top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


YIJ         6X5      
  U    1    6     5KN
YSC   5AG   RKN      
  9    H      M   ALK
JHB         39P      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Povećanje uvoza znatno veće od povećanja izvoza

Izvoz proizvoda od drveta, osim nameštaja, u prvom kvartalu 2022. godine iznosio je 97 miliona dolara i veći je od izvoza ostvarenog u istom periodu prethodne godine za 25%.

U prva tri meseca 2022. godine izvoz hrastovih trupaca iznosio je 5,1 milion dolara i povećan je za 4,7% u odnosu na prvi kvartal 2021. godine.
Izvoz rezane građe u ovom periodu iznosio je 27 miliona dolara i povećan je za 25% u odnosu na isti period prethodne godine. Bukova rezana građa je izvezena u vrednosti od 15,5 miliona dolara i ostvaren je veći izvoz nego u prvom kvartalu 2021. godine za 29%.
Uvoz oblovine u prvom kvartalu 2022. godine iznosio je 2,9 miliona dolara i povećan je za 64%.
Uvoz rezane građe u prva tri meseca 2022. godine iznosio je 19,9 miliona dolara i povećan je za 46%.
Pad proizvodnje nameštaja u prvom kvartalu 2022. godine iznosio je 11,3%.
Izvoz nameštaja od drveta u ovom periodu iznosio je 82,5 miliona dolara i povećan je za 8% u poređenju sa istim periodom prethodne godine.
Uvoz nameštaja u istom periodu iznosio je 28 miliona dolara i povećan je za 8,8%.
Povećan je izvoz nameštaja od masiva, a smanjen je izvoz pločastog nameštaja.

Aktuelnosti

Drvna sirovina, kao domaći resurs neophodna je domaćoj privredi kao i stanovništvu za ogrev, te u trenutnoj kritičnoj situaciji predstavlja važan energetski resurs.
Kako bi građani imali uredno snabdevanje ogrevom tokom grejne sezone neophodno je obezbediti količine primarnog goriva iz biomase. Napomene radi, skoro polovina domaćinstava u Srbiji koristi ogrevno drvo i pelet za grejanje tokom zime.
Takođe, na sednici saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), koja je održana 9. maja 2022. godine nazačeno je da je proizvodnja u drvnoprerađivačkoj industriji i industriji nameštaja značajno smanjena od početka godine, što predstavlja problem imajući u vidu da u ovoj grani industrije ne posluje veliki broj stranih kompanija, već da je reč o pretežno domaćim proizvođačima. 
Imajući u vidu gore navedeno razmotren je i usvojen predlog privremene mere ograničenja izvoza drvne sirovine na 60 dana.
Vlada Republike Srbije je preventivno reagovala donošenjem pomenute mere ograničenja izvoza određenih drvnih sortimenata, kako bi zaštitila tržište čiji poremećaji direktno utiču na građane i privredu u pogledu dostupnosti ovih proizvoda, kako u količinama, tako i cenovno.
Očekuje se da će pomenuta mera ublažiti posledice nastale povećanim izvozom sirovine, kao i povećanom tražnjom stanovništva za drvnim ogrevom u Republici Srbiji. 
Privremeno ograničenje izvoza je u skladu sa nacionalnim ciljevima i preuzetim obavezama u pogledu prelaska sa fosilnih goriva na goriva iz obnovljivih izvora energije.
Važno je napomenuti da su sledeći pomenuta strateška dokumenta Republike Srbije brojne kompanije iz različitih industrijskih grana prešle ili su u procesu prelaska sa tradicionalnih energenata na biomasu, sečku i pelet, kao i drvni otpad iz drvne industrije.
Naravno, ne treba izostaviti činjenicu da su izvoz i tražnja sirovina i proizvoda višestruko povećani usled energetske krize i rata u Ukrajini.

Dualno obrazovanje

U prostorijama Privredne komore Srbije, 26. maja 2022. godine, održan je jedan od redovnih sastanaka u vezi sa dualnim obrazovanjem, na temu izrade profila „Tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera”, na kome su učestvovali predstavnici Agencije za kvalifikacije, predstavnici Sektorskog veća za drvnu i papirnu industriju, predstavnici Centra za dualno obrazovanje i obrazovne politike, predstavnici Udruženja za šumarstvo, preradu drveta i industriju nameštaja i papira, kao i članice Udruženja koje aktivno učestvuju u primeni procesa dualnog obrazovanja. 
Detaljno je razmatran gore pomenuti obrazovni profil. Cilj sastanka je da se potpuno iskristališe sve ono što je neophodno za ovu kvalifikaciju u kreiranju nastavnih planova i programa, kako bi se dobili što kvalitetniji obrazovani mladi kadrovi koji će maksimalno učestvovati u proizvodnim procesima i time doprineti unapređenju drvne industrije u celini.

Tim PKS

Članak objavljen u časopisu DRVOtehnika 75, jul 2022.