top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


XMC         4I7      
2      M    W 6   QBE
489   ANK   KXP      
1 4    I      H   AB1
LIU         1GQ      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Progres Inženjering - prijatelj vaših investicija

Progres Čačak, prijatelj vaših investicija

Firma PROGRES je osnovana 1980. godine u Čačku kao zanatska radionica. Osnovna delatnost u početku je bila metaloprerada, a sa osvajanjem tržišta firma je svoj proizvodni program proširila na proizvodnju mašina i uređaja u oblasti termotehnike i procesne tehnike.
U početku program proizvodnje se zasnivao na proizvodnji jednostavnih termotehničkih uređaja kao što je termogen za grejanje koji kao energent koristi čvrsto gorivo, otpadno drvo i veliku primenu je našao za zagrevanje stolarskih radionica i firmi.
Sa najjednostavnijom konstrukcijom i izmenjivačem vazduha sa malim stepenom iskorišćenja bio je proizvod koji je PROGRES uveo u oblast uređaja koji kao energent koriste čvrsto gorivo.
Ubrzo zatim već 1989. godine PROGRES INŽENJERING konstruiše svoj prvi toplovodni kotao na drvnu biomasu. Konstrukcijski, kotao je bio sa vertikalnim izmenjivačem vazduh-voda i bio je jedno promajni. Posedovao je sistem za automatsko doziranje goriva i veoma jednostavnu kontrolu rada.
Uporedo, u preduzeću PROGRES INŽENJERING razvija se program procesnih uređaja kao što su sušare za drvo, sušare za voće i povrće, sušare za duvan, parionice, različite vrste trakastih sušara i peći za rad u zaštitnoj atmosferi. U tim godinama već se profiliše budući pravac razvoja firme.
Formiranjem projektnog biroa i zapošljavanjem inženjera-projektanata uz preduzetnički duh kreće razvoj novih proizvoda po sopstevnoj konstrukciji i jedinstvenih tehničkih rešenja.
Konstruiše se i razvija novi tip postrojenja za sagorevanje drvne bio mase, sušare za drvo svih tipova, parionice, industrijske sušare i druga procesna oprema.
Definišu se dva odvojena proizvodna programa. Kotlovska postrojenja i sušare, koja često čine celinu jer se kao izvor potrebne energije za sušare koriste upravo kotlovska postrojenja na biomasu. Ovo predstavlja jedan benefit na tržištu kako za firmu tako i za budućeg kupca jer sve potrebe može dobiti na jednom mestu.

Kotlovska postrojenja danas
Konstruktivno su tropromajna sa automatskim doziranjem goriva visokog stepena korisnosti, predviđena da mogu da sagorevaju sve vrste drvne bio mase i predstavljaju okosnicu proizvodnog programa termotehničkih uređaja.
Stalnim unapređenjem proizvoda, njegovim usavršavanjem danas PROGRES INŽENJERING proizvodi kotlove na drvnu biomasu (vlažnu i suvu) različitih namena, snage od 100 Kw do 5 Mw, a na zahtev kupca i veće.

U proizvodnom programu postoje:

 • vodogrejna postrojenja VP temperature vode do 1100C;
 • vrelovodna postrojenja VVP do 1300C;
 • termo uljna postrojenja temperature grejnog fluda do 3000C;
 • nisko pritisna parna postrojenja tip PP do 0,5 bar pare.

Razvojem i usavršavanjem kotlova pored njihove osnovne funkcije akcenat je stavljen na kontrolu rada postrojenja i sagorevanje goriva u funkciji povećanja stepena iskorišćenja sa smanjenjem zagađenja. Danas postrojenja na bio masu koje proizvodi PROGRES INŽENJERING poseduju mikroprocesorsku regulaciju rada sistema preko konstantnog održavanja pritiska ložišta i/ili lamda sonde.

Sušare za drvo i parionice
Možemo reći da sušare za drvo i parionice predstavljaju najzastupljeniji proizvod iz oblasti procesne tehnike u proizvodnom programu. U ponudi imamo konvencionalne, kondezacione i vakuumske sušare, kao i parionice sa sistemom direktnog ili indirektnog parenja.
Sušare se izrađuju u zidanoj ili panelnoj izvedbi kapaciteta od 10m3 do 150m3. Pored kvaliteta materijala od kojih su napravljene (pod konstrukcija INOX, venilatori od legure aluminijuma, paneli u al limu ispunjeni po izboru kupca kamenom vunom ili poliuretanom), kvaliteta komponetni koje su ugrađuju (izmenjivači bakar al ili inox aluminujum, pumpa visokog pritiska 50bar za vlaženje i dizne od inox), posebno ističemo sistem upravljanja procesom sušenja koji je razvijen u saradnji sa IVALSA italijanskim institutom za istraživanje sušenja drveta. Ovaj sistem u sebi ima širok spektar programa za preko 400 vrsta drveta kao i posebne programe za menjanje boje drveta, održavanje ili brzo sušenje, sa mogućnošću povezivanja i umrežavanja sa računarom ili smart uređajem.
Orijentacija kompanije PROGRES INŽENJERING u budućnosti je usavršavanje procesne tehnike sa akcentom na sušare kako za sušenje drveta tako i za poljoprivredne kulture i početak proizvodnje parnih kotlova visokog pritiska do 12 bari koji kao gorivo koriste biomasu. Već smo učinili određene korake u tom pravcu uradivši tehničku dokumentaciju. Takođe smo konstruisali ložište sa pokretnom rešetkom koje je u fazi ispitivanja dalo odlične rezultate kako sa suvom tako i sa vlažnom bio masom.
Novi proizvod su i peći za proizvodnju ćumura postupkom pirolize gde proces ugljenisanja drveta nije duži od 8h, što čini proizvodnju vrlo jednostavnom i bez utroška dodatne energije.

Ostali proizvodni program:

 • rotacione sušare za piljevinu
 • sušare za drvo
 • kotlovska postrojenja
 • sušare za voće, povrće, zrno i lekovito bilje
 • sistemi za otprašivanje i transport strugotine
 • metalne konstrukcije i ograde
 • boksevi za odgoj stoke
 • oprema za bojenje i površinsku zaštitu
 • protivpožarna vrata
 • gasifikacija i gasni sistemi
 • specijalna izrada po narudžbini kupca

PROGRES INŽENJERING doo, Sajmište bb, 32000 Čačak
telefon: +381 32 355 105, fax: +381 32 356 105
office@progres-cacak.rs, www.progres-cacak.rs