top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


 T          RQP      
HL     U    7 Y   JWH
 Q    9LM   9GC      
 9     8    B T   KK4
XAX         TWY      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Radovi mladih, još neafirmisanih, autora

Piše: Aleksandar Sović


Umetnički dizajn studio Sofronović

Iako postoji već duži niz godina, Umetnički dizajn studio Sofronović, prevashodno se bavio projektovanjem i opremanjem enterijera različitih namena i izradom nameštaja po meri. Odnedavno, ojačan grupom dizajnera, pored dosadašnjeg načina poslovanja, on je takođe postao i jedan od retkih inovativnih centara koji se bavi problemima u industriji nameštaja, a rezultat je veliki broj zanimljivih eksponata i konceptualnih rešenja iz ove oblasti. Svi eksponati predstavljaju originalna rešenja koja se odlikuju specifičnom formom i funkcijom. Neki od koncepata bave se i posebnim problemima kao što su ušteda materijala, ušteda prostora, multi funkcionalnost, modularnost, ergonomija…  Mnogi dizajneri bili su inspirisani prirodnim formama pa se tako ova rešenja mogu nazvati i bioničkim konceptima.

Sajam nameštaja i dizajna u Beogradu 2013. godine, predstavljao je odličnu priliku za promociju jedne takve ideje. Postavka je zabeležila veliku posećenost, a eksponati su pokupili niz pozitivnih kritika od strane posetilaca.

PROTOTIPOVI

Nemanja Kiso „Multi-SEETING”

Prototip Multi-seeting, autor Nemanja Kiso

Ovaj komad nameštaja iznad svega promoviše ideju multifunkcionalnog sedenja u kombinaciji sa elegantnim dizajnom. Namenjen je za korišćenje u ekskluzivnim javnim prostorima, ali i kao komad pogodan za unutrašnjost rezidencija, vila... Element se sastoji iz tri tapacirana dela i malog klub stočića elipsoidne forme. U zavisnosti od rasporeda elemenata, može se koristiti kao krevet ili kao manja ugaona garnitura.

 

Prototip Multi-seeting, autor Nemanja Kiso

Predrag Sofronović „Sofa chair“

Stolica se odlikuje svojom masivnošću i oštrom i dinamičnom formom. Prilikom projektovanja, akcenat je bio na pronalaženju idealnog odnosa između ugla naslona i ugla sedišta. Napravljena je od furniranog medijapana, mada idejni projekat predviđa i korišćenje drugih materijala poput punog drveta, tapacirunga, klirita i sl. „Sofa chair“ takođe predstavlja pogodan komad za dizajniranje palete istorodnih proizvoda (barska stolica, trpezarijska stolica, klub fotelja...)

Sofa Chair, Predrag Sofronović

Sofa Hhair, Predrag Sofronović

Dušan Lazić „Triangle“

„Triangle“ predstavlja samostojeći čiviluk napravljen od jedne metalne cevi. Glavna ideja je da se materijal maksimalno iskoristi sečenjem zidova cevi na različitim mestima. Isečci se zatim krive i mogu služiti za kačenje odeće i odlaganje kišobrana. Svi isečeni elementi imaju trouglasti oblik zbog čega je ovaj dizajn koncept i dobio naziv „Triangle“.

Triangle - čiviluk, autor Dušan Lazić

Aleksandar Sović „Home chair“

Glavna namena ove stolice jeste da pruži kvalitetno vreme za odmor i relaksaciju. Namenjena je korišćenju u manjim stambenim jedinicama i kao koncept takođe se bavi problemima multifunkcije i uštede prostora. Stolica sadrži klub sto na izvlačenje čija se unutrašnjost može iskoristiti za odlaganje odeće, knjiga, posteljine... Stolica je sačinjena od sirovog medijapana.

Home Chair, autor Aleksandar Sović

Prototip Home Chair, autor Aleksandar Sović

KONCEPTI U FAZI IDEJNOG PROJEKTA

Edita Jahović

„Cobar“

Izlomljena geometrijska forma oštrih ivica koja asocira na oblik zmije predstavlja inspiraciju za dizajn ove stolice. Predviđena je za ekskluzivne ugostiteljske objekte, barove i noćne klbove. Postament bi bio načinjen od izlivenog metala tako da bi cela stolica izgledala kao skulptura u prostoru.

Stolica Cobar, autorka Edita Jahović

„Arctic“

Stolica „Arctic“ se takođe odlikuje skulpturalnom formom s tom razlikom što bi se pravila od punog drveta. Dinamičnog izgleda, i svetle teksture bila bi pogodna za korišćenje u ugostiteljskim prostorima koji su u sklopu sportskih i rekreativnih centara, zimskih odmarališta...

Stolica Arctic, autorka Edita Jahović

Dušan Lazić

„Cubic“

Predstavlja multifunkcionalni komad nameštaja. Osnovna namena mu je da služi kao stolica ali se takođe može koristiti i kao klub sto kada se obori. Ugao naslona se prilagođava korisniku kako bi ergonomski zahtevi bili zadovoljeni.

Multifunkcionalni komad nameštaja, CUBIC, autora Dušan Lazić

Multifunkcionalni komad nameštaja, CUBIC, autora Dušan Lazić

„Elipso“

Glavnu inspiraciju za ovaj koncept predstavlja elipsoidna forma stolice koja podseća na neku vrstu moderne skulpture. Sastoji se iz dva elementa spojenih cilindričnom vezom. Pogodna je za javne i izložbene prostore.

Elipso - fotelja, autor Dušan Lazić

Elipso - fotelja, autor Dušan Lazić

„Green“

Čiviluk se sastoji iz dve limene ploče koje se uvrću oko vertikalne ose. Odeća se može kačiti na proreze napravljene u limu, a drveni sud koji predstavlja bazis služi za odlaganje kišobrana. Forma je nastala po ugledu na biljne motive i oblike.

Čiviluk GREEN, autor Dušan Lazić

„Transform“

Osnovna ideja koncepta je bila da se dobije komad nameštaja sa više funkcija. „Transform“ može biti stolica za sedenje, klub stočić i krevet. Različita namena postiže se kombinacijom uklapanja elemenata. Forma je zaobljena i linijska raspodela je dominantna u vizuelnom smislu. Vodilo se računa da oblik stolice zadovolji anatomske zahteve.

Transform, multifunkcionalni nameštaj, autor Dušan Lazić

Transform, multifunkcionalni nameštaj, autor Dušan Lazić

Transform, multifunkcionalni nameštaj, autor Dušan Lazić

Aleksandar Sović

„Kaktus“

Ovaj koncept nastao je zahvaljujući ideji da se oponaša forma i tekstura kaktusa kao inspiracija za samostojeći čiviluk. Sastoji se iz niza letvi, lučno napnutih između dva limena rama. Metalne kačilice, u ovom slučaju oponašaju kaktusove bodlje.

Kaktus - čiviluk, rad autora Aleksandra Sovića

„Nori“

Čiviluk oponaša formu morskih algi. Letve se profilišu tako da imaju talasaste ivice, a zatim se ređaju u nizu oko limenog rama. Radila bi se u kombinaciji svetlijeg i tamnijeg drveta. Glavna ideja je da se istakne skulpturalna forma.

Nori - čiviluk, rad autora Aleksandra Sovića

„Seiza“

„Seiza“ je naziv za posebnu vrstu sedećeg položaja koji se može videti u kulturama dalekog istoka. Ova stolica je prilagođena za sedenje u tom položaju a takođe, kao koncept, vezana je za ritual ispijanja čaja. Dizajn predviđa četiri stolice sa klub stočićem.

Stolica SEIZA, autor Aleksandar Sović

Stolice i klub sto SEIZA, autor Aleksandar Sović