top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


 U          E5L      
2M     I    9 S   QQK
 4    TPL   MKC      
 C     E      5   5KF
YFK         9BD      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Razvoj i prednosti tržišta korišćenih mašina

Industrija obrade drveta danas se sve brže razvija zahvaljujući, prvenstveno, rastućem trendu potražnje ekološki održivih materijala te samim tim i rastućim potrebama za proizvodima od drveta. Kako bi proizvođači bili u stanju da zadovolje potrebe potrošača i ostanu konkurentni na dobro pokrivenom i kompetitivnom evropskom i svetskom tržištu, moraju raspolagati određenim mašinama i tehnologijom uz koje će gotov proizvod biti savršen po kvalitetu, ali i proizveden na što je moguće lakši, brži i isplativiji način. Mašine za obradu drveta se sve više razvijaju i usavršavaju kako bi svoje radnje obavljale besprekorno i uz minimalne ili nepostojeće viškove materijala. U slučajevima kada ipak postoji značajna količina otpadnog materijala, mogu se primeniti i specifične mašime za drvo koje služe za recikliranje i prenamenu, poput drobilica i briketirki. Mašine za obradu drveta služe za izradu raznih građevnih elemenata, od greda, dasaka, spojeva i drugih delova, pa sve do gotovih proizvoda. U stolariji se ove mašinekoriste za preciznu izradu kvalitetnih proizvoda poput nameštaja, prozora, stepeništa, vrata, ograda i slično. Gotovo se svi svakodnevni predmeti mogu pronaći i u drvenoj varijanti.

Polovna formatna pila Surplex
Polovna mašina iz ponude Surplex-a

Mašine za obradu drveta su relativno skupe, a za one najkvalitetnije, koje su u mogućnosti izvoditi najsloženije zadatke, potrebno je izdvojiti i više desetina hiljada evra. Jasno je da se ovde radi o velikim investicijama koje su neretko nedostižne za većinu manjih proizvođača proizvoda od drveta, male zanatske i stolarske radionice. Međutim, za ovaj problem postoji rešenje – tržište korišćenih mašina za obradu drveta. Tu se mogu naći kvalitetne mašine namenjene za složene zadatke po povoljnijim cenama od novih mašina. Na ovom tržištu dostupan je širok izbor korišćenih mašina, alata, pomagala i ostale opreme za obradu drveta. Nude se razne mašine i pomagala kao što su pile, glodalice, tokarilice, transporteri, regali, kolica i ostala oprema korisna za rukovanje proizvodima, kanterice, razne CNC mašine, blanjalice, brusilice, bušilice, mašine za izradu spojeva, prese i mnoge druge mašine, te ponekad i cele proizvodne linije. Ukratko, na tržištu polovnih mašina nudi se širok izbor za različite namene i različitih veličina, što omogućuje da svaki zainteresovani kupac može pronaći mašinu koja mu je potrebna za obradu i proizvodnju specifičnog proizvoda.

Kupovinom korišćenih mašina ostvaruje se značajna ušteda, a pravim odabirom često se ostvaruje jednaka produktivnost i kvalitet završnog proizvoda kao i kod potpuno novih mašina. Naravno, to zavisi od stanja u kojem se mašina nalazi. Zbog toga je potrebno pripaziti na određene detalje, koji se mogu razlikovati od mašine do mašine. Kod nekih mašina izuzetno je važno proveriti sve ležajeve, koji zbog istrošenosti mogu predstavljati pravi problem kako u proizvodnji tako i kada je u pitanju sigurnost. Kod drugih mašinaveoma je važan broj sati rada, a kod trećih je potrebno pripaziti na stanje mašinskog alata, jer je, recimo, kupovina novogalata skupa gotovo kao celamašina. Iz tih je razloga dobro se pouzdati u stručnjake za korišćene mašine koji mogu proveriti željenu robu, ponuditi savete pri izboru kao i proceniti odabrani proizvod. Uz profesionalnu kupovinu, korišćene mašine predstavljaju dobru alternativu novim mašinama. Možda im nisu konkurencija u svim slučajevima, ali ako su u stanju obavljati radnju koja je potrebnakupcu, tada se pruža jedinstvena prilika za značajnu uštedu i proširenjemašinskog parka.

Kupovina korišćenih mašina za obradu drveta danas je olakšana zahvaljujući razvoju Interneta i web stranica na kojima je moguće pronaći i proveriti željeni proizvod iz udobnosti svog doma, s pristupom raznim detaljima o mašini kao i fotografijama i snimcima, što omogućava bolju procenu njihovog stanja i isplativosti kupovine. Zainteresovani kupci na taj način imaju uvid u sve detalje: specifikaciju mašine, njeno stanje, cenu i ostale korisne informacije koje im pomažu u donošenju odluke o kupovini. U poslednje vreme sve više raste popularnost prodaje mašina putem online aukcija. Aukcije, kod prodaje korišćenih mašina, su za kupca dobra prilika da se iste kupe po najpovoljnijim cenama, a za prodavca dobar način za brzo rešavanje problema prodaje i često mukotrpnog zadatka pronalaženja kupca. Na Internetu se mogu pronaći mnogi portali na kojima se prodaju korišćene mašine za obradu drveta, a neki od tih, kao na primer, platforma Surplex, organizuju i aukcije i nude usluge procene i direktnog otkupa mašina.Usluge često obuhvataju i sve propratne zadatke pre, za vreme i nakon aukcija, kao što su inventura, kupovna i prodajna papirologija, prevoz, čišćenje hangara, itd. Dostupne su ponekad i stručne usluge uklanjanja korišćenih mašina iz fabrika, kao i razrađene marketinške usluge i strateška rešenja kod prodaje. Na taj su način na jednom mestu dostupne sve potrebne informacije i usluge pa se celi proces pojednostavljuje i ubrzava, kako za kupca tako i za prodavca.