top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


N           5A8      
W L    O    U 4   33E
OYJ   TY5   S2Y      
  R    P      5   71Y
  5         TXA      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Podrška transformaciji i jačanju konkurentnosti drvne industrije

Piše: dr Nebojša Todorović

FORESDA je međunarodni projekat koji će biti finansiran iz sredstava Evropske Unije u okviru programa: Interreg – Danube Transantional Programme. Projekat je zvanično počeo 1. januara 2017.god. i traje 30 meseci, a u njegovu relaizaciju su uključene relevantne institucije iz 9 zemalja (Nemačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hecegovina, Mađarska, Ruminija i Srbija) koje su direktno ili indirektno povezane sa sektorom drvne industrije. Drvna industrija u Dunavskom regionu, kao i druge privredne grane koje su oslonjene na šumarstvo, imaju potencijal da postanu motor održive i konkurentne privrede, ali nažalost, pate od značajnih razlika, niskog nivoa internacionalizacije, nedostatka saradnje, nedostatka inovacija, itd.
Kroz svoje aktivnosti, FORESDA će transformisati drvnu industriju, kao i druge privredne grane oslonjenje na šumu, u inovativne i moderne sektore. Takođe, očekuje se da projekat: razvije eko-sisteme spremne za inovacije, sa ciljem da se poboljšaju postojeći lanci vrednosti; utiče na poboljšanje inovacija i razvoja svesti o potrebi inovacija u malim i srednjim preduzećima; implementira novi način saradnje u Podunavlju. Pored navedenog, ciljevi su i pružanje snažne podrške prenošenju znanja, saradnje i inovacija u cilju dobijanja Podunavskog regiona sa više resursa koji su energetski efikasni i ekološki održivi.
Da bi se postigli planirani ciljevi i rezultati, projekat će povezati sektor drvne industrije sa drugim relevantnim sektorima i dopreti do velikog broja malih i srednjih preduzeća i drugih organizacija koje deluju kao katalizatori inovacionih procesa. U svrhu ispunjenja zacrtanih ciljeva neophodno je povezati različite zainteresovane strane unutar i između sektorskih lanaca vrednosti i implementirati Pilot inovaciona rešenja. Pilot inovacioni projekti, koji su od značaja za drvnu industriju, će biti realizovani u svim zemljama učesnicama. Zahvaljujući transnacionalnom pristupu, FORESDA će dati značajan doprinos modernizaciji drvnog sektora, koji će učiniti atraktivnijim i time doprineti razvoju preduzetništva, kao i vraćanju manufakturne proizvodnje sa konkurentnim visoko-kvalitetnim proizvodima u Evropi.
Na osnovu postavljenih ideja i očekivanih aktivnosti, glavni rezultati projekta će biti:

  • Povećana efikasnost zajedničkih istraživanja i inovacionih aktivnosti, što vodi ka pojavi novih lanaca međusektorski vrednosti, pre svega u oblasti pametnih i održivih konstrukcija nameštaja, inovativnih proizvoda i materijala koji se zasnivaju na održivosti i energetskoj efikasnosti;
  • Jačanje kapaciteta upravljanja inovacijama u relevantnim posredničkim organizacijama kao što su klasteri;
  • Trajan transnacionalni pristup i strategija razvoja sektora oslonjenih na šumarstvo.

Od 06. 03. do 07. 03. 2017. god. u Ljubljani je održan prvi KICK-OFF MEETING u okviru projekta gde su predstavljeni učesnici iz devet zemalja i prezentovane dalje aktivnosti za realizaciju projekta.

Učesnici projekta FORESDA na sastanku u Ljubljani
Učesnici projekta FORESDA na sastanku u Ljubljani

Za više informacija o ovom projektu pogledajte internet stranicu projekta
ili kontaktirajte autora članka dr Nebojšu Todorovića na e-mail:
nebojsa.todorovic@sfb.bg.ac.rs