top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


K           HSR      
A J    P    N 5   17T
8G7   RKW   IKM      
  X    6      O   L9P
  U         MP7      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Pravilna kostrukcija - trajnjija drvena građevina

Iako sistemi drvene strukture mogu da ispune standarde životnih uslova, postoje potencijalne pretnje dugovečnosti koje se moraju uzeti u obzir, kao i kod bilo kog drugog materijala. Vlaga je jedna od najizazovnijih pretnji na koje nijedan materijal nije imun. U zgradama od čelične strukture topao ili vlažan vazduh se može kondezovati i tako stvara probleme kao što su korozija i plesni koji se pojavljuju na zidovima. U betonskim zgradama takođe dolazi do kondezacije na hladnim površinama koje stvaraju slične probleme. U spoljašnjoj primeni, beton može da puca usled taloženja vode. Ukoliko se nije zidalo pravilno sa dobrim odvođenjem vode, to može dovesti do problema i raznih oštećenja. U zgradama čija je konstrukcija od drveta, vlaga može dovesti do propadanja, pojave plesni i drugih problema. Međutim, pravilnom izgradnjom i ukoliko se obrati pažnja na detalje, može se sprečiti preterano vlaženje, a obezbediti sušenje i time bi se problemi izbegli.

Kada posmatramo drvo kao građevinski materijal, posebna pažnja se mora posvetiti zaštiti od insekata. U nekim zemljama termiti predstavljaju značajan problem, drvo koje se koristi za konstrukcije zahteva posebne tretmane ili se koriste vrste drveta koje su prirodno otporne na tu vrstu insekata.
Hotel Glacier koji se nalazi u Montani, u Nacionalnom parku Glacier od 1915. godine, i danas je u upotrebi

Bez obzira na materijal, trajnost počinje dobrom konstrukcijom, a pažnja mora da se obrati na sve detalje, pravilan izbor proizvoda, kontrolu kvaliteta.

Prirodni nivoi vlažnosti kod drveta

Drvo i voda u prirodnoj ravnoteži su kompatibilni. Drvo toleriše visoku vlažnost i sposobno je da apsorbuje i oslobađa vodenu paru bez ugrožavanja svoje strukture. Ovo apsorbovanje i otpuštanje vlage se kod drveta naziva higroskopnost. Iako mogu nastati problemi kada je drvo predugo previše vlažno, drvene zgrade koje su pravilno projektovane i izgrađene dobro, izdržavaju sve vrste klime.

Sadržaj vlage je mera koliko vode je u komadu drveta u odnosu na samo drvo. Izražen je u procentima i računa se tako što se težina vode podeli sa težinom drveta u apsolutno suvom stanju. Na primer 100% sadržaja vlage označava da komad drveta ima isto vode koliko i samog drvo.

Dve značajne vrednosti sadržaja vlage u drvetu su oko 19 i oko 30%. Vazdušno suvo drvo ima oko 19% sadržaja vlage, a pri oko 30% sadržaja vlage drvna vlakna su potpuno zasićena vodom. Zasićenost vlakana je važna zato što je to tačka pri kojoj zidovi ćelija imaju u sebi vode onoliko koliko mogu da prime. Ako se dovede još vode, ona će ići u šupljine između zidova ćelija. Sadržaj vlažnosti je važan zbog napada gljiva kojima je drvo podložno.

Pripremila: Miljana Ristović

Izvor: http://continuingeducation.construction.com