top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


JTB         361      
  I    I    5     IDB
7NE   B1H   4QL      
  E    B    6 R   K1X
YOJ         JHS      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Richmond Olypic Oval

Richmond Olypic Oval je objekat izgrađen za Zimske olimpijske igre 2010. godine. Krov ovog objekta je izgrađen od drveta i najveći je krov ove vrste na svetu. Poseban način izrade ovog ogromnog krova, površine 6 hektara, je nastao iz želje za iskorišćenjem panela 2x4 inča (oko 5x10 cm) u većem rasponu, a u isto vreme obraćajući pažnju na estetiku, odličnu akustiku i stroge uslove zaštite od požara. Istraživanje i dizajn ove vrste panela je trajao godinu dana.

Dizajn

Osnovna struktura, kostur, je napravljen od 15 kompozitnih lamela i čeličnih lukova čija je širina 100 m, i koji se oslanjaju na 30 ogromnih betonskih stubova. Svaki luk ima šupljinu čiji poprečni presek ima oblik latiničnog slova „V“ i u njemu se nalaze grejanje, vodovod, akustika, elektrika i osvetljenje. Između lukova, na 12,8 metara, se nalaze ploče koje imaju takozvanu WoodWave strukturu (geometrijski optimizovana struktura koja podstiče akustičnu efikasnost). Dizajn ploča nije samo ekonomičan, već daje i upečatljivu estetsku notu ovom objektu.

Korišćenje čvrste rezane građe dimenzionisane na 2x4 inča je jedan od oblika koji su najmanje energetski intenzivni i oblik konstrukcije koji najmanje zagađuje. Upotreba ovog oblika drveta za velike i strukture velikog raspona je neuobičajena.

The Mountain Pine Beetle

Ova konstrukcija panela je pružila priliku za korišćenje drvne građe iz šuma koje su napadnute mountain pine beetle (autohtona vrsta insekta koja napada drvo, u Severnoj Americi). Obično, ovi insekti imaju veliku ulogu u životnom ciklusu šume - podstiču rast mladica tako što napadaju starija, oslabljena stabla.

Inžinjering

Koristeći Autodesk Inventor, kreiran je parametarski geometrijski model od ukupne geometrije zgrade. Parametarski model je omogućavao promene u rasponu, visini i radijusu koje zahteva različita geometrija krovne konstrukcije. Svaki drugi lanac u WoodWave preseku je neprekidan i povremeno povezan sa komadima iz susednog lanca. U parametarskom modelu su napravljena složena pravila strukture kako bi se osiguralo povezivanje svakog panela sa susednim na odgovarajućim pozicijama, a povezivanje je izvedeno preko veze zavrtnjem. Preko 50 tipskih vrsta panela su napravljeni pomoću ovih pravila.

Pripremila: Miljana Ristović

Izvor: www.structurecraft.com