top-tech
Mailing lista
Pošaljite nam svoju E-Mail adresu i dobijaćete redovna obaveštenja u vidu newsletter-a.
Sigurnosno pitanje, molimo saberite dva broja:


8X3         Q1O      
N 5    J    1     TBS
QRN   PHD   NKQ      
I 1    F    3 6   XLT
5O3         5LA      
Pretraga  
Članci i autorski tekstovi

NLT ploče

NLT (Nail Laminated Timber- drvo lamelirano pomoću eksera) je masivni sistem drvenih ploča koji se može koristiti za oblaganje podova, oblaganje zidova i za krovne konstrukcije.

NLT podni i zidni sklopovi se koriste više od jednog veka, posebno u skladištima gde su potrebni čvrsti i stabilni podovi. Sada su ovi sklopovi ponovo priznati kao validna zamena za betonske ploče i čelične podove u institucijama i stambenim zgradama, u kojima se često koristi sa ciljem stvaranja jedinstvenog estetskog izgleda. Pored toga što se koristi za podove, zidove i krovne konstrukcije, NLT se sada često koristi i za izgradnju stepeništa.

NLT se pravi od dimenzionisane rezane građe naslagane jedne na drugu i pričvršćene ekserima. Često se na gornju stranu dodaje šperploča čija je uloga da obezbedi strukturnu čvrstoću. Šperploča takođe omogućuje korišćenje proizvoda i za oblaganje zidova.

 

Na isti način kao čep i žljeb kod izrade podova, NLT je uvršćen u građevinskim kodovima u Kanadi i SAD. NLT je kvalifikovan kao puno drvo sve dok su delovi od kojih je izrađen dobro pričvršćeni jedan za drugim i dok je debljina najmanje 64mm kada se primenjuje za izradu krovova i 89mm kod podova. Kao takav, NLT ne zahteva primenjivanje alternativnih rešenja.

Zato što klijenti cene jednostavnost, estetiku i ekonomičnost NLT ploča, one su uključene u mnogo projekata kanadske kompanije StructureCraft. Ova firma je unutar svoje proizvodnje, osnovala i proizvodnu liniju koja izrađuje ovaj kvalitetan proizvod. Nakon pažljivog procenjivanja kvaliteta drveta, izrađuju NLT ploče, postavljaju obloge od šperploče, obrađuju donji deo, podižu ih na noseće konstrukcije i izrađuju spojeve. Rezultat je konstrukcija sprata ili krovnog sistema visokog kvaliteta i lepog izgleda.

 

Pripremila: Miljana Ristović

Izvor: www.structurecraft.com