top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


LLO         OFT      
E      J      T   5IU
K5Q   WT4   BUS      
T D    M      A   PA7
E8U         Y2L      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Ploveća kabina od drveta

Piše: mr Mare Janakova Grujić, istoričar umetnosti

Atelje „Lavit“ je arhitektonski i dizajnerski studio koji je u Parizu 2014. godine osnovao francuski arhitekta Marko Lavit, koji je danas aktivan u Francuskoj i Italiji. Njegov senzibilitet prema dizajnu formirao se u studiju arhitekte i dizajnera Rikarda Blumera. U njegovom stvaralaštvu, arhitektura i dizajn se odvijaju paralelno, težeći da dosegnu suštinske forme koje ne prate modu i trendove. 


Izvor: http://www.atelier-lavit.com/projects​

Neprestano u potrazi za konceptualnom suštinom, nastavljajući putovanje bezvremenske atribucije, on stvara objekte koji su u prisnom dosluhu sa prirodom i načinjeni od prirodnih materijala. 

Humanistički pristup studija obuhvata niz projekata koji se kreću od komadnog nameštaja, kolekcionarskog dizajna, dizajna enterijera do instalacija na otvorenom, privatnih kuća i eko-kabina. Njegova doktorska teza, koja se tiče održivog dizajna vinarija, privukla je pažnju javnosti, i tada je prepoznat autorov jak fokus na kulturu dizajna i pažnju za detalje. Marko trenutno predaje arhitekturu na Fakultetu „Ecole Speciale d’Architecture“ (ESA) u Parizu, fokusirajući rad svog studija na „malu arhitekturu“ i „montažne tehnike“ zasnovane na principu učenja kroz rad i praksu. 


Izvor: http://www.atelier-lavit.com/projects​

Rad Ateljea potiče iz dijaloga sa zanatlijama i njihovim ekspertskim savetima, posebno majstorima italijanskog porekla. Ovaj pristup rezultira delima koja dopuštaju da snaga materijala govori o samom dizajnu. 

U arhitekturi, studio preferira korišćenje drveta, koje se često primenjuje na neobične i inovativne stambene strukture širom Evrope. Atelier LAVIT je 2017. realizovao ekskluzivnu kućicu na drvetu „Origin“za park dvorca „Rarai“ (Francuska), i niz iznenađujućih, plutajućih kabina za hotel „Grands Cepages“ u Chateauneuf-du-Pape, kao i neke privatne lože u mediteranskom basenu. 

Tekući projekti poput privatnih kuća i eko-loža hotela karakterišu kontinuirano istraživanje na temu montažnih drvenih konstrukcija i inteligentnog dizajna. Projekat „Lilelo“ (Little Leisure Lodge) u Monferatu osvojio je nagradu za drevnu arhitekturu 2023. godine od strane organizacije „Klimahouse“. 
Lavit je 2014. osmislio i projekat „Venezia“, fotelje od gvožđa i kože koje privlači oko zbog fluidnosti i elegancije svoje linije. „Venezia“ je prvobitno bila dizajnirana za Bijenale arhitekture u Veneciji, ali je delo kasnije izlagano širom Evrope. 

Vikendica „Bora bora“ na jezeru

Karakteristika ove vikendice, nastale iz ateljea „Lavit“ je da je promena godišnjih doba i sati dana neprestano menjaju, i to ponajviše kroz prirodu i dinamiku objekta u pejzažu. Zahvaljujući listopadnom drveću, arhitektura se integriše sa okolinom u savršenoj kamuflaži. Umesto toga, zimi, kada su tlo i jezero sakriveni pod slojem snega, vertikalne linije drvenih brisoleja se ogledaju u vodi. 

Tokom dana, doživljaj unutar prostora predstavlja igru svetlosti i senke. Naravno, sunce, filtrirano kroz mrežu brisoleja, prikazuje slike koje se uvek kreću i ogledaju po podu. 

Slučajne praznine u tom ritmičkom plesu pružaju apstraktne slike vegetacije, jezera i neba. Nakon zalaska sunca, efekat je obrnut. Uronjena u tamu i obasjana samo mesecom, vikendica evocira fenjer, zračeći unutrašnjom zlatnom svetlošću između drvenih letvica. 


Izvor: http://www.atelier-lavit.com/projects​

Da bi se predvidele nepredviđene situacije na udaljenoj lokaciji gradilišta, projekat je u velikoj meri obuhvatio montažne elemente izrađene u stolarskoj radionici, slično kao „prefabrikate“. Komponente su numerisane, demontirane, transportovane i ponovo izgrađene na licu mesta u roku od samo 3 meseca. „Prefabrikacija“ je smanjila troškove proizvodnje, kao i troškove montaže, a ceo proces izgradnje urađen je uz minimalan uticaj na prirodnu sredinu.
Ova jezerska kuća, dizajnirana sa neskrivenim asocijacijama na trsku, privlači pažnju fluidnošću i elegancijom svoje linije. Drvo kao dominantni građevinski materijal uspešno je uklopio objekat u prirodno stanište, i deluje kao da ga je rodila sama priroda. I enterijer zrači opštim utiskom topline i naturalnosti. Dat u strogo minimalističkom izrazu, i atmosferi u kojoj provejavaju jezerske vizure kroz široke prozore, on je ovaploćenje principa „potrebnog i dovoljnog“, a time zapravo i uverenja o rasterećenju savremenog čoveka od svakog viška, raskoša i luksuza. Korišćenjem ovakve arhitekture čovek se zapravo vraća samom sebi.

Tekst preuzet iz časopisa DRVOtehnika br 79, jul 2023.