top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


D4M         H9K      
M W    H      L   6FF
CQ7   XHJ     G      
1 G    H      T   NTA
RRD           A      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

Obrazovanje, investicije i digitalizacija ključni za razvoj drvne industrije

Kompanije drvne industrije su se kao i u ostalim sektorima privrede suočavale sa izazovima poslovanja u protekloj godini, a u prva četiri meseca 2021. godine primetan je lagani oporavak ovog sektora. Za jačanje konkurentnosti sektora u narednom periodu su neophodna ulaganja u obrazovanje stručnih kadrova, jačanje proizvodnih kapaciteta i ulaganja u digitalizaciju. Kako bi povećala izvozne kapacitete i predstavila najbolji interes svojih članica, Privredna komora Srbije organizuje edukacije, kao i nastupe na međunarodnim sajmovima u novom digitalnom obliku, a tamo gde je moguće i u direktnom predstavljanju.
Udruženje za šumarstvo, preradu drveta, industriju nameštaja i papira PKS, u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju izvoza (SIPPO), organizovalo je po prvi put, digitalno predstavljanje domaćih kompanija iz sektora drvne industrije na specijalizovanom sajmu nameštaja i enterijera „Interzum@home“ 2021, u okviru digitalnog štanda pod nazivom SERBIAN NATIONAL PAVILION. 
Sajam je održan od 4. do 7. maja i ove godine, zbog pandemije koronavirusa, u virtuelnom formatu, preko digitalne platforme INTERZUM. Ponudu su na virtuelnom štandu PKS predstavile kompanije TOPWOOD Beograd, STANDARD FURNITURE SERBIA Ćuprija, BOREAL Ruma i CROWN FOREST Ivanjica.
Ovogodišnji, izmenjeni format, u dodatnom obliku digitalnog i virtuelnog sajma predstavlja potpuno novo iskustvo za predstavnike domaće industrije, te nudi inovativne načine brzog povezivanja sa potencijalnim partnerima, distributerima i kupcima iz celog sveta.
Imajući u vidu da je ovakav vid promocije i izlaganja potpuno nov, kompanije su pripremane kroz pripremne onlajn radionice i sastanke sa međunarodnim ekspertima za onlajn trgovinu, marketing i poslovne platforme. Kroz prvi ciklus radionica kompanijama su predstavljene praktične smernice za digitalni nastup, te su predstavljeni dodatni alati i strategije LINKEDIN platforme, koje su korisne u pripremi onlajn sastanaka, ne samo na pomenutom sajmu, već i u drugim aspektima poslovanja na pronalaženju potencijalnih poslovnih partnera. Kompanijama je dat praktičan vodič kako optimizovati svoje profile na društvenim mrežama u poslovne svrhe, povećati vidljivost profila, pronaći ciljnu grupu svojih potencijalnih kupaca, kako kreirati poruku, te kako kontaktirati potencijalne poslovne partnere.
Drugi nivo podrške kompanijama pružio je SIPPO konsultant, kroz analizu trenutnog stanja na tržištu drvne industrije i preporuku ciljnih grupa koje treba da targetiraju i kontaktiraju iz liste izlagača na digitalnom sajmu.
Kompanije su u okviru virtuelnog nacionalnog paviljona Srbije, zahvaljujući posvećenosti i profesionalnosti, ostvarile dobre konekcije i značajne poslovne kontakte u trajanju sajma. Održano je oko 90 virtuelnih B2B razgovora. Najviše potencijalnih konekcija javilo se iz Zapadne Evrope, UAE, Bliskog Istoka, Alžira, Maroka, Tunisa, Švajcarske, Brazila, Irske, Izraela i Kine.
Pored navedene četiri kompanije koje su učestvovale na sajmu, još dve kompanije, TARA CONCEPT i TWO N KIDS FURNITURE AND DECOR dobile su pripremu za samostalno učešće na predstojećim digitalnim sajmovima.
S obzirom na dobru evaluaciju samih pripremnih radionica od strane kompanija koje su prošle obuku, Udruženje za šumarstvo, preradu drveta, industriju nameštaja i papira PKS,  u saradnji sa Švajcarskim programom za promociju izvoza (SIPPO), će u narednom periodu pripremiti set radionica za zainteresovane kompanije koje žele virtuelno da izlažu svoje proizvode na nekim od sajmova koje pružaju digitalnu hibridnu platformu.

Dualno obrazovanje

Saradnja sa predstavnicima poslodavaca tokom 2020. godine rezultirala je uvođenjem novih obrazovnih profila za realizaciju po dualnom modelu obrazovanja. Pored već postojećih 46 profila, od naredne školske godine u ponudi će biti još i trgovinski tehničar, stolar, tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera i tehničar štampe.
U drvnoj industriji, po dualnom modelu obrazovanja, realizuje se obrazovni profil – operater za izradu nameštaja, koji predstavlja sublimaciju tri obrazovna profila zanatskog smera: stolar, tapetar i lakirer. Profil se realizuje u gradovima širom Srbije, među kojima su Kraljevo, Užice, Subotica i Sremska Mitrovica.
Posebna pažnja posvećena je aktivnom uključivanju privrede. Privrednici su učestvovali u davanju opisa poslova, čime je novi nastavni plan i program u potpunosti prilagođen realnim radnim procesima i zahtevima konkretnog radnom mesta. 
U skladu sa novonastalom situacijom izazvanom pandemijom COVID-19, PKS je razvila onlajn obuku instruktora u dualnom obrazovanju, koja se realizuje pomoću najsavremenijih platformi za onlajn učenje. Rezultati upisne politike pokazuju da će ukupno 52 obrazovna profila biti učenicima u ponudi za realizaciju po dualnom modelu obrazovanja u 2021/2022 godini. Privreda je obezbedila ukupno 3.200 mesta za učenike u 113 srednjih stručnih škola u Srbiji. 

Analiza sektora u prva četiri meseca 2021. godine

Proizvodnja proizvoda od drveta, osim nameštaja, za prva četiri meseca 2021. godine povećana je za 33,9% u odnosu na isti period prethodne godine, dok je proizvodnja nameštaja u ovom periodu povećana za 18,3%.
Izvoz proizvoda od drveta, osim nameštaja, za prva četiri meseca 2021. godine iznosio je 110 miliona dolara i veći je od izvoza ostvarenog u istom periodu prethodne godine za 25,3%. Izvoz oblovine je iznosio 10,6 miliona dolara i povećan je u odnosu na prošlu godinu za 70,7%. Izvoz rezane građe je iznosio 31,1 milion dolara i povećan je za 29,7%. Izvoz ploča je iznosio 14 miliona dolara i veći je za 44,3%, dok je izvoz građevinske stolarije iznosio 17,9 miliona dolara i povećan je za 6,1%.
Najveći izvoz oblovine bio je u Kinu 6 miliona dolara, u Tursku 1,2 miliona dolara, Hrvatsku 0,9 miliona dolara i  Sloveniju 0,8 miliona dolara, dok je izvoz rezane građe u Kinu 8,8 miliona dolara, Italiju 4,8 miliona dolara, BiH 4,2 miliona dolara, Sloveniju 2,3 miliona dolara.
Uvoz proizvoda od drveta, osim nameštaja, za prva četiri meseca iznosio je 104,2 miliona dolara i veći je za 47,2% od uvoza ostvarenog za četiri meseca 2020. godine. Najveći uvoz je, kao i do sada, ploča od drveta i to: ploča iverica 24,3 miliona dolara (povećanje za 59,7%), ploča vlaknatica 19,6 miliona dolara (povećanje za 52%) i šper ploča 7,5 miliona dolara (povećanje za 24,9%). Uvoz rezane građe u ovom periodu iznosio je 19,9 miliona dolara i veći je od prošlogodišnjeg za 40,6%. Uvoz građevinske stolarije je iznosio 7,6 miliona dolara i povećan je za 31,5% u odnosu na isti period prethodne godine.
Izvoz nameštaja za prva četiri meseca ove godine iznosio je 233,1 milion dolara i povećan je za 29,3% u odnosu na prošlogodišnji izvoz, dok je uvoz iznosio 73,5 miliona dolara i povećan je u odnosu na uvoz iz prva četiri meseca 2020. godine za 49,7%.

  

Proizvođačke cene industrijskih proizvoda u sektoru prerađivačke industrije u periodu januar-mart 2021. godine u poređenju sa istim periodom 2020. godine povećane su za 1,5%, a u martu 2021. godine u poređenju sa istim mesecom 2020. godine povećane su za 4,5%. U proizvodnji drveta i proizvoda od drveta cene su u periodu januar-mart 2021. godine u odnosu na isti period prethodne godine ostale nepromenjene, u proizvodnji nameštaja su povećane za 0,7%. Ukoliko se posmatra mart 2021. godine, u odnosu na mart 2020. godine, cene su u proizvodnji nameštaja povećane za 0,8%, a u preradi drveta za 0,3%.
U četvrtom kvartalu 2020. godine registrovano je 487.101 zaposleni u prerađivačkoj industriji, što je 4,1% više u odnosu na isti kvartal 2019. godine. U istom periodu, u okviru navedenog sektora, u proizvodnji nameštaja registrovano je 21.694 zaposlena, što je više za 9,3% u odnosu na četvrti kvartal 2019. godine, dok je u preradi drveta zabeleženo 17.340 zaposlenih, tj. rast od 2,0% u odnosu na isti kvartal 2019. godine. U oblasti šumarstva i seče drveća, registrovano je 6.747 zaposlenih, što je za 2,8% više u odnosu na isti kvartal 2019. godine.

Tim PKS

Tekst je objavljen u časopisu DRVOtehnika, broj 71, jul 2021.