top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


75U         KDT      
X 1    8      Q   MGG
FRN   G2N   S5L      
K K    7    M     WKO
TAK         LHP      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Povratak mode drveta u enterijeru

Piše: mr Mare Janakova Grujić, istoričar umetnosti

U evoluciji arhitekture od praistorije do danas drvo ima vrlo kompleksnu i važnu poziciju. Pre svega, ono je kroz istoriju pratilo tradicionalno neimarstvo svake svetske nacije i kulture. Setimo se nekada vrlo popularnog manira na našim prostorima - oblaganja enterijera lamperijom, ili upotrebe drveta u nekim od prelomnih tačaka razvoja svetskog graditeljstva, kao što je recimo prerijski stil u Americi s početka prošlog veka, No, u pojedinim momentima savremenog razvoja arhitekture drvo je bivalo zapostavljeno ili zaboravljeno u paleti materijala – to se posebno desilo u „industrijskom” stilu dizajna i „high-tech” arhitekturi. Upotreba drveta danas čini se da je rasprostranjenija no ikada, jer drvo predstavlja održiv i obnovljiv materijal, kao i materijal koga odlikuje laka obrada i mogućnost virtuoznih kreacija. Opšte poznata činjenica da upotreba drveta u enterijeru donosi toplinu i prijatnost ambijenta, a često i naglašen rustični efekat i naturalni doživljaj prostora, svakako je još jedan ključni faktor njegove univerzalne rasprostranjenosti.
Osim kao suvereni vladar podova, drvo može biti primenjeno i na svim ostalim površinama jednog enterijerskog prostora. U današnje vreme sve je češća upotreba odnosno povratak drvenih zidnih obloga, ali u jednom modernijem ruhu (visoko-tehnološkoj obradi) i u formi upečatljivih likovnih detalja u prostoru. 
Vrlo su interesantni i koncepti obrade i oblaganja plafona, stubova i zidova, a naročito je hrabar potez u smislu total dizajna u drvetu (kompletna obrada u drvetu: podovi, zidovi, plafoni, otvori i kompletan nameštaj). Kuća završena 2019. godine u Brazilu kao visokobudžetski projekat jedan je od primera savremenog trenda vraćanja drveta u enterijer. Iako se čini da obilata upotreba drveta može doneti izvesni izraz dosade i zasićenosti atmosfere, to nije slučaj. Kuća se nalazi u poznatoj ulici Facenda Boa Vista, u unutrašnjosti Sao Paula. Njenu arhitekturu potpisuje Studio MK27, a dizajn enterijera arhitekta Bruno Karvalo. Vlasnici doma su mladi bračni par bez dece, koji imaju bogat socijalni život i sa tim u vezi vole da primaju goste, tako da se projekat zasniva na prostorima za opušteno druženje i odmor sa pregršt gostinskih soba. 
Koncept uređenja enterijera predstavlja mešavinu klasičnih stilova, koje možemo nazvati i tradicionalno-brazilskim (s obzirom da je drvo u Brazilu oduvek bilo omiljeni materijal enterijera) ili čak retro, sa modernim stilom obrade. Naime, enterijer kuće je fokusiran da gostoljubivo i toplo prihvati i smesti u svoje prostorno okrilje kolekciju umetničkih dela, kako štafelajnih slika tako i skulptura, koje su vlasnici dobili od roditelja. Prostor je, tako, namenski pravljen za zbirku. Upotreba drveta u oblaganju, stolariji i mobilijaru osigurava bezvremenski dizajn.  

Drvo koje je upotrebljeno u projektu je kumaru odnosno brazilska tikovina. Ona ima tamniju, smeđe-crvenkastu gamu, i odlično se uklapa sa drvenim pokretnim nameštajem u svetlijim tonovima. Pored toga, ovo drvo karakteriše izuzetna održivost, trajnost i postojanost. S obzirom da je arhitektura kuće takva da je u prisnoj vezi sa prirodom, dakle sa polu-otvorenim boravkom i sobama, otpornost kumaru drveta na vremenske uslove bila je još jedan presudan faktor izbora.

Tekst je objavljen u časopisu DRVOtehnika, broj 71, jul 2021.