top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


O64         T8M      
L 5    J      1   9EO
89M   SOW   7KY      
S 5    P      X   15E
5CD         YAQ      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Projektovanje za što bolju zaštitu od zemljotresa

Svake godine se desi preko tri miliona zemljotresa. Mogu se javiti bilo gde. Većina je slaba da bi se osetila, međutim, verovatnoća da će zemljotres biti dovoljno jak da ugrozi stabilnost zgrade je posebno velika u nekim oblastima. Projektanti i građevinci sve više upotrebljavaju drvene konstrukcije za kancelarijske prostore, lokale, škole i druge nestambene objekte. Ohrabrujuće je znati da se ista osnovna tehnologija, koja stambenim objektima pruža dovoljnu stabilnost pri zemljotresu, može primeniti i na veće zgrade.

Uticaj zemljotresa na zgradu

Tip kretanja tla na gradilištu pri zemljotresu zavisi od brojnih faktora, uključujući:

  • udaljenost zgrade od epicentra zemljotresa;
  • magnitudu zemljotresa;
  • dubinu fokusa zemljotresa i
  • uslove zemljišta na gradilištu.

Zemljotresi utiču na zgrade različito, zavisno od podzemnih pokreta i karakteristika zgrade. Ako je kretanje zemlje dovoljno jako, ono će pomeriti temelj zgrade. Međutim, inercija teži da zadrži gornje spratove u njihovom prvobitnom položaju, izazivajući rušenje zgrade. Pošto su inercione snage veće kada su objekti teži, snaga zemljotresa je veća kod težih zgrada.

Zašto drvena konstrukcija zgrade može da izdrži seizmičke snage?

Drvena ram konstrukcija ima nekoliko karakteristika koje poboljšavaju performanse pri zemljotresu:

  • PLASTIČNOST

Plastičnosti je sposobnost objekta da se deformiše bez lomljenja. Drvena konstrukcija, koja ima brojne spojeve sa vijcima i ekserima, je sama po sebi elastičnija od onih sa krutim vezama. To ih čini fleksibilnijim i omogućava im da raspoređuju energiju kada su podvrgnuti iznenadnom opterećenju poput zemljotresa. Činjenica da drvene konstrukcije imaju brojne veze, takođe pomaže u izbegavanju kolapsa kada jedna veza ne može da izdrži opterećenje.

  • SNAGA I KRUTOST

Bočna snage zemljotresa imaju tendenciju da iskrive zgradu. Sile smicanja zidova su od ključne važnosti za pružanje otpora na istezanje, a zidovi, krovovi i podovi čija se konstrukcija sastoji od iverice ili OSB ploče koje oblažu drvene okvire, su veoma efikasne. U mestima u kojima postoji velika verovatnoća od zemljotresa, krutost i otpornost konstruktivnih elemenata su pojačani debljom strukturom ploča (sa obe strane ako je potrebno) i većim brojem i veličinom eksera.

  • TEŽINA

Drvena ram konstrukcija je lakša od drugih vrsta konstrukcije (betonski zidovi su oko sedam puta teži od tipične drvene ramovske konstrukcije zidova). Pošto je snaga zemljotresa proporcionalna težini konstrukcije, lagana ramovska konstrukcija koja je pravilno projektovana i izvedena može da izdrži zemljotres.

  • REDUDANCIJA (dupliranje komponenti kako bi se obezbedio opstanak celokupnog sistema, u ovom slučaju konstrukcije, pri kvaru pojedinačnih komponenti)

Drvena ram konstrukcija pruža brojne puteve smicanja zidova, koje obično imaju na stotine elemenata i hiljade spojeva ekserima. To znači da se opterećenje može preneti na alternativne puteve opterećenja. Konstrukcije koje su napravljene od teških ramova, izgrađenih od drugih vrsta materijala, imaju relativno malo elemenata i spojeva. Neuspeh jednog spoja može dovesti do preopterećenja susednih spojeva.

  • POVEZIVANJE

Povezanost konstruktivnih elemenata do temelja je od suštinskog značaja. Drvena ramovska konstrukcija obezbeđuje povezanost do temelja koristeći standardne veze.

  • PROJEKTNI ZAHTEV

Konstruisani sistemi su dizajnirani da se odupru izračunatom opterećenju zemljotresa. Bočno opterećenje je ustanovljeno i svaki element je dizajniran da se odupre određenoj snazi zemljotresa. Krovovi i podovi mogu biti dizajnirani kao membrane i neki od zidova su dizajnirani da funkcionišu kao smicajni zidovi. Membrane i smicajni zidovi se koriste za prenos tereta i zadržavaju zgradu u prvobitnom položaju, odnosno sprečavaju uvrtanje i krivljenje. Konstruisan dizajn zahteva adekvatno dimenzionisanje drvenih ramova i spojeva svih elemenata. Veze su posebno važne jer se većina problema javlja upravo na mestu gde se nalazi veza.

Pripremila: Miljana Ristović

Izvor: www.woodworks.org