top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


W2T         CM7      
  4    9    G     UHU
  X   S23   JY4      
  T    E      P   T9G
  4         PAX      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Plutajući most

Od mostova se očekuje da se izdignu iznad vode i služe kako bi se prešlo sa jedne strane obale na drugu. Novi most u Holandiji, međutim, ima drugačiji pristup. Most Ravelijn pluta na površini vode i vodi sa obale do tvrđave Ravelijn koja se nalazi na ostrvu.

Mostovi nisu jedini neobični objekti koji su prilagođeni okruženju i napravljeni da plutaju. Ranije ove godine je napravljen projekat za plutajuću saunu koja treba da se postavi u Sijetlu, nedavno je postavljen plutajući skejtbord na jezeru Taho, a u međuvremenu je londonski plutajući bioskop postao prava atrakcija.

Neko će reći da je Ravelijn most više staza nego most, ali on ispunjava svrhu mosta - omogućuje ljudima prelazak preko vode do tvrđave Ravelijn. Šta više, ovaj most izgleda veoma lepo i u potpunosti se uklapa u okolinu.

Prvobitno je osmišljeno da uloga mosta bude povezivanje tvrđave sa centrom grada i da obezbedi drugi bezbedonosni izlaz u slučaju opasnosti. Umesto da bude prav, ima oblik zmije čija se putanja poklapa sa putanjom koju su imali čamci kada je tvrđava još uvek bila u upotrebi.

 

Konstrukcija je napravljena od acetilovanog drveta, modifikovanog i obrađenog drveta koje je idealno za upotrebu u spoljašnjim uslovima i u uslovima koji zahtevaju izdržljivost. Otporan je na truljenje kao i na bubrenje i utezanje koji se inače javljaju kao posledica kontakta drveta sa vodom.

Najveći problemi u izgradnji ovog mosta su brige oko njegovog konveksnog izgleda i nedostatak ograde. Kako bi se smanjila zabrinutost vezana za ove probleme, napravljen je prototip u pravoj veličini i testiran je. Most je projektovan tako da se može lako demontirati i reciklirati. Ovo znači da se lako održava i da se može lako popraviti ukoliko za to bude potrebe. Takođe se može sa lakoćom premestiti na obalu jezera kada nije u uoptrebi ili kada to neki događaji zahtevaju (kao na primer klizanje na vodi oko tvrđave zimi).

 

Ravelijn plutajući most je dugačak 80 metara i bilo je potrebno tri meseca za njegovu izgradnju. Izgradnja je završena u martu 2014. godine, a most je dizajniran da traje najmanje 25. godina.

Pripremila: Miljana Ristović

Izvor: http://www.gizmag.com