top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


7RL          7       
Y 7    5    T9    SWR
QLG   JBG    I       
  5    W     1    FRO
TH8         LOR      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

ODRŽIVA DRVENA AMBALAŽA

Karakteristike koje drvo ima su upravo te koje ga čine očiglednim izborom naših predaka, a i sada nas, za potrebe pakovanja. Drvo je najverovatnije najstariji material od kojeg se prave pakovanja a i dalje je u opštoj upotrebi. Jeftin je, jak i lak za rad, zbog čega je vekovima tekstilna roba bezbedno transportovana u drvenim kutijama i sanducima, a u buradima razne vrste tečnosti i pića. Danas imamo razne mogućnosti da poboljšamo svojstva drveta da bi ga učinili jačim, lakšim i trajnijim. Skorašnji primer je OSB ploča.

Bez sumnje, najpoznatija upotreba drveta u modernom pakovanju su palate, proizrod izuzetan po svojoj jednostavnosti a pored toga i neophodan u savremenoj trgovini. Tokom godina, pojavili su se novi materijali i pronašli svoje mesto u industriji ambalaže ali nisu previše uticali na cene. Metal, ali čelik posebno, su korisni zbog svoje snage ali su zato takođe i teški i skupi. Plastika je prilično jeftina, ali alat koji je potreban kako bi se napravili kalupi koji imaju kompleksne oblike je dosta skup i sve češće je po uticajem promenljive cene nafte. Plastika takođe ima nedostatak nekih karakteristika koje su potrebne kako bi u njih pakovali sveže namirnice. To je jedan od razloga zbog kojih se citrusno voće i dalje isporučuje u kutijama napravljenim od drveta topole i zašto se sirova kafa transportuje u prirodnim vrećama od sisala.

Jedan od najubedljivijih razloga za korišćenje drveta u pravljenju ambalaža je to što je drvo ekološki prihvatljiv i obnovljiv material. Plastika i metal su ograničenih resursa i, dok se većina može reciklirati, oni nisu istinski obnovljivi materiali. Poređenja radi, meko drvo se gaji u šumama održivog razvoja i obnovljiv su resurs. Novo drveće se sadi, ono u toku svog rasta sakuplja ugljen-dioksid i skladišti ga u svojim vlaknima. Ovaj ugljen-dioksid ostaje zarobljen dugo nakon što posečemo drvo i tako zarobljen ima svoj udeo u pravljenju ploča na bazi drveta. A da bi smo bili sigurni da je drvo koje koristimo za pravljenje pakovanja iz šuma održivog razvoja, imamo olakšicu a to su sertifikacije FSC i PEFC.

Posle rezane građe, jedan od najčešćih materijala za pakovanja na bazi drveta je iverica. Ona se oblože furnirom koji je dobijen od kvalitetnih trupaca velikog prečnika i upravo to povećava njenu cenu. Šperploča se ne koristi za pakovanja jer u njen sastav ulaze i čvorovi, a oni se ne tolerišu kao sastavni deo materijala za pakovanja. Iz tog razloga, sve veći broj proizvođača bira OSB umesto iverice. Niža cena OSB ploča (u poređenju sa šperpločama od mekog drveta) je u prošlosti bila pogrešno povezana sa njenim kvalitetom, a to je daleko od istine. Niska cena ima veze sa tim što se za dobijanje OSB ploča koriste trupci malih prečnika.

Umesto korišćenja skupih furnira, OSB ploča se pravi iz relativno malih pramenova drveta, pramenovi se slažu u više slojeva orjentisani samo na jednu stranu, povezuju smolom pod dejstvom visoke temperature i pritiska. Ovakva struktura poboljšava mehanička svojstva ploče i eliminiše njene slabe tačke u krajnjem proizvodu. OSB takođe ima odličnu izdržljivost i zbog svoje strukture dobro drži vijke i tiplove, čak i na ivicama ploče.

U Nemačkoj upotreba OSB ploča u pakovanju se povećava, naročito u automobilskoj industriji gde je izdržljivost i svestranost upotrebe ploče primarna prednost. Takođe je i jako pogodna za transport delova visoke vrednosti, kao što su motori. U vreme kada je industrija ambalaža često na meti kritičara zbog stvaranja otpada, korišćenje održivijh materijala i materijala koji se recikliraju, kao što su OSB ploče, mogu da smanje ukupni uticaj na zagađenje životne sredine.

Pripremila: Miljana Ristović

Izvor: http://www.iom3.org/news/boxing-clever-sustainable-wooden-packaging?c=2981