top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


 M          2PL      
GH     M    S U   7K7
 K    EL7   HKI      
 F     8    S D   EW6
BHT         WL5      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Održana likvidnost i broj zaposlenih u otežanim uslovima poslovanja

Piše: PIŠE: Nataša Govedarica, Privredna komora Srbije

Industrijska proizvodnja u sektoru prerađivačke industrije manja je za 0,7% u periodu januar-avgust 2020. godine, u odnosu na isti period 2019. godine. Proizvodnja nameštaja u periodu januar-avgust 2020. godine zabeležila je rast od 4,0% u poređenju sa istim periodom 2019. godine. U preradi drveta i proizvoda od drveta, u periodu januar-avgust 2020. godine registrovan je pad od 3,1% u poređenju sa prvih osam meseci 2019. godine.
Proizvođačke cene industrijskih proizvoda u proizvodnji nameštaja su u prvih devet meseci 2020. godine u odnosu na isti period prethodne godine povećane za 2,0%, a u proizvodnji drveta i proizvoda od drveta za 1,3%. Ukoliko se posmatra septembar 2020. godine u odnosu na septembar 2019. godine, cene su u proizvodnji nameštaja povećane za 2,0%, u preradi drveta za 1,0%.
U drugom kvartalu 2020. godine u proizvodnji nameštaja registrovano je 20.637 zaposlenih, što je više za 8,6% u odnosu na drugi kvartal 2019. godine, dok je u preradi drveta zabeleženo 17.020 zaposlenih (rast od 0,9% u odnosu na isti kvartal 2019. godine). U oblasti šumarstva i seče drveća registrovano je 6.807 zaposlenih, što je za 4,1% više u odnosu na isti kvartal 2019. godine. (Izvor: Republički zavod za statistiku)

Spoljnotrgovinska razmena

Prema podacima RZS, u periodu januar-avgust 2020. godine, izvoz nameštaja i proizvoda od drveta, plute, slame i papira iznosio je 797,7 miliona evra, što čini 7,5% ukupnog izvoza Republike Srbije. U odnosu na isti period prethodne godine, zabeležen je pad od 7,3%. U istom periodu, uvoz je dostigao 674,7 miliona evra (mg pad od 3,7%), što čini 4,7% ukupnog uvoza, te je ostvaren suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni koji je iznosio 123,0 miliona evra, uz pokrivenost uvoza izvozom od 118,2%. Najviše je izvezeno nameštaja, i to u vrednosti od 335,8 miliona evra, sa međugodišnjim padom od 7,1% i pozitivnim spoljnotrgovinskim saldom (241,9 miliona evra).
Proizvodi od drveta, osim nameštaja, za devet meseci 2020. godine, beleže pad proizvodnje za 1,5%, dok je kod nameštaja povećanje proizvodnje u ovom periodu za 6,7%. Na povećanje proizvodnje nameštaja najveći uticaj je imalo povećanje proizvodnje dušeka čiji je izvoz iznosio 66 miliona dolara u ovom periodu, što je za 60 puta veći izvoz ovog proizvoda nego u istom periodu prethodne godine.
Proizvodnja bukove rezane građe u ovom periodu umanjena je za 24,9% u odnosu na prošlogodišnju, rezane građe hrasta za 67,2%, dok je proizvodnja rezane građe topole na prošlogodišnjem nivou, tačnije povećana za 1,2%.
Ukupan izvoz proizvoda od drveta, osim nameštaja u prva tri kvartala 2020. godine iznosio je 206 miliona dolara i za 11% je manji nego u istom periodu prethodne godine. Uvoz ovih proizvoda takođe je iznosio 206 miliona dolara i bio je na prošlogodišnjem nivou, tačnije za 0,5% manji od prošlogodišnjeg.
Izvoz neobrađenog drveta, oblovine, iznosio je 11 miliona dolara i veći je od izvoza ostvarenog u ovom periodu 2019. godine ѕa 9%, dok je uvoz iznosio 3,8 miliona dolara i veći je za 2,8% od prošlogodišnjeg.
Izvoz rezane građe u ovom periodu iznosio je 54 miliona dolara i manji je od izvoza ostvarenog prethodne godine za 16,2%, dok je uvoz iznosio 44 miliona dolara i manji je za 3%.
Izvoz ploča iverica iznosio je 11 miliona dolara (manji za 8,3%), vlaknatica 10 miliona dolara (manji za 5,5%) i šper ploča 6 miliona dolara (manji za 14,1%). Uvoz ploča iverica za devet meseci 2020. godine iznosio je 46 miliona dolara, za 1% manji nego u istom periodu prethodne godine. Uvoz ploča vlaknatica za pomenuti period iznosio je 40 miliona dolara i veći je od prošlogodišnjeg za 5,1%. Detaljnije po proizvodima statistika pokazuje da je za devet meseci 2020. godine ostvaren pad izvoza neobrađenih ploča iverica za 38,7%, dok je izvoz oplemenjenih ploča iverica povećan za 15,2%. 
Izvoz ambalaže od drveta iznosio je 16 miliona dolara i manji je od prošlogodišnjeg za 12,4%, dok je uvoz iznosio 14 miliona dolara i manji je za 14,7%.
Izvoz građevinske stolarije u ovom periodu iznosio je 38 miliona dolara i manji je za 14%, dok je uvoz iznosio 15 miliona dolara i povećan je za 25,1%.
Izvoz ostalih proizvoda od drveta iznosio je 38 miliona dolara i za 14% je veći od prošlogodišnjeg.
Izvoz nameštaja od drveta za devet meseci 2020. godine iznosio je 188 miliona dolara i manji je u odnosu na isti period 2019. godine za 6%, dok je uvoz iznosio 61 milion dolara i veći je za 11% od prošlogodišnjeg.
Kod nameštaja, kada pogledamo najznačajnije grupe proizvoda, spoljno-trgovinska razmena za devet meseci 2020. godine pokazuje da je za CT 9401 Stolice, pad izvoza za 17,5%, a uvoza za 18% u odnosu na prošlu godinu, dok je za CT 9403 -Ostali nameštaj i njegovi delovi – pad izvoza za 0,1%, a povećanje uvoza za 6,2%.
Izvoz kancelarijskog nameštaja u ovom periodu iznosio je 3,4 miliona dolara i manji je od prošlogodišnjeg za 5.6%, dok je uvoz ovih proizvoda iznosio 2,1 milion dolara i manji je od prošlogodišnjeg za 37%.
Izvoz kuhinjskog nameštaja u ovom periodu iznosio je 10,9 miliona dolara i manji je od prošlogodišnjeg za 8,4%, dok je uvoz ovih proizvoda iznosio 2,3 miliona dolara i bio je na prošlogodišnjem nivou.
Najveća količina proizvoda nameštaja se izvozi iz Srbije pod carinskom tarifom 94036090 Ostali drveni nameštaj, gde je ostvaren izvoz od 54,7 miliona dolara i manji je od izvoza ostvarenog za devet meseci 2019. godine za 2,1%.

Poslovanje u vreme vanrednog stanja

Za vreme vanrednog stanja u Republici Srbiji, uvedenog kao mera suzbijanja pandemije izazvane virusom Kovid -19, pored sistemskih predloga mera za dobrobit privrede, predlagana je inicijativa da jedna od mera za ublažavanje krize za drvnu industriju bude i inicijativa da se rokovi izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, između javnog sektora i privrednih subjekata, prolongiraju ili da se ne zaračunava kamata.
Grupacije stručne službe Udruženja za šumarstvo, preradu drveta, industriju nameštaja i papira, za unapređenje uslova poslovanja, predlažu razmatranje uvođenja posebnih podsticaja za sektor kroz odobrenje većeg procenta bespovratne pomoći u sufinansiranju nabavke opreme i proširenje proizvodnih kapaciteta kroz sredstva podsticaja. 
Kako bi se ublažile posledice uticaja pandemije izazvane virusom Kovid-19, u smislu ponude proizvoda na inostrana tržišta i zbog nemogućnosti učešća na sajamskim nastupima u zemlji i inostranstvu, Udruženje za šumarstvo, preradu drveta industriju nameštaja i papira, u saradnji sa švajcarskim programom za promociju izvoza SIPO, obrazovalo je onlajn platformu za kompanije iz sektora drvne industrije - expo.pks.rs, kako bi se u otežanim okolnostima izazvanim novonastalom situacijom održali postojeći i pronašli novi potencijalni kontakti na stranom tržištu. Kompanijama se pruža mogućnost za prezentaciju svojih proizvoda, kao i interaktivni pristup ka klijentima iz inostranstva, kroz različite vidove onljan događaja. Na platformi su  tokom decembra meseca održani B2B sastanci srpskih i nemačkih kompanija, kao i onlajn paneli na temu otežanih uslova poslovanja u vremenu pandemije i primene novih alternativnih rešenja u cilju održanja procesa proizvodnje i trgovine, a sve uz podršku nemačkog konsultanta za sektor drvne industrije.
Na platformi će pored sektorskog povezivanja, kompanije moći da učestvuju i na besplatnim seminarima na temu prodajnih veština, sajamskim nastupima i ostalim aktuelnim temama. 
Imajući u vidu složenu situaciju sa deficitom radne snage u privredi, Centar za dualno obrazovanje Privredne komore Srbije u skladu sa potrebama privrede predlaže obrazovne profile u okviru dualnog obrazovanja. U sektoru drvne industrije, uz ispitivanje potreba poslodavaca u pripremi je obrazovni profil – Tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera. Cilj stručnog obrazovanja za ovu kvalifikaciju je osposobljavanje lica za izradu tehničke dokumentacije, praćenje procesa proizvodnje nameštaja i elemenata enterijera i kontrolu kvaliteta proizvoda i repromaterijala. Zainteresovani poslodavci, koji učestvuju u programu dualnog obrazovanja ili žele da se priključe, mogu popuniti izjavu o namerama za ovaj obrazovni profil preko Centra za dualno obrazovanje. Takođe, u prethodnih nekoliko meseci radilo se na inoviranju standarda kvalifikacije, odnosno opisa poslova u okviru kvalifikacije obrazovnog profila - Stolar, te se do kraja godine radi na usvajanju predloga standarda kvalifikacije, kroz odluku sektorskog veća za sektor industrijskog razvoja - drvna i prerađivačka industrija, a po njegovom usvajanju biće revidiran i Plan i program nastave i učenja.
Koliko je ovaj problem aktuelan pokazuje podatak da je u programu „Moja prva plata“ učestvovalo više od četrdeset kompanija iz sektora drvne industrije i industrije nameštaja, koje su iskazale potrebu za mladim proizvodnim kadrom.
Prema najnovijoj kvartalnoj analizi Privredne komore Srbije „Poslovna aktivnost privrednih subjekata u Republici Srbiji“ privrednici su umereni optimisti u pogledu poslovnih očekivanja i rasta prometa u poslednjem kvartalu 2020. godine, a za većinu su domaća tražnja i izvoz ključni za unapređenje poslovanja. Planiraju da povećaju ili zadrže ulaganja na istom nivou, najviše u opremu, a računaju na stabilnu zaposlenost, tako da 94 odsto anketiranih ne očekuje smanjenje broja zaposlenih.
Istraživanje PKS pokazuje da je tokom pandemije virusa Kovid -19 privreda Srbije sačuvala svoju bazu, održana je likvidnost kompanija i zaposlenost. Program ekonomske podrške Vlade Srbije suštinski je doprineo očuvanju privrednog potencijala, ali je za oporavak neophodno vraćanje međunarodnog tržišta i domaće tražnje u normalne tokove. Funkcionisanje privrede u poslednjem kvartalu 2020. godine, kao i perspektive u narednom srednjoročnom periodu zavisiće od daljeg razvoja epidemiološke situacije, u regionu i na globalnom nivou. Iako se ne očekuje zatvaranje privrede, kao u prvom talasu epidemije, nagli porast slučajeva virusa korona nalaže pažljiv pristup u upravljanju privredom sa ciljem očuvanja zdravlja stanovništva i privrednog kapaciteta.

Tekst objavljen u časopisu DRVOtehnika broj 69, januar 2021.