top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


QT5         A        
  5    X    Y W   542
ROH   LKS   M7H      
  1    4      Q   TA8
YSC           N      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Reciklaža nije blamaža

Globalni pristup proizvodnji i potrošnji „uzmi-napravi-odloži“ nije održiva praksa. Otpad koji nastaje nanosi ogromnu štetu i životnoj sredini i ljudskom zdravlju kao kolektivu. Cirkularna ekonomija (CE) je model proizvodnje i potrošnje, koji uključuje raspodelu, potrošnju, ponovnu upotrebu, popravku, renoviranje i reciklažu postojećih materijala i proizvoda što je duže moguće. Trenutno je oko 9% svetske ekonomije cirkularno. Pred nama je dug put, a treba da nas ohrabri da neke kompanije uveliko preduzimaju proaktivne korake u tom pravcu.
Averzija prema otpadu i strast za stvaranjem promena je ono što je podstaklo Felixa Bocka da osnuje svoju kompaniju ChopValue, 2016. godine u Vankuveru. Preduzeće koje radi na tome da korišćene štapiće za jelo zadrži van naših deponija tako što ih prenameni u niz održivih kućnih proizvoda. 
Vozači jednom nedeljno preuzimaju štapiće iz preko 300 lokalnih restorana da bi ih transformisali u „novi život”. Restorani sakuplaju štapiće u za to predviđene kante, što olakšava prikupljanje. Sva sirovina u vidu štapića za jelo u potpunosti je besplatna za ovu održivu kompaniju nameštaja jer vlasnici restorana ne žele potraživati nikakva finansijska sredstva za nešto što bi ionako završilo na otpadu. „Pre pandemije znalo se skupiti preko 300 kilograma štapića za jelo dnevno, danas je oko 150 kilograma”, izjavio je Jason Gong jedan od vozača.
Samo u Vankuveru ljudi bacaju 100.000 štapića svaki dan, a sada zamislite da takav projekat predstavite u Kini gde ko zna koliko štapića za jelo završi u kantama svakodnevno.


Većina štapića od drveta ili bambusa se relativno brzo raspadne – šperploča se raspada za oko jednu do tri godine. Ali, kada bacate predmete nakon samo jedne upotrebe, rasipate svu energiju koja se koristi za proizvodnju i transport. Samo zato što je to drvo ili bambus ne znači da ga možete samo baciti.
Do sada je kompanija ChopValue prikupila i transformisala preko 76 miliona štapića, što je preko 105 hiljada kilograma uskladištenog ugljenika. 
Štapići se sortiraju i potapaju u smolu na bazi vode koja je ekološki prihvatljiva, netoksična je i ne sadrži ureu ili formaldehid, što nam omogućava da proizvodimo proizvode bez isparljivih organskih jedinjenja. Štapići se podvrgavaju visokoj temperaturi da bi se aktivirala smola i dezinfikovali štapići, zatim se materijal u hidrauličnoj vrućoj presi oblikuje u odgovarajući oblik.
ChopValue ima cilj da dostigne nultu emisiju gasova kroz urbani otpad koji se sakuplja kao novi resurs. Nadaju se da će ChopValue biti podsticaj mnogima u smanjenju otpada, te da idući put kad sednu na neku klupicu ili ostave knjigu na policu razmisle da su možda time nekada upravo jeli svoju večeru.

Izvor: www.medium.com, www.green.hr

Fotografije: www.chopvalue.com / Instagram @chopvalue