top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


N2S         F7P      
S 7    3      N   CCI
YTJ   6QO   BCU      
T E    4    7     GB1
JOD         9CE      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

RADNO OKRUŽENJE – ODRŽIVI DIZAJN „Straw Bale“ klub

Hereford, koledž za tehnologiju u Velikoj Britaniji je želeo da svoj kampus proširi i obnovi. Arhitekte, koje su radile na tom projektu su istakle da je kampusu neophodan kvalitetan centar zbivanja i okupljanja, klub studenata i obilje raspoloživih prirodnih resursa.

Odlučeno je da, umesto da se samo kampus proširi, objekat treba da bude u samom njegovom centru.

Ideja je bila da radovi na objektu produže vek trajanja postojeće zgrade, smanje operativne troškove i poboljšaju enterijer. Straw Bale klub je dizajniran kao projekat koji je pomogao u učenju kako se mali uticaji odražavaju na životnu sredinu. Studenti su bili uključeni u projektovanje, izgradnju i održavanje zgrade.

Metoda izgradnje

Da bi se izbegla potreba za dugim procesima izgradnje i procesima o kojima se odlučuje na licu mesta, arhitekte su odlučile da građevinsku strukturu naprave koristeći model nosećih panela. Panele su sastavljali studenti arhitekture i studenti na praksi u koledžu Notingem.

Ključna prednost ove modularne forme izgradnje je to što se može lako demontirati na kraju njenog korisnog veka upotrebe, a većinu komponenti je moguće ponovo koristiti ili reciklirati.

Gde je to bilo moguće, u izgradnji su korišćeni lokalni materijali, uključujući i organsku slamu sa farme koledža, crveni zapadni kedar sa imanja koledža i zidne biljke iz lokalnih rasadnika. Slamu su isekli i koristili kao dekor dok je okvir napravljen korišćenjem drvnih ostataka iz raznih drvnih industrija. Ostatak koji nastaje pri rezanju je bio minimalan jer je svaki panel ranije bio dimenzionisan na CNC mašini, ali i taj otpad koji je nastajao je kasnije korišćen u fabrikama za biomasu.

Zgrada je dizajnirana tako da mora da se demontira na kraju svog 20-godišnjeg životnog veka, a većina komponenti će se opet koristiti ili će biti reciklirana.

Energetska efikasnost

Zgrada generiše do 6kW zelene električne energije od solarnih fotonaponskih izvora i iz snage vetra. Vrlo malo je potrebno zagrevati je ili hladiti. Zgrada se prirodno provetrava i koristi prirodnu dnevnu svetlost gde god je to moguće. Svo veštačko osvetljenje ima senzore dnevne svetlosti.

Na posebnom zelenom zidu su zasađene lokalne sorte biljaka kako bi se poboljšao biodiverzitet zgrade. Ovaj „zeleni“ zid smanjuje emisiju CO2 kroz bolju regulaciju temperature i povećanu izolaciju. Takođe smanjuje i količinu atmosferske vode koja se zadržava u zgradi.

Ovaj klub studenata je počeo sa radom 2011. godine i bio je u užem izboru u kategoriji malih projekata za UK Wood Awards.

Pripremila: Miljana Ristović

Izvor: www.timberdesignmag.com