top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


 G          GB4      
3O     7    S     CNX
 E    A87   N4F      
 T     A    I L   2XB
3E8         ONI      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

PEPE STOLICA napravljena od urolanog bukovog furnira

Dizajner: Helen Štajner

Inspirisana pravljenjem cigara u Španiji, Austrijska dizajnerka Helen Štajner se dosetila da napravi stolicu na sklapanje od tankih traka umotanih u cevi.

Pepe stolica dizajnerke Helen Stajner

Kako bi napravili Pepe stolicu, potrebno je naneti vodu na jednu stranu svakog parčeta drveta ili furnira, pre nego što je dodat lepak sa druge strane. Ovo osigurava, s obzirom na pojavu nedovoljne otpornosti na savijanje, da se furnir ne uvija pre vremena.

Pepe stolica dizajnerke Helen Stajner

Kada se ovo sve obavi, furnir se ručno umotava u cevi. Kada se svi delovi uviju, onda se svaki kraj pritiska kako bi se povećala čvrstoća, tj. kako bi se postiglo bolje, čvršće i lakše spajanje. Drvo se zatim pritiska na sredini u suprotnom pravcu koristeći drveni kalup.

Ovo je od značajne pomoći jer možemo da kontrolišemo pravac i poziciju pritisnutih delova tako da budu precizni, objašnjava Helen.

Pepe stolica dizajnerke Helen Stajner

Zato što su furniri samo 0.5 mm debljine, materijal je dovoljno savitljiv i dozvoljava napravljenim cevima da budu zgnječene toliko da i dalje mogu da sačuvaju svoju strukturnu čvrstoću. Cevi se često ostavljaju da se suše 24 sata pre nego što se bruse i lakiraju.

Proizvodnja na ovakav način rezultira jakom konstrukcijom sa novim trodimenzionalnim oblikom i ravnim delovima za montažu, dodaje Helen. Fleksibilni proces proizvodnje pametno koristi različite pritiske pod uglom kako bi se napravili razni oblici u bilo kom pravcu.

Pepe stolica dizajnerke Helen Stajner

Pepe stolica je zatim montirana sa dve navojne šipke koje prolaze kroz sredinu stolice. Dodati su umetci kako bi stvorili dovoljno pritiska da drže sve zajedno. Posebno, zadnje postolje je napravljeno od dodatna dva komada cevi koja su pripojena kako bi kompletirali stolicu.

Pepe stolica dizajnerke Helen Stajner

Presovane ivice nogu kreiraju unikatan oblik i omogućavaju različite konstrukcije samo jednim zavrtnjem, objašnjava dizajner.

Postupak je prvo razvijen od strane CuldeSac-a, španskog dizajn-studia iz Valensije. Nazvan velikim duvan-projektom, proizvodnja je inspirisana proizvodnjom cigara u malom gradu Tores de Kvart u Španiji, gde se proizvode cigare više od 100 godina.

Pepe stolica dizajnerke Helen Stajner  Pepe stolica dizajnerke Helen Stajner

Sam naziv stolice je davanje počasti mom radu u CuldeSac-u i zahvalnost što sam sarađivala sa njima kao dizajner i samoj saradnji sa Pepe Garsijom iz CuldeSac-a, kaže dizajnerka ove interesantne stolice, Helen Štajner.

Pepe stolica dizajnerke Helen Stajner

U budućnosti, Štajnerova veruje da ovakva proizvodnja ima primene i van proizvodnje nameštaja.

Ovakav vid proizvodnje nam daje ogromnu mogućnost za čvrste i lagane konstrukcije kao što su police i drugi mali proizvodi od drveta, kaže Helen, a za to, proizvodnja mora biti industrijalizovana.

Pripremila: Anđela Obradović

Izvor: http://www.dezeen.com/2014/03/09/pressed-veneer-pepe-chair-by-helene-steiner/