top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


RX9         3Y7      
  Q    9    8     5F7
HQ8   5GN   HF8      
L      T    5 Y   ET9
AG5         2ED      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Parketi – aktuelni trendovi

Piše: Isidora Gordić

Каda se svetska ekonomska kriza svom snagom sručila i na nas, većina ipak nije očekivala da će ovoliko dugo trajati ili smo se bar nadali da će kod nas trajati kraće no drugde. Da se odrazila na sve segmente života, to i vrapci znaju, kao što znaju da je recesija najjače pogodila sektor građevinarstva koji iz dana u dan sve više grca pod teškim teretom. Ali, uprkos svemu i svima – još se gradi, mnogo češće – renovira.

Ne možemo a da se ne zapitamo kako se sve ovo odrazilo i na tržište parketa i šta je to što su novine, a šta je povratak na staro.

Premda je tržište višeslojnih parketa pre samo pet godina bilo u vrtoglavom usponu i beležilo stotine hiljada prodatih kvadrata, bacajući u zapećak klasične parkete, izgleda da klasični parketi uzvraćaju udarac. Naime, zbog manjeg formata (širina od 30 do 70 mm, a dužine od 200 do 500 mm) postižu nižu cenu od troslojnih parketa, bez obzira na činjenicu što je reč o masivu debljine i do 22 mm u odnosu na 14-15 mm kod troslojnih parketa. Niža cena je nesumnjivo osnovni razlog za povratak riblje kosti u srpske domove. Od vrsta drveta i dalje ništa ne može ozbiljnije da ugrozi hrast, bukvu i jasen, premda se mogu naći i brojne druge vrste drveta, uključujući i egzotične.

Parket, aktuelni trendovi - Wetzer
 
Parket, aktuelni trendovi - Tarkett
 
Parket, aktuelni trendovi - Kahrs
 
Parket, aktuelni trendovi - Galeković
 
Parket, aktuelni trendovi - Bolefloor

Kliknite na sliku za prikaz galerije slika

Pored klasičnog parketa, renesansu doživljava i lamelni parket koji je u jednom trenutku gotovo nestao sa tržišta, ali se njegova upotreba povećala sa sve većim manjkom u budžetima, čak i veoma ozbiljnih investitora. Lamelice širine obično 8 mm dolaze na mrežicama u obliku kvadrata, tvoreći izgled ogromnog šahovskog polja u konačnom ishodu. Ako se ugradi po svim pravilima struke ovaj parket koji se obično izrađuje od hrastovine može domu dati toplinu i određeni šarm.

Od masivnih parketa, zbog velike izdržljivosti, u komercijalnim prostorima često se koriste industrijski, odnosno tehno ili kant parketi, kako se još nazivaju. Obično im je debljina veća od širine i na taj način se tačkasti pritisak na njima bolje raspoređuje, odnosno, manja su mehanička oštećenja. Širine su najčešće od 6 do 10 mm, a debljine od 10 do 20 mm. Dužine se kreću od 200 do 400 mm. Isporučuju se u sirovom stanju, zahtevaju veliku preciznost i veštinu u postavljanju i nakon lepljenja celom površinom na podlogu moraju se brusiti pa lakirati ili uljiti. Osim izdržljivosti, za ovaj tip parketa je karakterističan i moderan, tehno izgled koji daje dinamiku svakom prostoru u koji se postavi.

Govoriti o masivnim parketima a ne spomenuti seljačke podove, odnosno masive velikog formata, bio bi čist greh. Širina ovih parketa kreće od 90 mm, a može ići i do 190 mm uz promenljive dužine od 300 do 2000 mm. U poslednjih desetak godina, bez obzira na cenu koja nije mala, imaju svoje kupce. U enterijeru ulivaju poverenje i daju osećaj izvesne sigurnosti i monumentalnosti. Najčešće se rade u širinama od 90 ili 125 mm, a selekcije mogu biti različite – od sasvim ravne žice do potpuno rustičnih. Moraju se lepiti celom površinom na podlogu i to trajno elastičnim lepkom kako bi što manje radili, ukoliko uslovi u prostoru u nekom trenutku budu neadekvatni. I u ovoj vrsti parketa, hrast je bez premca najpopularnija drvna vrsta, mada se neretko mogu naći i egzote, osobito tikovina, ali i venge, kumaru, lapačo, kempas, američki orah, američka trešnja itd.

U svetu su i dalje popularni veliki formati koji izgledom podsećaju na brodski pod, a u stvari je reč o troslojnim parketima koji zbog specifične strukture (unakrsno lepljenih slojeva) imaju izuzetnu stabilnost. Proizvođači se utrkuju u njihovom oneobičavanju, ali ostaje činjenica da se kupci ipak najradije odlučuju za tradicionalni izgled.

Dok je do skora bela boja bila gotovo neprikosnovena u minimalističkim enterijerima, sada se kupci sve više okreću toplijim nijansama, pa su, tako, sve traženiji bež tonovi, odnosno zlatasti tonovi hrasta i tikovine. Termički obrađeno drvo je preuzelo primat nad egzotičnim vrstama i bojama, ne samo zbog neznatno niže cene, već zbog ujednačenije boje koja nema mnogo crvene u sebi, a ima veliki raspon toplih, smeđih tonova koji daju toplinu i ušuškanost enterijeru. Srednje dimljeni, ugodni sivkasti tonovi drveta su takođe popularni.

Od završnih obrada i dalje se rado koriste četkanje, rendisanje, ručno hoblovanje i patiniranje koji se obično kombinuju sa uljenjem i, znatno ređe, voskiranjem. Lakiranje se obično radi na glatko brušenim površinama.

Parketi koji su hit sa najznačajnijeg sajma podova koji se održava u Hanoveru su jedinstveni prirodno zakrivljeni parketi. Oni napuštaju tradicionalnu pravolinijsku geometriju karakterističnu za parkete i prostorima daju sasvim novu dimenziju. Izrađuju se uvek po meri, namenski i za poznate prostore. Proizvođačima se dostavljaju nacrti sa dimenzijama prostorija i parketi se, uz pomoć specijalno razvijenih softvera koji uključuju i lasersko skeniranje drveta koje se obrađuje, proizvode tako da se besprekorno uklope u prostor. Isporučuju se uz shemu postavljanja što ugradnju čini relativno jednostavnom. Mogu se dobiti kao masiv ili kao višeslojni parket, a završne obrade mogu biti kao i kod ostalih parketa, po želji kupca. Ranije su se izrađivali ručno i sume koje su dosezali bile su pozamašne. Međutim, prelaskom na automatizovanu proizvodnu, cena im se dramatično spustila pa se mogu dobiti po cenama boljih parketa na tržištu.

Bila kriza ili ne, čovečanstvo ipak ide nezadrživo napred u svim aspektima života, pa tako i u parketima. Zakrivljeni parketi su dali svežinu tržištu parketa i postavili ozbiljan zadatak onima koji požele da ponude širokoj publici nešto zaista novo.