top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


S           BLT      
L 8    3      9   29Y
W34   XYU   PRH      
  S    P    4     TIE
  M         KIJ      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Rastu proizvodnja i izvoz nameštaja

Kakvo je stanje u drvnoj industriji i proizvodnji nameštaja na početku ove godine, u kakvom su odnosu proizvodnja, izvoz i uvoz proizvoda drvne industrije i proizvodnje nameštaja, bilo je pitanje na koje nam je odgovor poslao Zoran Berbatović iz Privredne komore Srbije.
– Proizvodnja proizvoda od drveta, osim nameštaja u prva četiri meseca ove godine veća je za 0,6% nego u istom periodu prošle godine, dok je proizvodnja nameštaja veća za 14,3% nego prošle godine. Iz ovih podataka vidimo da se i ove godine nastavlja trend finalizacije proizvoda drvne industrije Srbije.
Kada je reč o spoljno-trgovinskoj razmeni, izvoz rezane građe u ovom periodu je na nivou prošlogodišnjeg izvoza, tačnije zanemarljivo je veći ove godine. Uvoz rezane građe je veći nego prošle godine za 13%, a najveći udeo je u uvozu četinara, koji su deficitarni u Srbiji.
Izvoz ploča od drveta je manji za 2% nego prošle godine, dok je uvoz veći za 9%. Trend povećanja uvoza ploča nastavlja se i ove godine iako tri fabrike ploča u Srbiji rade punim kapacitetom. Ovo je potpuno logičan podatak jer se Srbija pozicionirala kao ozbiljan proizvođač i izvoznik pločastog nameštaja i apsolutni je lider u regionu. Postoji nekoliko fabrika koje serijski izrađuju pločasti nameštaj, a među njima se izdvajaju, pre svega, Forma Ideale, Matis iz Ivanjice i Jela Jagodina.
Izvoz parketa je za 25% veći nego prošle godine, dok je uvoz veći za 29%. Ovoliko povećanje uvoza ne brine jer su to relativno male količine, tačnije izvoz je 14 puta veći od uvoza – objašnjava Berbatović.
Izvoz građevinske stolarije za prva četiri meseca ove godine je veći za 37% nego u istom periodu prošle, dok je uvoz veći za 15%. I ovde je slična situacija kao kod parketa, s tim što je izvoz veći pet ipo puta od uvoza.
Kao i kod prethodnih proizvoda drvne industrije i kod ambalaže od drveta došlo je do povećanja i izvoza i uvoza. Povećanje izvoza je za 25%, a  uvoz je udvostručen u odnosu na prošlu godinu. Jedan od razoga ovolikog uvoza leži u činjenici da su pojedine firme preselile proizvodnju u BiH zbog nedostatka sirovina. Tu se pre svega misli na proizvodnju gajbica za voće od topole, koja je postala vrlo tražena baš zbog tog proizvoda. Mnogi proizvođači razmišljaju o podizanju plantaža topole, jer količine kojima raspolažemo su nedovoljne, pa je i uvoz topole veoma izražen.
Kod ostalih proizvoda od drveta izvoz je smanjen za 7%, dok je uvoz povećan za 15%.
Izvoz nameštaja je veći u prva četiri meseca 2017. godine za 18% nego u istom periodu 2016. godine, dok je uvoz veći za 10%. Povećan je izvoz svih vrsta nameštaja, osim kancelarijskog, dok je kod uvoza jedino smanjen uvoz kuhinjskog nameštaja. Ukupan izvoz nameštaja za četiri meseca ove godine iznosi 132 miliona dolara, dok uvoz iznosi 48 miliona dolara. Suficit kod nameštaja je 84 miliona dolara, što nam govori da je izvoz skoro tri puta veći od uvoza.
Ukupan izvoz svih proizvoda drvne industrije za četiri meseca ove godine iznosi 198 miliona dolara, dok je uvoz 102 miliona dolara. Ostvaren je suficit od 96 miliona dolara i možemo reći da je izvoz skoro duplo veći od uvoza, što predstavlja podatak kojim bi trebalo da se ponosimo – zaključuje Zoran Berbatović.