top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


 I          PJ5      
8I     X      K   8A5
 7    XXC     9      
 F     5      2   8AT
JWD           5      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Parket za prostorije bez granica

U stambenim prostorijama drvo je uvek imalo značajnu ulogu, a masivno drvo ne postavlja trendove samo u segmentu nameštaja, nego je prioritet i kada je reč o podnim oblogama. Visokokvalitetni parket besprekorno spaja podove prostorija bez pregradnih zidova, stvara neprekidne prelaze između tih područje i predstavlja arhitektonske žarišne tačke. Podovi su takođe bitan deo skladnog dizajna, na primer, kod skladne integracije otvorenih kuhinja u dnevne boravke. Međutim, kada su u pitanju kuhinjske prostorije, poseban problem je voda na kuhinjskom parketu...

Vodootporni parket od masivnog drveta
Firma Hüma ParkettSystem nudi najjednostavnije rešenje i omogućava da se ujednačen parketni pod položi u bilo koji životni prostor, uključujući i područja koja su se prethodno smatrala rizičnim. Firma je specijalizovana za rešenja vodootpornih parketnih podova.
– Naša patent su specijalne spojne zaptivke na bazi plastike koje uz geometriju spajanja omogućavaju po prvi put upotrebu parketa izrađenog od masivnog drveta u mokrim i vlažnim područjima. Sada kupatila opremamo masivnim drvetom koje pruža udobnu toplinu, čist užitak i prirodnost pod nogama – objašnjava Felix Hulenkramer, rukovodilac razvoja proizvoda i prodaje, pri čemu ne objašnjava tehnologiju proizvodnje vodootpornog parketa.

vodootporni parketi

Posebna površinska obrada i spojne zaptivke
Prilikom osmišljavanja vodootporne podne obloge glavni cilj tima stručnjaka je bio da se zadrži prirodni izgled i utisak prirodnosti drveta. Istraživači su bili inspirisani jahtama i jedrilicama čija palube su opremljene podovima od tikovine, pa su uspeli da integrišu tehniku injekcijskog presovanja, iz oblasti plastične tehnologije, u tradicionalnu proizvodnju parketa od masivnog drveta. Tom kombinacijom firma je uspešno proizvela i inovativnu geometriju spoja. U svom radu istraživački tim firme Hüma ParkettSystem imao je široku mrežu saradnika među kojima je i Fraunhoferski Institut za istraživanja u oblasti drveta. Položeni parket je stoprocentno vodootporan zahvaljujući posebnom sredstvu za površinsku obradu i elastičnom ivičnom zaptivaču koji se nalazi na spojevima gornje površine parketa. Zaptivka ima debljinu od 1,5 mm i savršena je zaštita od prodora vode na spojnim mestima parketa. Ovakav parket sada ima svestraniju primenu, posebno u stambenim prostorijama kao što su kuhinje i kupatila. Takođe je optimalno rešenje za hotele, spa i velnes područja, saune, bazene, terase, kao i za restorne, poslovne prostorije, sajmove i auto salone.

Jednostavno polaganje bez lepljenja
Huma parket ima prednost i kod polaganja, jer je odmah spreman za polaganje, a to znači da se lako i uredno polaže. Nema brušenja ni lepljenja, a nije potrebno ni lakiranje.
Posebno razvijen sistem spajanja, temelji se na zaključavanju.
Značajno je da Huma parketu nije potrebno ni dalje tretiranja nakon polaganja, a dosadašnja važna uputstva o čišćenju i održavanju parketa su stvar prošlosti, tvrde u firmi Hüma ParkettSystem.

Kreativnost u bojama
Zahvaljujući novoj geometriji spajanja i inovativnim spojnim zaptivkama koje su dostupne u različitim bojama moguće je izraziti individualni stil kod dizajniranja podne obloge. Spojevi, odnosno zaptivači, mogu oblikovati zanimljiv kontrast drvetu ili sa njim uskladiti nijansu.
Nekoliko dostupnih nijansi hrastovog parketa moguće je kombinovati sa bojama spojnih zaptivača.
Klasični asortiman boja uključuje crnu, smeđu, crvenu i krem, dok je u sadašnjoj opciji podloga svetlo plava, losos ružičasta, pastelno žuta i siva.
– U teoriji se bilo koja boja može proizvesti pomoću naše inovativne tehnologije oblikovanja injektiranjem – objašnjava Felix Hulenkramer, jedan od direktora.
Kako to izgleda u stvarnosti mogli su se uveriti posetioci ovogodišnjeg sajma Domotex u Hanoveru, gde je firma Hüma ParkettSystem predstavila sve mogućnosti svojih proizvoda.  

Izvor: www.huema.de

Fotografije: www/hüma PARKETTSYSTEM
Prevod: drvo.hr