takav poziv smo uručili kompaniji Jela Jagodina i gospodinu Miroljubu Radovanoviću, koji je istovremeno predsednik Odbora udruženja za preradu drveta i proizvodnju nameštaja u Privrednoj komori Srbije. Nadamo se da ćemo ostvariti saradnju i sa gospodinom Radovanovićem, ali bi bilo najbolje da zvanična delegacija drvoprerađivača i proizvođača nameštaja Srbije poseti našu asocijaciju i da preciziramo dogovore o daljoj tržišnoj saradnji koja može biti podignuta na viši nivo – kaže na kraju našeg razgovora gospodin Aleksandar Šestakov.

Tekst objavljen u časopisu DRVOtehnika, broj 83, jul 2024.